Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

UDRUGA LIBERATO: Tehnološkim inovacijama do bolje kvalitete života osoba s invaliditetom

Paula Srdanović

Paula Srdanović

26.09.2022.

Svakim danom susrećemo se sa sve većim širenjem tehnologije i ogranaka iste koji omogućuju napredak u različitim područjima svakodnevnog života.

Kako zapravo nastaju projekti i udruge koje stvaraju bolju budućnost za članove zajednice? Tko su njihovi članovi i kako koračaju naprijed?

S ciljem boljeg upoznavanja s lokalnom IT zajednicom, danas ćemo ti predstaviti udrugu Liberato i upoznati te s osnivačem iste, Stipom Margićem.

Kako je sve započelo i koja je nit vodilja od početaka?

Udruga Liberato korijene svoga razvoja, već od 2019. godine, pronalazi u ideji

profesionalnog razvoja kroz programe stručne prakse i poticanja širenja djelovanja u zajednici,

uz pomoć partnera i volontera.

Samo srce udruge službeno čine 23 stalna volontera. Dakako, broj je teško definirati s obzirom na projekte i aktivnosti koje se svakodnevno provode. 

Glavni fokus aktivnosti zasniva se na omogućavanju rada studentima na Linux poslužitelju, učenju osnova programiranja ili, pak, rada s računalnim mrežama.

Kako sve ne bi stalo na osnovama, udruga nudi i direktno sudjelovanje u investicijskim projektima kao što su DisCloud ili profesionalni razvoj putem oblikovanja i usavršavanja vještine. Navedeno se zasniva na izradi prezentacija, držanju predavanja na hrvatskom i engleskom jeziku, komunikaciji s partnerima i pisanju izvještaja.

Važno je istaknuti fokus udruge, za koju Stipo Margić kaže  sljedeće:

„Udrugu bih opisao kao zajednicu koja kroz (tehnološke) inovacije nastoji djelovati na kvalitetu života osoba s invaliditetom i mladih. Što se budućnosti tiče, planovi su veliki, ali smo kroz proteklih nekoliko godina dobro naučili kako sve u životu ide korak po korak.“

Kvalitetna motiviranost i osobni razvoj ključ su kvalitetnog djelovanja

U razgovoru s osnivačem, poseban interes privukla nam je tema osobnog razvoja i što isti znači za udrugu i njene članove.

Važno je naglasiti da cijeli tim čine poduzetni studenti čiji se interesi i želje razlikuju te je jako teško usmjeriti sve prema najboljem i najkvalitetnijem cilju, na što se Stipo vrlo motivirajuće osvrnuo:

„Koliko god to možda čudno zvučalo,

osobni razvoj članova počiva na međuljudskim odnosima u udruzi.

Svaka osoba ima svoje profesionalne i karakterne kvalitete koje se razvijaju individualnim pristupom. Naš je cilj potaknuti osobe na ispravno djelovanje kroz samostalne zaključke, ideje i razrade uz potpunu podršku na putu prema cilju.“

Koji su projekti započeti i završeni od početka djelovanja udruge?

Sama udruga je zapravo osnovana na temelju prvog projekta LIberatoMap, koji se konstantno ažurira te mu se dodaju nove funkcije i značajke.

LiberatoMap je interaktivna karta koja obuhvaća 5 gradova – Split, Solin, Omiš, Makarsku i Zadar. Prikazuje pristupačne lokacije za kretanje osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju.

Naš sugovornik ovaj projekt opisuje sljedećim riječima:

„LiberatoMap je projekt na čijim je temeljima izgrađena udruga i projekt koji nas je usmjerio prema svemu što smo danas i što ćemo biti sutra. Projekt koji nas je naučio socijalnom poduzetništvu, neprofitnom upravljanju, poslovnom vođenju, projektiranju, a posebno nas je naučio upravljanju vlastitim emocijama. Zahvaljujući Erasmus projektu i razmjeni studenata iz Grčke, postoji mogućnost da ovaj projekt vidi svjetlo dana u Grčkoj početkom iduće godine.“

Prvi projekt je zasigurno stvorio vjetar u leđa korisnicima i volonterima iz udruge te se njihov daljnji razvoj nastavio na LiberatoTalk.

Fokus projekta je komunikacija, a izvodi se na dva načina.

Prvi način je putem okruglih stolova i sastanaka s potencijalnim ulagačima kako bi se isti upoznali sa posljedicama koje trpe određene ciljane skupine zbog različitih ograničenja u okolini.

Drugi način djelovanja je održavanje talk panela, predavanja i radionica s ciljem obrazovanja mladih, pronalaženja rješenja, prepoznavanja njihovih talenata i poduzetničkih vještina.

Stipo nam je predstavio i njihovu najnoviju tehnološku inovaciju – DisCloud, koji u uskoj povezanosti s LiberatoMap omogućuje dostupnost značajki aplikacije u trenutnom vremenu i na trenutnom mjestu, kao i pristup krajnjim korisnicima. Uza sve to, napaja se potpuno ekološki uz pomoć solarnih ploča.

Točan i detaljan opis definirao bi DisCloud kao interaktivni solarni panel, koji ima mogućnost prikazivanja različitih softvera za različite namjene. 

Važno je napomenuti da su tu još LiberatoTech i Vodič za OSI.

Iako udruga radi na novim projektima, ističu da je jedan od ključnih fokusa usavršavanje postojećih projekata i stvaranje svrhe koja bi omogućila potpunu iskorištenost i prepoznatljivost njihovih postojećih proizvoda.

Sve dodatne informacije o projektima i djelovanju udruge možeš pronaći na webu i društvenim mrežama Udruge.

Misija, ciljevi i svrha

Teško ili, pak, lagano pitanje koje se postavlja svima u nekom trenutku djelovanja – što je misija, cilj i svrha onoga što rade?

Najbolji način za predstavljanje istoga je svakako citiranje našeg sugovornika, mladog duha i punog vedrine i vjere u bolje sutra:

„Djelujemo i kreiramo svijet u kojem svi sudionici društva, pa tako i osobe s invaliditetom, imaju jednake šanse i jednake mogućnosti. Stvaramo platformu čiji je cilj prikupljanje informacija koje će pomoći u prevladavanju prepreka u kojima se osobe mogu naći, kontakte svih potrebnih službi te mjesto za sve one željne promjene.

Pronalazimo radost u djelovanju i osvješćivanju ljudi kako bismo zajedno gradili bolji svijet s naglaskom na razvoju pristupačnosti, pomaganju i podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom kroz besplatne, inovativne, efektivne i obrazovne događaje.“

Fotografije: Udruga Liberato

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti