Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

AEstetika: Udruga DVK – mladi dizajneri u akciji!

Paula Srdanović

Paula Srdanović

02.05.2024.

Udruga studenata Dizajna vizualnih komunikacija (Udruga DVK) osnovana je 2018. godine pod okriljem Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Udruga DVK je skupina mladih, ambicioznih studenata usmjerena na razvoj zajednice, timski rad te promicanje umjetnosti i vizualne kulture. U izdanju ovomjesečne kolumne pridružile su nam se predsjednica udruge Marija Ćubelić i tajnica udruge Valentina Mindoljević.

Misija i ciljevi udruge 

„U proteklih nekoliko godina, udruga je postigla značajan napredak te danas okupljamo dvadesetak aktivnih članova, među kojima su i sadašnji studenti Dizajna vizualnih komunikacija, ali i alumni s diplomom splitske Akademije. Naša udruga pruža članovima priliku da svoje ideje i želje pretvore u stvarne projekte, pružajući im mogućnost rada izvan fakultetskih okvira“, naglasila nam je tajnica Valentina i uvela nas u još jednu posebno zanimljivu kolumnu AEstetike.

Glavni cilj udruge DVK je promoviranje dizajna, umjetnosti i vizualne kulture kroz organizaciju različitih događanja, kao i pružanje podrške mladim kreativcima u razvoju njihovih ideja i vještina.

„Udruga je prilika da se rade zabavni projekti te mjesto gdje studenti mogu svoje ideje i želje pretvoriti u stvarne projekte. Testiraju sebe i svoje znanje te se suočavaju s izazovima u dizajnu i izvan njega. Neki od studenata su se pronašli u dijeljenju znanja kroz radionice i predavanja pa i nakon rada u udruzi održavaju vlastite radionice, festivale i predavanja“, pojasnila nam je predsjednica Marija.

„Svakako je važno naglasiti da su naša ciljana skupina mladi zainteresirani kreativci, budući studenti DVK. Ipak, želimo djelovati i šire u svojoj lokalnoj zajednici te proširiti svijest i znanje o važnosti dizajna u društvu. Cilj nam je povezati se i s drugim studentima dizajna u Hrvatskoj te van granica Lijepe naše, kako bismo imali mogućnosti razmjene znanja, povezanosti i umreženosti za razvijanje mlade  dizajnerske scene“, nadodala je Marija.

Koji su to atipični, ali slatki izazovi koje donosi vođenje jedne studentske udruge?

„Udrugu već 6 godina održavaju studenti različitih godina studija. Kroz udrugu se studenti suočavaju s organizacijskim vještinama, birokracijskim procesima s kojima se inače van faksa ne bi susreli, a bitan su dio kasnijeg razvoja. Provođenjem projekata unutar udruge unaprjeđujemo komunikacijske vještine i rad u timu te testiramo i gradimo svoje znanje o dizajnu. U našoj struci bitna je međusobna povezanost, što je jedan od glavnih fokusa Udruge“, istaknula je Valentina.

Ljubav i entuzijazam prema dizajnu potiču nas na promoviranje dizajna, umjetnosti i vizualne kulture.

„Ljubav i entuzijazam prema dizajnu potiču nas na promoviranje dizajna, umjetnosti i vizualne kulture putem izložbi, dizajnerskih festivala, javnih kampanja poput DVK Enter, Kombo, Vozim30, Lito 2020, Abstrakt itd. Udruga studenata DVK je jedina studentska udruga u Hrvatskoj čiji je glavni interes dizajn.“

Udruga studenata DVK je jedina studentska udruga u Hrvatskoj čiji je glavni interes dizajn.

Aktivnosti i projekti

Kroz edukacije, izložbe, druženja i radionice stvara se platforma koja pruža mladim kreativcima priliku da iznesu svoje ideje i pokažu svoj rad putem različitih događanja udruge.

„Jedan od projekata koje bismo istaknuli, a održava se već 5 godina, je KOMBO. KOMBO kao festival spaja sva područja fokusa Udruge. Organizirane su izložbe, radionice, predavanja i druženja. Pokušavamo pronaći teme koje su relevantne za sve studente, čak i van područja dizajna. Prošle godine smo okupili pozamašan broj studenata i van granica Splita – pridružili su nam se sudionici iz Zagreba, Beograda, Sarajeva, Podgorice itd.“, pojasnile su sugovornice.

KOMBO kao festival spaja sva područja fokusa Udruge.

