Svijet tehnologije i društvene mreže – (ne)prijatelji?

Na prvom Split Tech City predavanju održanom putem Instagram Live-a razgovaralo se o kompleksnom odnosu svijeta tehnologije i društvenih mreža. Jesu li prijatelji ili ne? Mogu li društvene mreže uopće osnažiti poslovanje tech brendova i na koji način?

O tome je s Instagram publikom, u sat vremena dugom prijenosu uživo, razgovarala Ivana Granić Vican, marketing menadžerica i kreatorica digitalnih sadržaja, trenutno zaposlena u jednoj domaćoj media-tech tvrtki.

Na samom početku predavanja, Ivana je istaknula kako brojni tech brendovi zapadaju u zamku mišljenja kako su ”predosadni” za društvene mreže, ali stvarne statistike pokazuju kako čak 58% posto kupaca IT opreme i alata prije kupnje posjećuje društvene mreže te tamo obavlja istraživanje.

Dakle, društvene mreže nisu stvorene samo za plasman lifestyle brendova, već i za dobro adaptiran i uklopljen tech sadržaj. Pozitivni primjeri? Slobodno bacite oko na Microsoftov Instagram ili HP-ov Facebook!

A kakav treba biti sam sadržaj? Prva zakonitost plasiranja tehnoloških brendova nedvojbeno jest humaniziranje samog brenda. Naime, ljudi će se definitivno umoriti od slika laptopa, mobitela ili opisa koji se tiču samo zanimljivih IT rješenja.

Sadržajima je potrebno dati lice – pokazati ljude koji se kriju iza brenda te ispričati njihove priče, njihove radne dane i izazove. Otvorenost i neposrednost rezultirat će, kako je istaknula Ivana, iskrenim odnosom s publikom.

Publika će se, pak, mnogo lakše identificirati i povezati s brendom na emocionalnoj razini. Obilježiti s njima važne dane, pokazati im komadiće svakodnevnice, dati im priliku da postavljaju pitanja – sitnice su koje mnogo znače.

Osim standardnih pravila o učestalnosti objava te pristojnom odgovaranju na upite i komentare, važno je bilo i pravilo o jednostavnosti i raslojenosti informacija koje nudimo publici.

Opis sto savršenih performansi nekog tech uređaja može ih zbuniti i ključna ideja ostaje negdje u zraku. Pametnije je svaki dan predstavljati po jednu osobitost brenda ili uređaja. Publika će jednostavno primiti poruku, a brend neće zapasti u jednu od najvećih zamki koje se događaju – repetitivnost sadržaja.

Prvo Instagram predavanje Split Tech Citya uživo je popratilo gotovo 180 ljudi, a ciklus ćemo nastaviti i u nadolazećim tjednima.

U ponedjeljak, 27.4., s početkom u 11 sati čeka nas predavanje o upravljanju novcem; vidimo se! 🙂

Podijeli

O autoru

Startup.hr

Misija udruge je biti neovisna središnja institucija kroz koju splitska tehnološka zajednica ostvaruje svoje opće interese. Vizija udruge je da tehnološki sektor bude najznačajnija gospodarska aktivnost u Splitu.