Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Splitski Atos dio je globalnog lidera sa 100.000 zaposlenih u 73 zemlje svijeta

Tomislava Saša

Tomislava Saša

06.08.2018.

atos hrvatska

Ovotjedni član Split Tech Cityja kojeg vam predstavljamo je Atos Convergence Creators. Atos je jedan od naših aktivnijih članova i jako smo sretni što su dio naše zajednice. Popričali smo s Helenom Librenjak, koja je dio Atos CVC tima, na funkciji Solution Lifecycle Managera, poslovno je odgovorna za sve projekte, rješenja i produkte, te je voditeljica razvojnog centra Atos CVC Split. Helena je svoje široko i duboko znanje izgradila kroz različite uloge u mnogim područjima financijske i telekomunikacijske industrije, od razvoja aplikacija i proizvoda do upravljanja rizicima i upravljanja projektima.

Atos Convergence Creators dio je Atos SE (Societas Europea) grupacije koja je globalni lider na području digitalne transformacije s oko 100.000 zaposlenih u 73 zemlje svijeta, a godišnje ostvaruje oko 13 milijardi eura prihoda. U Hrvatskoj djeluju na 3 lokacije Osijek, Zagreb i Split s više od 150 zaposlenika te su globalni delivery centar za Big data&cybersecurity odjel. Korištenjem najmodernijih tehnologija, digitalnom stručnošću i industrijskim znanjem podržavaju digitalnu transformaciju korisnika na različitim tržišnim područjima: obrana, financijske usluge, proizvodni sektor, javni sektor, trgovina, telekomunikacije i promet.

Njihovi proizvodi su implementirani u vodećim telco operaterima

Bave se razvojem vlastitih produkata, te „custom made“ rješenja za svoje korisnike, konzaltingom, solution dizajnom te integracijskim uslugama. “Naša ekspertiza je razumijevanje problema korisnika, neovisno o industrijskoj grani, te uz njihovo poslovno znanje te naše znanje razvoja kompleksnih sustava kreiranje rješenja po mjeri. Osim toga bavimo se razvojem i vlastitih rješenja iz domene telekomunikacija gdje su naši proizvodi AAA i PCRF implementirani u vodećim telco operaterima.”, objašnjava Helena.

Njihovo veliko domensko znanje iz telekomunikacija te metodologija razvoja softvera omogućava im dobivanje raznih projekata. A projekti su različiti, od projekata “ključ u ruke” poput implementacije GSM-R rješenja za Deutsche Ban, do “solutiona” koji predstavljaju samo dio cjelokupnog sustava nekog korisnika poput T-HT-ovog loyalty sustava. Osim u Europi, sudjeluju u projektima po cijelom svijetu, od Dalekog istoka, preko Afrike, pa sve do Amerike. “Atos je IT partner Međunarodnom olimpijskom odboru te u suradnji s MOO pomaže odgovoriti na trenutne zahtjeve i izazove. Atos je glavni integrator na Olimpijskim igrama gdje nam je uloga pružiti pouzdane platforme koje omogućavaju stakeholderima centralizirani izvor informacija.”, kaže nam Helena. Na puno su projekata ponosni u Atosu. Međutim, u novije vrijeme posebno su ponosni suradnjom sa Siemensom na razvoju sustava za upravljanje semaforima korištenjem umjetne inteligencije.

Njihovu kvalitetu dokazuje i popis njihovih klijenata, a to su redom vodeće kompanije u Hrvatskoj i svijetu, prvenstveno u svijetu telekomunikacija, naftne industrije, te prometa. Neki od njihovih klijenti su THT, Vipnet, Vodafone, Deutsche Ban, Zračna Luka Zagreb, Siemens i mnogi drugi.

A kakav im je plan? Plan je naravno rast. Prvenstveno u domeni big data i cybersecurityja, a trenutno se najviše fokusiraju na projekte machine learninga i umjetne inteligencije.

Fokusirani su na zadovoljstvo zaposlenika

Atos u Hrvatskoj ima preko 150 zaposlenika, prvenstveno SW odnosno razvojnih inženjera. Trenutno nemaju otvorenih radnih mjesta, upravo su završili proces zapošljavanja. Međutim, zapošljavaju tijekom cijele godine ovisno o potrebama na projektu. Profili zaposlenika koje traže su uglavnom SW inženjeri VŠS i VSS tehničkih i prirodoslovnih studija.

