Suzana Rudak: Naše vrijeme u tehnologiji tek dolazi

suzana rudak

Split Tech City je, u suradnji s ICT županijom, ove godine pokrenuo projekt Women in Tech. Cilj projekta je popularizacija tehnoloških i IT zanimanja kod djevojaka i žena, usmjeravanje djevojaka i žena prema tim zanimanjima, te povezivanje ženskih osoba koje već rade u tehnološkom sektoru. Ono što smo shvatili, između ostaloga, jest to da djevojke, kako bi se usmjerile prema tehnološkim zanimanjima, nužno trebaju ženske uzore. A ženskih uzora u Hrvatskoj i u Splitu itekako ima. Uvriježeno je mišljenje da su tehnološka zanimanja rezervirana samo za mušku populaciju. Međutim, postoji veliki broj žena koje rade u tehnološkom sektoru, te koje mogu biti odlični uzori djevojkama. Kako bi pokazali da žena u tehnološkom sektoru ima, odlučili smo svaki mjesec posvetiti jednoj, te podijeliti njezinu priču s vama.

Suzana Rudak – Woman in Tech

Prva žena koju ćemo predstaviti je Suzana Rudak, rođena 1967., završila FER u Zagrebu 1992., a iste se godine vraća u Split živjeti i raditi. Poslovnu karijeru gradila je u informatičkim tvrtkama, a prvi posao bio je na poziciji podrške i edukacije korisnika za rad na tada izašlim prvim verzijama Windowsa i Officea. Posljednjih 35 godina, Suzana je “woman in tech”. Trenutno radi u informatičkoj tvrtki BCC services d.o.o., na funkciji key account managera/business developera. Udana je i majka. U slobodno vrijeme planinari, jedri i uživa u dugim vožnjama biciklom. Strastveni je čitatelj. A od rane mladosti upoznala je i radost volontiranja, te dio svog slobodnog vremena posvećuje volonterskom radu.

Upravo u takvom svijetlu smo Suzanu i upoznali. Na prvom Women in Tech Meetupu u svibnju, prišla nam je i pitala: “Kako ja mogu pomoći Split Tech Cityju?”. Od tada, Suzana je na raspolaganju za sve upite, povezuje udrugu s raznim stručnjacima, predlaže teme predavanja, i još mnogo toga.

“Moja motivacija je dinamičnost, kreativnost i osjećaj da stvaram vrijednost za sve”

Od početka svog radnog iskustva radila je u IT tvrtkama, a s računalima je imala iskustva i puno prije toga. Bavila se hardverom i softverom, programiranjem, edukacijama, dizajnom. Međutim, kako kaže, sve je to bilo vrlo skromno u odnosu na danas i tvrtke nisu bile fokusirane. U današnje vrijeme, objašnjava Suzana, malo je takvih firmi i većina se specijalizira za određeno područje u IT-u.

“S obzirom na iskustvo i vještinu komunikacije s korisnicima, a prvenstveno fokusiranost ka rješavanju problema prirodno sam krenula ka pozicijama u prodaji, konzaltingu, upravljanju projektima, upravljanju ključnim kupcima, te razvoju poslovanja.”, kaže Suzana o prijelazu u prodaju. Ključnu ulogu u ovome odigrala je tvrtka u kojoj je tada radila, jer ju je prepoznala kao potencijal. “Mora vam biti jasno da velika većina informatičara zazire od prodaje i komunikacije s korisnicima. To je iznimno težak posao i interno i eksterno. Prodaja IT rješenja, pogotovo enterprise segmentu gdje su prodajni ciklusi dugi, zahtjeva široko znanje i vještine ne samo vezane za tehnologiju već morate poznavati procese, organizaciju, metodologije, zakonodavstvo, rad s ljudima, i još puno toga. Morate biti stabilna, odlučna i dosljedna. Moja motivacija je dinamičnost, kreativnost i osjećaj da stvaram vrijednost za sve i kupca i firmu.”, kaže nam Suzana.

Kako izgleda dan jedne žene u tehnologiji?

Danas njezin tipični dan izgleda ovako: “Volim ranije ustati i prije posla imati vrijeme za sebe, tako da uživam u jutarnjim šetnjama sa psom i vježbama. Počinjem s radom oko 8,00 i prvih sat vremena pregledavam pristigle poruke, te odgovaram na njih. Nakon toga su planirani sastanci s korisnicima, partnerima, kolegama, a kraj radnog dana uvijek ostavim za bilješke, planiranje, promišljanje, pripremu budućih aktivnosti. Jako je važno ostaviti vrijeme i za edukaciju jer je IT segment u konstantnom razvoju i nužno je pratiti događanja, sudjelovati na skupovima, edukacijama. Često mi se desi da upravo za to koristim svoje privatno vrijeme, što mi ne pada teško jer se radi o osobnim interesima koja se na moju sreću poklapaju s profesionalnim. Kad sam u projektu, pogotovo u nekim fazama, potreban je intenzivan rad s korisnikom i timom, tada se ne gleda na vrijeme i mjesto rada. Kompenzacija je osjećaj stvaranja i zadovoljstvo svih sudionika.”, govori nam Suzana.

