Lito za poželit: Udruga Inovatic organizira radionice LEGO robotike za djecu!

Ako ste u potrazi za ljetnim edukativno-zabavnim aktivnostima za djecu, onda svakako morate upoznati rad splitske Udruge za robotiku “Inovatic” i aktivnosti koje nudi!

Udrugu je 2014. osnovao trenutni predsjednik, gospodin Jozo Pivac, prof. informatike i tehničke kulture, nakon što je uočio potrebu podučavanja djece robotici i programiranju već u nižim razredima osnovne škole.

Formalno obrazovanje većinom ne pruža priliku učenju djece ovakvim aktivnostima; u osnovnim školama robotike ima tek u nekim tragovima u predmetima poput tehničke kulture i informatike, ali ne u dovoljnoj mjeri koliko bi učenicima to bilo potrebno i korisno. Robotika i slične aktivnosti se u malom broju osnovnih škola provode tek kroz izvannastavne aktivnosti u malim grupama unutar Klubova mladih tehničara, ali s nedovoljnim fondom sati i raspoloživom opremom. Zbog toga je ideja osnutka udruge da se kroz različite aktivnosti robotika i programiranje populariziraju među mladima u našoj sredini”, pojasnio nam je prof. Pivac.

Tim udruge Inovatic čine naš sugovornik, inače voditelj raznih radionica za djecu i učitelje, tajnica Snježana Pivac te studentice i studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu: Marko Janjiš, Slavica Jurčević, Sanja Tucak, Zvone Zubić i Toni Karabatić, koji su predavači u Udruzi.

Ako se pitate zašto je uopće važno da djeca i mladi dođu u dodir s robotikom, predsjednik udruge “Inovatic” objašnjava: “Robotika pruža djeci učenje kroz igru, potiče ih na radoznalost, kritičko razmišljanje i istraživačke metode učenja. Osim toga, potiče djecu na suradničko učenje, održava im dulju koncentraciju na ono što je važno te djeluje interdisciplinarno i međupredmetno na način da povezuje ostale predmete i sadržaje u jednu cjelinu, a to je najčešće nekakav gotov proizvod koji je rezultat njihovog truda, rada i suradničkog učenja.

Naš sugovornik otkrio nam je da se u nekoliko prostora koje udruga koristi tijekom cijele školske godine organiziraju radionice iz robotike i programiranja. Radionice su zamišljene kao vanškolska aktivnost za osnovnoškolce, a dinamika radionica je blok školski sat jednom tjedno, a po potrebi i više: “Naša ciljana skupina su osnovnoškolci, koji se u program upisuju početkom školske godine. Uskoro planiramo uključiti i niže razrede srednjoškolaca. Održavamo i radionice za učitelje tehničke kulture i informatike te im osiguravamo podršku što se tiče savjetovanja i pomaganja oko provedbe izvannastavnih aktivnosti u školama i za pripreme oko natjecanja.

Važno je znati da za sudjelovanje na ovim radionicama nije potrebno određeno znanje iz robotike jer su alati i plan rada prilagođeni apsolutnim početnicima. Na početku je najvažnija motivacija i volja, a vještine koje učenici razvijaju na radionicama su razvoj fine motorike, preglednost i urednost, kreativnost i radoznalost, kao i znanja iz elektronike, mehanike i programiranja, suradničko učenje i kritički stav.

Udruga Inovatic je aktivna članica Zajednice za tehničku kulturu Split i Hrvatskog robotičkog saveza te djeluje kao koordinator različitih projekata i natjecanja za našu županiju u sklopu projekta Croatian Makers, pokrenut od strane zagrebaške udruge IRIM: “Surađujemo s gradskim knjižnicama, gdje redovito provodimo radionice iz robotike za mlade, ali i s ostalim udrugama s kojima dijelimo isti cilj, poput Zvjezdanog sela Mosor, Udruge mladih robotičara Split i Udruge za robotiku Split, kao i sa školama koje rade robotiku kroz izvannastavne aktivnosti.

Djeca koja se upišu u program ove udruge imaju priliku sudjelovati na raznim natjecanjima: Natjecanje mladih tehničara, Croatian Makers robotička liga, Robocup, Robokup, First Lego League, MakeX i WER Croatian Open samo su neka od najistaknutijih, a za cilj imaju popularizirati robotiku i STEAM aktivnosti među mladima. Ovakva natjecanja potiču kreativnost i timski rad u rješavanju tehničko-tehnoloških problema.

Naša udruga sustavno prati i vrednuje svoje članove te one koji se ističu motivacijom i potrebnim sposobnostima pripremamo i vodimo na natjecanja, koja su vrlo složena i kompleksna. Najviše se vremena zapravo provodi u pripremama za natjecanje, koje nekad traju i cijelu školsku godinu. Učenici se susreću s raznim izazovima, poput osmišljavanja i izgradnje „savršenog“ robota, koji na takvim natjecanjima često ima za zadatak obaviti različite zadatke na natjecateljskoj stazi. Primjerice, robot treba ispravno pratiti određene crne linije dok ne dođe do prepreka koje treba zaobići ili  do predmeta koje treba ispravno pomaknuti, podignuti ili prebaciti na točno određeno mjesto. Naravno, u svemu tome je bitno i vrijeme u kojem robot treba obaviti što više predviđenih zadataka. Na ovakvim natjecanjima, osim dobrog poznavanja elektronike, automatike i programiranja prilikom gradnje i programiranja robota, vrlo je bitan i dobro posložen tim učenika te ključnu ulogu na ovakvim natjecanjima zapravo imaju timski rad i suradnja”, opisao je prof.Pivac.

Ljetne radionice iz robotike, namijenjene svim osnovnoškolcima koji žele na edukativan i zabavan način upotpuniti svoj ljetne praznike, održavat će se u više ciklusa tijekom srpnja i kolovoza, a prvi ciklus počinje danas na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i traje do 5.7.: “Otvorili smo četiri grupe, ovisno o uzrastu i terminu. Djeca od 6–9 godina koristit će Lego WeDo 2.0 setove za robotiku, a djeca od 10-14 godina će koristiti nešto naprednije Lego Mindstorms EV3 setove za robotiku. Oba LEGO seta su namijenjena učenju iz robotike te imaju široke mogućnosti korištenja, koje pružaju djeci mogućnost da na kreativan i zabavan način upoznaju svijet robotike. Cijena ukupne kotizacije za radionice iznosi 500 kn za jedno dijete, dok je cijena za dvoje djece 900 kn”, objašnjava naš sugovornik.

Ako vas zanima je li ostalo još koje slobodno mjesto ili se, pak, želite raspitati o budućim terminima radionica, sve informacije možete saznati na službenoj web stranici Udruge.

Mi čestitamo kreativnoj ekipi na dosadašnjem radu i želimo im puno uspjeha i dalje!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.