Atmosfera u tvrtki i među kolegama je, kako Helena kaže, odlična. “U zadnjih godinu dana fokus nam je na zadovoljstvu zaposlenika, proveli smo interne ankete te prema rezultatima pokrenuli interne promjene, uredili smo i gaming room. Zapošljavamo mlade ljude s fakulteta, imamo studente na studentskoj praksi. Sve to podiže atmosferu i zadovoljstvo u kompaniji.”, dodaje Helena. Dobre uvjete i dobru atmosferu može potvrditi i rjeđa fluktuacija radnika nego u drugim IT tvrtkama.  U Atosu imaju kolega koji tu rade od samih početaka osnivanja tvrtke. A prosječno zadržavanje zaposlenika je oko 12 godina, što je iznad prosjeka u industriji.

Dodatni benefit u Atosu je i fleksibilnost. Fleksibilno radno vrijeme i mogućnost rada od kuće su nešto što Atos pruža, a što zaposlenicima jako puno znači. “Zaposlenici su vrlo sretni s ovakvim mogućnostima te nerijetko kolege iz Zagreba koriste ljetno doba te svoje obveze odrađuju iz splitske lokacije.”, kaže Helena.

Koliko Atos ulaže u kulturu tvrtke i zadovoljstvo svojih zaposlenika pokazuje i to što su u sklopu tjedna Wellbeing@work organizirali masažu vratne kralježnice i gornjeg dijela leđa za sve zaposlenike. Uz to su organizirali i mjerenje šećera i tlaka na svim lokacijama te druženje u prirodi.

Atos itekako doprinosi cjelokupnoj tehnološkoj zajednici

Atos je jedna od lokalnih tvrtki koja svoje vrijeme i trud posebno posvećuje mlađim kolegama, studentima, kroz organiziranje prakse. Oni su u suradnji sa Sveučilištem u Splitu dio nastavne baze za studentske prakse tijekom cijele godine. Trenutno imaju potpisane ugovore s FESB-om, PMF-om i Aspirom. Studenti odrađuju 180 sati na njihovim projektima sa stvarnim krajnjim korisnicima tako da imaju mogućnost osjetiti stvarni rad. Još uvijek nisu imali srednjoškolce na praksi, ali otvoreni su za takve suradnje. Također, osim studentskih praksi omogućavaju studentima i internship nakon kojeg se većina studenata i zaposli u Atosu.

Članom Split Tech Cityja su postali prvenstveno da sudjeluju u kreiranju IT budućnosti Splita. “Da damo podršku, prenesemo znanje te pripremimo nove, buduće kolege na najbolji mogući način za poslovni svijet.”, zaključuje Helena.

Naime, Atos već itekako doprinosi zajednici kroz edukaciju, organiziranjem škola programiranja. Do sada su organizirali radionice osnova programiranja u suradnji s Klubom mladih, a planiraju nastavak istih na jesen. Također, u suradnji s profesoricom Jelenom Nakić s PMF-a organizirali su edukaciju programiranja u Scratchu za najmlađe kao dio Code Club organizacije, s čim također nastavljaju na jesen. Atos uskoro kreće i s novim edukacijama u suradnji s ICT županijom.

O lokalnom IT sektoru

S obzirom na to da je Atos aktivni član Split Tech City zajednice, upitali smo ih kako vide IT sektor u Splitu, te njegov potencijal. Smatraju kako je IT scena u Splitu svakim danom bogatija i veća. “Sve više tvrtki i konferencija se pokreću u Splitu što je odlično za cjelokupnu poduzetničku klimu. Jer definitivno radimo, pomalo ali sigurno, odmak od ugostiteljske grane, kao primarne grane poduzetništva. Otvaranjem više radnih mjesta za tehnološki sektor će omogućiti i priljev stručnjaka kako iz drugih dijelova Hrvatske tako i iz ostalih dijelova svijeta. Potencijal je velik i definitivno se Split kreće u pravom smjeru, podrškom lokalnih tvrtki ali i Županije.”, dodaje Helena. “Ono  na čemu moramo raditi je promoviranje IT grane, nastojati zainteresirati srednjoškolce i osnovnoškolce da odaberu ovaj smjer, te podržavati fakultete i veleučilišta u edukaciji studenata prema našim potrebama.”, savjetuje Helena.

Ako vas zanima više o tvrtki Atos posjetite njihovu web stranicu, a Split Tech City pratite i dalje u predstavljanju naše zajednice, splitskih tehnoloških tvrtki.

Podijeli


O autoru:

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.

Povezane novosti