Položaj žena u tehnološkom sektoru

Dotaknuli smo se i problema nedostatka žena u tehnološkom sektoru. Suzana smatra kako je svijet tehnologije još uvijek muški svijet, gdje vrijede muška pravila, a žene često moraju zanemariti svoju žensku stranu da bi opstale. I upravo to je najveći izazov s kojim se žene danas susreću u tehnološkom sektoru. Međutim, smatra i kako novi trendovi u tehnologiji traže neke druge poglede i vještine u kojima se žene sa svojim ženskim pristupom jako dobro snalaze. Isto tako je primijetila kako žena u tehnologiji ima sve više. “U tehnološkim firmama ne nalaze mjesto samo žene s tehničkom naobrazbom, već kako tehnika ulazi u sve pore života, žene drugih profila nalaze svoje mjesto u takvim kompanijama što iznimno obogaćuje tehnološki sektor i donosi multidisciplinarnost u tehnologiju. Sve češće na sastancima susrećem žene, što je prije desetak godina bila rijetkost. Znali su nas na skupovima često zamijeniti za hostese. Naše vrijeme u tehnologiji tek dolazi.”, govori optimistično i samouvjereno Suzana.

Kako privući više žena u tehnološki svijet?

“Tako da o IT-u ne pričamo previše s tehnološkog aspekta, te da što više žena zaposlenih u IT sektoru istupa u javnosti i pokaže djevojkama na koji se sve način mogu ostvariti kroz IT zanimanja.”, smatra Suzana. Na pitanje kako tehnološka industrija može biti više uključiva za žene, Suzana kaže kako je upravo tehnološka industrija danas apsolutno okruženje u kojem se moderna žena može vidjeti i razvijati. Kaže kako je tehnološka industrija već sada uključiva za žene, ali žene još uvijek imaju stereotipe da su to muška zanimanja, a svi mi moramo raditi na razbijanju te percepcije. “Popularizacija tehnoloških zanimanja bez obzira na spol.”, ono je što Suzana savjetuje.

Suzana naglašava kako se ženama tehnološka zanimanja trebaju prikazati kao ona u kojima mogu biti žene i majke, što zaista i jest tako, jer možete radno vrijeme organizirati tako da pomirite privatne i poslovne obveze. Smatra također kako bi trebalo apelirati na poslodavce da ženama omoguće takav rad, a država bi mogla donijeti mjeru kojom stimulira poslodavce koji će to omogućiti. “Tehnološka zanimanja nude ženama prednost u odnosu na druga zanimanja u smislu uvjeta rada, te mogućnosti odabira radnog mjesta i vremena. A u odnosu na muškarce, ženski pristup u rješavanju problema, strpljivo i s razumijevanjem je, kako Suzana kaže, itekako prednost.”

Savjeti za sve sadašnje i buduće “women in tech”

Suzanin savjet svim ženama u tehnološkom sektoru o stvaranju ravnoteže poslovnog i privatnog života je dobra organizacija i sposobnost definiranja prioriteta, vrhunske vještine upravljanja vremenom, a naglašava kako je posebno ključan partner, upravo je Suzanin nju uvijek podržavao u njezinim ambicijama.

Mladim djevojkama koje razmišljaju o tehnološkoj karijeri Suzana poručuje da mogu biti žene i uspjeti, da ne moraju prihvatiti muške obrasce da bi postigle uspjeh, te da tehnologija više nije muška branša. “Neka budu odvažne i ne boje se preuzeti upravljačke pozicije, tako će puno pomoći percepciji žene u poslovnom okruženju. Također bih im rekla da budu podrška svojim kolegicama.”, govori Suzana.

U Splitu nam nedostaje velikih lokalnih projekata

S obzirom na Suzanino iskustvo, upitali smo je što misli o splitskoj IT zajednici, inicijativi Split Tech City, te ima li neki savjet kako podići splitsku IT scenu. Ona smatra kako splitska IT zajednica cvjeta, ali još uvijek nedostaje velikih lokalnih projekata kojima bi mogli osigurati kontinuitet razvoja. “Veći projekti nužno udružuju resurse, tako da bi kroz to mogli ostvariti i veću sinergiju IT firmi.”, kaže Suzana.

Inicijativa Split Tech City za nju je jako značajna, jer tako dobiva informacije o događanjima, razvoju lokalne IT zajednice, a sudjelovanjem na raznim lokalnim događanjima nema više potrebu odlaziti na ista u Zagreb. Hvali i projekt ICT županija, kroz koji se, kako kaže, ostvaruje dobar dio potrebnih stvari. “Trebamo povezati privredu, IT firme, lokalnu upravu i akademsku zajednice i na toj razini strateški promišljati o razvoju. To bi sigurno donijelo napredak svim dionicima.”, savjetuje Suzana sve uključene za rast splitskog IT sektora i scene.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.