DVK Enter je također projekt koji nam je od iznimne važnosti, ali jednako tako ima i dozu sentimentalne vrijednosti. Projekt je zamišljen kao opušteno druženje u vrtu Akademije i priprema za prijemni ispit. Na DVK Enteru se većina nas upoznala s budućim kolegama te pobijedila tremu od prijemnog ispita.”

Savjetujemo svima koji žele upisati Dizajn vizualnih komunikacija da nam se pridruže na ovogodišnjem Enteru. Točan datum i informacije za prijave bit će objavljeni na našem Instagram profilu.

„Sudionici će ovim putem, osim upoznavanja s navedenim Odsjekom i iskustvima studenata DVK, imati priliku testirati svoje vještine te dobiti povratne informacije i savjete od iskusnih budućih kolega. Radionica je zamišljena kao simulacija triju zadataka s kojima će se susresti na prijemnom ispitu. Prijašnji polaznici (sada studenti DVK koji uspješno završavaju prvu ili drugu godinu) izjasnili su se kako im je radionica uvelike pomogla pri polaganju prijemnog ispita.“

„Motiviranost članova u ovolikoj količini proizlazi iz činjenice da djelujemo kao zajednica i time potičemo vlastiti razvoj. Iz godine u godinu vidimo sve veći odaziv publike na naša događanja, što nam daje vjetar u leđa i govori da radimo nešto dobro i korisno za zajednicu. Udruga je svakako jedan od pokretača događanja na temu vizualne kulture na području Splita“, objasnila nam je Marija uz dozu ponosa i uzbuđenja oko nadolazećih događanja.

Udruga je svakako jedan od pokretača događanja na temu vizualne kulture na području Splita.

Istaknuti i srcu bliski projekti

Osim samostalnih događaja, udruga je ostvarila suradnje i s drugim udrugama i dizajnerima.

Neki od projekata koje su istaknuli:

Kombo od 3 @ZGDW (2020) – suradnja sa Zagreb Design Weekom

„Nakon što je 2019. godine proveden projekt Kombo od 3, Udruga DVK se odazvala na poziv Zagreb Design Week-a da se radionice još jednom održe za vrijeme trajanja festivala ZGDW te da se u izložbenom prostoru predstave radovi koji su nastali u Splitu za vrijeme trajanja radionice.

Također, Festival vizualne kulture KOMBO je najopsežniji i najpoznatiji projekt Udruge DVK. Nastao je prema uzoru na festivale poput Fluid-a, Pop Up-a i Vojnik-a kao želja da se sličan događaj organizira u Splitu na Umjetničkoj akademiji.“

Izložba Tolerancija (2020)

„Izložba Tolerancija kustosa i autora Mirka Ilića bila je sastavni dio Festivala vizualne kulture Kombo, ali je dovođenje iste bilo zaseban projekt Udruge DVK. U suradnji s dizajnerom Mirkom Ilićem, Udruga DVK je na splitskoj rivi izložila 150 plakata na temu Tolerancije, čiji su autori dizajneri i umjetnici iz cijelog svijeta.

Izložba Tolerancija je putujuća izložba te je kao takva predstavljena u mnogim gradovima širem svijeta, a Udruzi DVK je pripala čast da bude domaćin izložbe u Splitu.“

U DVK bašti o dizajnu (2022) – suradnja sa Split Tech Cityjem

„Jednodnevni događaj koji Udruga DVK organizira sa Split Tech Cityjem u vrtu Umjetničke akademije u Splitu na adresi Zagrebačka 3. Na događaju su dvije dizajnerice prezentirale svoj rad (Marija Polović i Nikolina Jerković), nakon čega je održana panel rasprava (Luka Duplančić, Mišo Komenda, Bruno Dubravec)“, u detalje i sa mnogo uzbuđenja, ususret novim projektima, naglasile su nam Marija i Valentina. 

I za kraj, Jana Jašić, studentica 1. godine, dala nam je mali vjetar u leđa da posjetimo udrugu i sami se upoznamo s njenim radom i djelovanjem:

„Kroz sudjelovanje na festivalima i radionicama koje organizira udruga, imala sam priliku upoznati stručnjake iz industrije, stjecati nove vještine i nadograditi svoje znanje. Uz podršku kolega iz udruge, osjećala sam se potaknuto da istražujem svoju kreativnost i izražavam svoje ideje. Iskustvo s udrugom nije samo obogatilo moje znanje i vještine o dizajnu, već mi je pružilo i potrebno samopouzdanje za buduću struku.“

Zaputite se u prostranstva dizajna, naučite nešto novo i podržite mlade dizajnere Udruge DVK u njihovom budućem djelovanju!

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti