STC inventura: Osvrt na 2019. godinu

Jeste li i vi napravili “inventuru”? Nekako nam uvijek dođe da krajem godine pogledamo unatrag i osvrnemo se na sve što smo napravili…

Women in tech meetup Split

U 2019. godini organizirali smo ukupno osam meetupa Women in tech. Meetupi su pokrili raznovrsne teme i privukli preko 300 sudionica i sudionika.

Women in tech meetup Split je jedina inicijativa na području Splita namijenjena popularizaciji IT sektora, tehnoloških zanimanja i poduzetništva među djevojkama i ženama te povezivanju već zaposlenih žena u tehnološkom sektoru.

Odličan odaziv i izvrsne reakcije posjetiteljica, ali i posjetitelja, pokazatelj nam je da je ovakvog programa nedostajalo i da je zaista potreban djevojakama kako bi, upoznavajući žene koje su aktivne i uspješne u tehnološkom sektoru, osvijestile da to područje nije rezervirano isključivo za muškarce i dobile poticaj da i same postanu women in tech.

Open Coffee meetup Split

Ove smo godine izmijenili format svog najdugovječnijeg meetupa te vjernoj publici pružili dodatnu vrijednost u obliku predavanja različitih stručnjaka o zanimljivim temama vezanim za tehnologiju i poduzetništvo.

S obzirom na to da se uvijek tražilo mjesto više, možemo zaključiti da smo pogodili s odabirom predavača i tema. 🙂

Ljetna školica programiranja

Organizirali smo besplatnu školicu programiranja za učenike/ce 7. i 8. razreda. Naša vrijedna volonterka, mlada profesorica Ana Vidić, podučavala je djecu osnovama programskog jezika HTML.

Radionice su se održale u ukupno četiri termina tijekom srpnja i kolovoza u prostorijama PICS@FESB, a i profesorica i djeca bili su oduševljeni učinjenim i naučenim. 🙂

 

Summer internships: Praksom do iskustva, iskustvom do posla!

Početkom lipnja organizirali smo predstavljanje ljetnih praksi koje nude neke od naših članica. Više od stotinu mladih imalo je jedinstvenu priliku na jednom mjestu poslušati predstavljanja uspješnih IT tvrtki, od kojih je svaka imala samo 5 minuta oboriti publiku s nogu kako bi se za ljetnu praksu prijavili upravo kod njih!

Osim što su se tvrtke predstavljale mladima, onima koji uvijek “žele znati više” dali smo mogućnost da se istaknu među sudionicima i prijave se za sudjelovanje na “Personal Elevator Pitch”, odnosno za dvominutno uvjeravanje potencijalnih poslodavaca da se oni bore za njih!

Digital nomad talks

U duhu krilatice „Živi lokalno, radi globalno“, a u suradnji s WIP Coworking i Remote Year, krajem rujna održali smo prvi Digital Nomad Talks meetup, na kojem smo imali priliku čuti iskustva onih koji svoj posao spakiraju u kovčeg dok putuju svijetom.

Zanimljivi sugovornici otkrili su nam prednosti i nedostatke ovakvog načina življenja i poslovanja te informirali sve zainteresirane o mogućnostima koje digitalno nomadstvo pruža.

Split Tech City motivacijska konferencija

S obzirom na to da različitim aktivnostima želimo usmjeravati mlade prema visoko plaćenim tehnološkim zanimanjima te ih potaknuti na ostanak u Splitu, odlučili smo organizirati događaj na kojem će mladi shvatiti da se – MOŽE!

Motivacija se najbolje širi neposrednim prenošenjem iskustava, dijeljenjem lekcija naučenih metodom vlastitih grešaka i ukazivanjem na sve dobro, značajno i smisleno što se može postići ulaganjem u sebe, radom i neodustajanjem.

Zbog toga smo na jednom mjestu odlučili okupiti nekoliko mladih koji su, usprkos svim preprekama na koje su nailazili, pokrenuli uspješan posao koji vole – u svom gradu!

Životne i poslovne priče devetorice poduzetnih mladih ljudi oduševile su više od 250 mladih!

Split Tech Cup 2019

Godinu smo zaključili u sportsko-humanitarnom duhu, organiziravši drugu godinu zaredom humanitarni cageball turnir s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju laptopa djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Atmosfera nije mogla ne biti pozitivna; uz druženje, igru i smijeh, svatko je zaboravio na svakodnevni stres i različite obveze te se prepustio uživanju u činjenju dobra!

Portal i YouTube

Sve što smo organizirali nastojali smo popratiti na svojim medijskim kanalima – portalu koji upravo čitate, YouTube kanalu i društvenim mrežama. Nastojali smo vas informirati o svim relevantnim događanjima i temama te popratiti što više pozitivnih priča mladih čije vrijeme, vjerujemo, tek dolazi. Drago nam je što primjećujemo sve veći rast publike i hvala vam na tome!

Hvala!

Na kraju, rekli bismo, uspješne godine, želimo zahvaliti svim članovima koji su se aktivno uključili u našu inicijativu i zahvaljujući kojima korak po korak idemo ka daljnjem razvoju cijelog splitskog IT sektora.

Zahvaljujemo i sponzorima koji su omogućili realizaciju svih naših zamisli.

Zahvaljujemo svojim dragim volonterima koji su uvijek tu za nove ideje i zajedničku realizaciju istih.

Zahvaljujemo i svima vama koji sudjelujete na događanjima koje organiziramo i koji nas pratite putem svih gore navedenih kanala.

Nadamo se da ćete nam i dalje davati povratne informacije i prijedloge te da ćemo nastaviti ispunjavati vaša očekivanja.

Sigurno je da ćemo se i u novoj godini truditi pružiti vam što više informacija, inspiracije, networkinga i edukacije!

Sretno nam svima! 🙂

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.