Kako do izvora financiranja?

Another year, another meetup.

2019. godina zaključena je održavanjem još jednog Women in tech meetupa, ovaj put s nešto drugačijom, ali ništa manje zanimljivom temom, i to u prostorima naše članice Visoke škole Aspira.

Maja Dragojević Bačić iz Poduzetničkog centra Synergia okupljenima je u tridesetak minuta predavanja objasnila na koji način poduzetnici mogu doći do izvora financiranja te kome se obratiti za pomoć.

Uloga poduzetničkih potpornih institucija

Cjelokupan tim Synergia poduzetničkog centra čini pet žena, stručnjakinja u svojim područjima.

Maja kao voditeljica Centra upravlja segmentom financijskog savjetovanja i računovodstvenim odjelom. Osim toga, vodi i razvija poslovanje tvrtke u području eliminiranja administrativnog opterećenja koje poduzetnici mogu imati prilikom traženja izvora financiranja. Synergia isto tako nudi i usluge pripreme projekata i poslovnih planova te edukacija za poduzetnike.

U Synergyji imamo četiri strateška cilja: poboljšati poduzetničke vještine, sustavno podržavati poduzetnike, promovirati poduzetništvo te osigurati vidljivost i ulogu društvenog poduzetništva”, započinje Maja.

Nastavno na navedene ciljeve, jedna od djelatnosti Poduzetničkog centra Synergia je i promicanje cjeloživotnog obrazovanja, tako da imaju potpisane ugovore s ustanovama za obrazovanje odraslih.

S druge strane, Maja smatra da mladima sam pojam poduzetništva nije dobro objašnjen, a time ni prihvaćen.

Ovu tezu mogu i sam potvrditi, jer iz iskustva i razgovora s mlađom populacijom, isti poduzetnike i poduzetništvo vežu uz nekakve pojmove i teorije koje su bile aktualne u prošlim desetljećima.

Biti poduzetnik nije jednostavno i uvijek se mogu dogoditi nekakve poteškoće u poslovanju, neće uvijek sve ići prema planu. U jednu ruku je teško, ali s druge strane dobijete slobodu koju nužno nemate na ‘klasičnom’ poslu”, nastavlja.

U drugom dijelu predavanja, sudionici su upoznati s definicijama poduzetničkih potpornih institucija (PPI), pod koje ubrajamo razvojne agencije, poduzetničke inkubatore i akceleratore, znanstveno-tehnološke parkove itd. Svaka od njih ima svoj specijalizirani krug aktivnosti koje odrađuje te svaka od njih može biti osnovana na drugačiji način.

Tako smo saznali da trenutno na području Splitsko-dalmatinske županije postoje 43 PPI-a, od čega ih je u Splitu ukupno 15. Maja otkriva zašto su, među brojnim PPI-evima na našem području, i sami odlučili osnovati potpornu instituciju:

Klijenti su nam počeli dolaziti s velikim brojem pitanja, gubeći se u moru administrativnih zahtjeva. Najviše ih je zanimalo kako uopće doći do izvora financiranja, kome se obratiti…”, objašnjava Maja.

Majina ideja je umrežiti sve PPI-eve u županiji, čime bi sustav postao homogeniji, a podrška poduzetnicima kvalitetnija.
Smatra da bi svaka poduzetnička potporna institucija trebala odabrati svoj sektor djelovanja, kako bi poduzetnici odmah na početku dobili informacije od institucije koja je “nadležna” za njihovu djelatnost.

Izvori financiranja

Što se tiče samih izvora financiranja, njih je nekoliko, a razlikuju se u mnogočemu. Najpoznatije među njima su svakako mjere samozapošljavanja i EU fondovi, koje nismo adekvatno iskoristili, za što je dijelom odgovorna i zahtjevna administracija. Od ostalih izvora Maja ističe HAMAG Bicro programe i nekoliko različitih kreditnih linija.

Ukoliko ste poduzetnik, ili ćete to postati, pronalazak izvora financiranja nije jednostavan – treba ili puno istraživati ili angažirati kvalitetan PPI koji će pomogati oko toga. Maja ističe da je jako važno i dijeliti informacije s istomišljenicima, što vrijedi i za poduzetnike i za potporne institucije.

Preporuka za sve nove poduzetnike – pogledajte snimku meetupa na našem Youtube kanalu za više detalja te svakako pratite naš portal i društvene mreže za informacije o novim događanjima, vjerujemo da će i iduće teme biti jednako zanimljive!

Podijeli

O autoru

Dino Veljača