Spoj tehnologije i turizma u splitskoj tvrtki Travel Soft

Split Tech City zajednica poprilično je narasla od osnutka početkom ove godine. Trenutno broji 24 tvrtke, 3 udruge, te 11 pojedinaca, a broj članova svakim danom samo raste. Prošli tjedan naša je urednica bila u posjetu jednoj od splitskih tvrtki koja je član Split Tech City zajednice. Riječ je o Travel Soft, mladoj ICT tvrtki sa sjedištem u Splitu. Nastali su izdvajanjem IT odjela turističke agencije Adriagate d.o.o., jedne od najuspješnijih turističkih agencija u Hrvatskoj. Upravo su razvoj i rješenja koja su već 17 godina razvijana za Adriagate osnova proizvoda i usluga Travel Softa.

Tehnološka rješenja za turizam

U Travel Softu se bave razvojem softverskih rješenja i usluga za turistički sektor. Rješenja koja imaju prilagodljiva su svim poslovanjima koja imaju rezervacijski sustav. Njihov je najveći klijent trenutno Adriagate, međutim u procesu su širenja svojih usluga i drugim agencijama i turističkim djelatnicima. Usmjereni su na izradu naprednih rješenja čija je svrha centralizirati, automatizirati, pojednostavniti i unaprijediti poslovanje u turizmu.

Njihova tri najveća proizvoda su Travel Soft, Rentistic i Moj gost. Travel Soft je kompletni rezervacijsko-informacijski sustav za uspješno upravljanje poslovanjem u turizmu velikih agencija. Unutar sustava moguće je kreiranje i unos kompleksnih turističkih proizvoda, praćenje rezervacijskog procesa i izrada popratne dokumentacije, izrada različitih izvještaja, uređivanje sadržaja web stranica, rad s partnerima, iznajmljivačima i gostima. Rentistic je namijenjen manjim turističkim agencijama koje se bave privatnim smještajem i sadrži online CRS, centralni sustav za vođenje rezervacija i CHANNEL MANAGER sustav, koji omogućuje povezivanje sa svim većim portalima. Moj Gost je sustav za upravljanje smještajem i rezervacijama za privatne iznajmljivače koji, između ostalog, omogućuje unos podataka u informacijski sustav e-Visitor putem mobilne aplikacije (automatski unos podataka fotografiranjem dokumenata).

Ono po čemu je TravelSoft poseban, s obzirom na to da su orijentirani na turistički sektor, je to da imaju rješenja koja su jedinstvena na tržištu u pogledu funkcionalnosti, pokrivanja opsega posla kao i specifičnosti u samoj djelatnosti. Pokrivaju najveći broj online partnera te su suradnjom s matičnom tvrtkom uspjeli doći do velikog broja partnera s kojima rade.

Uvijek u potrazi za novim kolegama, a radna atmosfera je odlična

Na navedenim projektima unutar Travel Softa radi 15 djelatnika. Sustavi i usluge koje nude klijentima bazirane su na različitim tehnologijama, stoga su i profili djelatnika različiti. U timu imaju web i windows developere, web i grafičkog dizajnera, mobile developera, project managere, key account managera i direktora.

Travel Soft je, kako navode, uvijek otvoren i u potrazi za novim stručnjacima kojima može omogućiti okolinu u kojoj se mogu razvijati. “Trenutno konkretno tražimo još jednu osobu za web/grafički dizajn, a zbog količine projekata na kojima radimo web developeri su kod nas uvijek dobrodošli. Uglavnom radimo u Microsoft .NET okruženju sa SQL server bazom podataka, ali koristimo i dosta drugih tehnologija kako bi pokrili široki raspon naših proizvoda i usluga (ASP.NET, C#, React.js, React Native, Angular.js, HTML, SASS, JavaScript, XML i dr.).”, govori nam Anđela iz ljudskih resursa. “Ovim putem želio bih iskoristiti priliku te pozvati one koji posjeduju znanja rada u navedenim tehnologijama i željeli bi se profesionalno razvijati u okolini koja nije tehnologijama ograničena da se jave na mail jobs@travelsoft.hr.”, nastavlja Marko, CIO iz Travel Softa. Što se tiče procesa zapošljavanja, prvenstveno s kandidatima dogovaraju sastanak kojeg iskoriste za međusobno upoznavanje. Nakon toga svaki kandidat pristupa testiranju u kojem ima priliku pokazati svoje stručno znanje. Ako su prethodnim koracima i oni i kandidat zadovoljni, dogovaraju završni razgovor gdje se definiraju sve tehnikalije u suradnji s novim kolegom.

A atmosfera u Travel Softu je odlična. Našu urednicu su u svom posjetu lijepo ugostili, proveli je kroz tvrtku, odgovorili joj na sva pitanja, ali i dogovorili buduću suradnju Travel Softa i Split Tech Cityja. “Atmosfera u firmi je opuštena te su međusobni odnosi ravnopravni i uvažavajući. Trudimo se našim djelatnicima omogućiti samostalno kreiranje okoline i radnih uvjeta u kojima se najbolje osjećaju bez forsiranja tzv. poželjne organizacijske klime.”, objašnjava nam Anđela.

Imali su što za reći i o budućim planovima za Travel Soft, koji idu u smjeru razvijanja i dodatnog unapređenja postojećih sustava. “Postoji i veliki broj novih projekata koje započinjemo, a koji su također vezani za turističku djelatnost o kojima je još rano govoriti. Cilj Travel Softa je u određeno vrijeme postati neovisan o Adriagateu u pogledu razvoja rješenja za druge partnere, te smo na dobrom putu da se to uskoro i ostvari.”, govori nam Marko.

Uloga Travel Softa u splitskoj IT zajednici

Na kraju smo pokrenuli priču i o splitskoj IT sceni, te potencijalima splitske IT zajednice. Ekipa iz Travel Softa smatra kako Split ima jako veliki potencijal koji se svakim danom potvrđuje u obliku otvaranja novih i širenja postojećih IT tvrtki. “Kada usporedimo situaciju od prije samo nekoliko godina možemo reći da je broj tvrtki i zaposlenih narastao nekoliko puta što je nezamislivo u nekim tradicionalnijim djelatnostima. Uz sve navedeno Split i dalje ima potencijala za širenje, ali su mu jako potrebne organizacije koje će educirati i poticati razvoj i migraciju IT kadrova, uz razvoj startup scene kao generatora ideja i razvoja cjelokupnog IT sustava.”, smatra Marko.

Upravo zbog navedenih potencijala pridružili su se i Split Tech City zajednici, sa željom da svojim resursima pomognu razvoju cjelokupne IT zajednice, čiji rezultati će, kako kažu, služiti svim ostalim članovima, pa i njima samima. “Želimo aktivno sudjelovati u planiranju i akcijama koje provodi Split Tech City te se približiti drugim IT tvrtkama radi budućih suradnji i partnerstava. Budući da je turizam jedna od glavnih privrednih grana u našoj regiji planiramo pokrenuti nekoliko aktivnosti orijentiranih na mlade koji će omogućiti svima zainteresiranima da razviju svoja znanja i vještine kroz konkretne projekte i sa stvarnim klijentima.”, složno odgovara ekipa Travel Softa.

Ako vas zanima više o Travel Softu posjetite njihovu web stranicu, a Split Tech City pratite i dalje u predstavljanju naše zajednice, splitskih tehnoloških tvrtki.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.