Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Diana Kobas Dešković: “Tvrtke sa ženama na visokim pozicijama dokazano su profitabilnije!”

Romana Ban

Romana Ban

16.07.2019.

Dana 4.7.2019. u prostorijama WIP Coworking održano je osmo izdanje “Women in tech meetup Split”, mjesečnog druženja u organizaciji Split Tech City-ja, namijenjenog ponajviše djevojkama i ženama koje već rade ili bi željele raditi neki od brojnih poslova u tehnološkom sektoru.

Upravljanje ljudskim resursima u IT-u

Ovog puta tema je bila upravljanje ljudskim resursima, odnosno podrška ženama u poslovanju, s posebnim naglaskom na žene u IT-u, o čemu je predavanje održala gospođa Diana Kobas Dešković.

Kobas Dešković je poduzetnica, majka, psihologinja i konzultantica u područjima organizacijskog razvoja, komunikacija i strateškog razvoja i lidershipa. Direktorica je tvrtke Spona code i predsjednica Instituta Zaposlena mama, koji u okviru platforme Women’s Empowerment Forum (WEF) okuplja kompanije posvećene raznolikosti na radnom mjestu te posebno jednakim karijernim mogućnostima žena. 

Poražavajući podaci

U Hrvatskoj iz visokog obrazovanja izlazi 59% žena, a takva je situacija i u cijelom razvijenom svijetu, kao i na Bliskom Istoku. S druge strane, na najvišim, najmoćnijim i najbolje plaćenim pozicijama U Hrvatskoj je prosječno samo 19% žena”, iznijela je predavačica zanimljive statističke podatke, kroz smijeh dodajući: “Ja sam mama dvoje muške djece, osnovnoškolca i srednjoškolca. Kad vidim koliko su njihove prijateljice iz razreda uspješnije od njih u svakom polju, pitam se kako te cure kasnije imaju lošije prilike… Istraživanja pokazuju da djevojčice imaju bolje rezultate od svojih vršnjaka u svim predmetima, uključujući one iz STEM područja, a svugdje postoji problem manjka ljudi, pogotovo žena, u STEM području. Trebamo osnažiti djevojke i žene da osvijeste kako one to mogu!

Potpora ženama kroz podršku organizacijama

Kobas Dešković, kako kaže, vrlo dobro poznaje biznis te je odlučila da će doprinositi svijetu kroz podršku organizacijama, kojima pomaže u promjeni načina rada uvođenjem  mjera raznolikosti i uključenja u organizacijske sustave, procese i politike kako bi izgradile željenu korporativnu kulturu koja privlači i zadržava raznolike talente.

Iz te je njene odluke nastao MAMFORCE, inovativna metoda procjene i poslovne certifikacije koja objedinjuje korporativnu odgovornost prema obitelji i rodni balans. Metoda procjene je znanstveno utemeljena i razvijena uz suradnju s vodećim akademskim i međunarodnim institucijama.

U Hrvatskoj nominalna razlika u plaćama žena i muškaraca iznosi 10%. Kad to svedemo na nivo prosječne plaće u Hrvatskoj i pomnožimo sa 40 godina radnog vijeka, dođemo do lijepog auta srednje kategorije!”, upozorila je.

Manjak žena u IT sektoru

Osvrnula se i na problem manjka žena u IT sektoru, do čega dolazi zbog rodne segregacije zanimanja, različitih predrasuda i nesvjesne pristranosti: “Česta je predrasuda o ženama kao manje kompetentnima. Isto tako, dominantne, asertivne i kompetitivne žene smatraju se agresivnima, neženstvenima i teškima pa ih se zbog tih ‘nepoželjnih’ karakteristika koči pri napredovanju.

Predavačica je govorila i o tzv. efektu staklenog stropa, odnosno o problemu gdje žene istih kvalifikacija, znanja i iskustva na istim pozicijama zarađuju manje od muških kolega. “Međutim, i na ženama je da pregovaraju za plaću i da se zauzmu za sebe!”, istaknula je.

Europska komisija ozbljno radi na pitanju rodne ravnopravnosti; dala si je zadatak do kraja trenutnog mandata u svim vodećim institucijama doći do udjela od 40% žena, zbog čega su žene trenutno u malo povlaštenom položaju u Europi. To je malo ne-fer prema muškarcima, ali radi se o pozitivnoj diskriminaciji, za koju je procijenjeno da je dobra i da se mora provesti do određene faze kako bi se došlo do ujednačenja, nakon čega će prestati. Nažalost, mi u Hrvatskoj smo daleko od uspješnih europskih brojki”, navela je Kobas Dešković.

Aka se pitate zašto bi uopće bilo dobro da su na vodećim pozicijama, možda vas zaintrigiraju podaci o tome kako su tvrtke sa ženama u upravnim odborima i na višim menadžerskim pozicijama – dokazano profitabilnije!

Vrlo je važno da su principi raznolikosti i uključenosti sastavni dio vrijednosti organizacije te dio misije i strategije iste. Trenutno u Hrvatskoj radimo sa 25 organizacija, od kojih je u samo jednoj top menadžment istinski posvećen rješavanju tog pitanja, dok je kod ostalih još uvijek riječ o pokušavanju dolaska do te razine”, otkrila je predavačica.

Tango za dvoje

Na kraju predavanja gošća nam je istaknula kako odnos između poslodavca i zaposlenih nikad nije jednostran, već se radi o – tangu za dvoje!

Odgovornost poslodavca je dobro organizirati posao, omogućiti cjeloživotni razvoj i edukaciju da bi se posao mogao dobro obavljati, prepoznavati doprinos zaposlenih i omogućiti određene benefite. Zaposlenima je važna pravedna plaća, posao koji ima svrhu, podrška kolega, dobri međuljudski odnosi, ravnoteža privatnog i poslovnog. Često se zaboravi da i druga strana ima svoja prava i očekivanja, a pravo je umijeće na kvalitetan način uspostaviti kulturu poslovanja, na zadovoljstvo i jednih i drugih.

Nakon predavanja uslijedio je neformalni dio, gdje su se, uz piće i dijeljenje osobnih iskustava i stavova, s gospođom Kobas Dešković podružili svi prisutni. Bila je ovo još jedna osvježavajuća i inspirativna večer, zbog koje jedva čekamo iduću!

“Women in tech meetup Split” projekt je naše udruge, koji se realizira uz financijsku podršku Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke ExtensionEngine, a čiji je cilj popularizacija tehnoloških zanimanja među ženskom populacijom, usmjeravanje djevojaka prema navedenim zanimanjima te povezivanje već zaposlenih žena u tehnološkom sektoru.

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti