Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Split4Cats odnio pobjedu na natjecanju Hack4Split!

Split Tech City

Split Tech City

21.04.2021.

17. i 18. travnja održalo se još jedno u nizu izdanje Hack4Split – društvenog hackathona kojem je cilj pronalazak i provedba društveno korisnih rješenja za dobrobit i napredak naše lokalne zajednice, koristeći se prednostima moderne tehnologije. Ove godine naglasak je bio na rješavanju problema u skladu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja.

Za organizaciju Hack4Splita pobrinuli se članovi Studentskog poduzetničkog inkubatora, a natjecanje se održalo u SPINIT inkubatoru Sveučilišta u Splitu kroz tri prostora – konferencijsku salu, coworking prostor i krovnu sobu za sastanke, poštujući epidemiološke mjere te koristeći platformu MS Teams.

Ovogodišnji Hack4Split u hibridnom obliku okupio je 6 timova s 30 natjecatelja više nacionalnosti koji su u veseloj i proaktivnoj atmosferi radili na raznim društvenim problemima kao što su problem otpadnog tekstila koji završava na odlagalištima s ciljem smanjenja kupovine nove odjeće i ponovnog korištenja stare odjeće, problem gradskih mačaka i njihovo zbrinjavanje s gradskih ulica, problem praćenja kvalitete morskog okoliša, problem zbrinjavanja odbačenih ili neiskorištenih kućnih dobara, problem razvoja transparentnog i pouzdanog sustava doniranja te problem energetske (ne)učinkovitosti urbanih stambenih područja.

Na natjecanju su se podijelile nagrade u više kategorija, a prva nagrada za najbolje razrađeno rješenje pripala je timu Split4Cats koji je predstavio aplikaciju za pronalazak i zbrinjavanje gradskih mačaka. S pobjedničkim timom smo porazgovarali o samoj ideji, iskustvu s hakatona i budućim planovima.

Što su nam otkrili, pročitajte u nastavku…

Prije svega, čestitke cijelom timu na pobjedi! Kakva je bila konkurencija i jeste li očekivali pobjedu?

“Konkurencija je bila žestoka, 6 timova i 6 jako dobrih ideja. Nismo očekivali pobjedu jer su ostali timovi stvarno bili odlični i dobro uhodani, dok je naš tim tik prije natjecanja spao sa 4 programera i 2 dizajnera na 2 programera i jednog dizajnera. Posebno bih pohvalio timove DonatQR i SecondStyleShop. Odlični timovi i odlične ideje”,

u samom uvodu nam je ispričao jedan od programera Ante Đonlić.

Zanimalo nas je kako su uopće došli na ideju izrade aplikacije koja rješava problem zbrinjavanja gradskih mačaka:

Mahina, članica našeg tima, je još za vrijeme organiziranja natjecanja Hack4Split dala ideju da se napravi aplikacija kroz koju bi se moglo pomoći gradskim nezbrinutim životinjama, prvenstveno mačkama. Svi iz tima smo veliki ljubitelji životinja i rado smo uskočili u taj vagon. Naša dizajnerica se čak izjašnjava kao crazy cat lady. 🙂

Ideja je krenula od jednostavne aplikacije kroz koju bi se moglo vidjeti gdje se nalaze pojedine životinje i na koji način bi im se moglo pomoći. Ta ideja je na kraju izrasla u aplikaciju koja funkcionira kao miks Tinder-a i PokemonGo-a. Umjesto da hvatate pokemone, hvatate gradske životinje tako da ih slikate. Strojno učenje zatim prepozna životinju o kojoj se radi iz već popunjene baze životinja, iz koje kolonije dolazi, je li cijepljena, sterilizirana itd.

Na slici: Programeri Ante Đonlić i Nikola Tandara
Foto: Tomislav Mamić

Ako životinja nije prepoznata od strane algoritma, korisnik igra igru svajpanja slika životinja iz obližnjih kolonija dok se ne pronađe životinja koja je match. Za pojedinu životinju se može definirati čitava lista zadataka: od hranjenja do sterilizacije i ono najbitnije, poziva na donaciju. U slučaju da je životinja ozlijeđena ili je treba sterilizirati, korisnik aplikacije može kroz dva klika otvoriti poziv na donaciju za pojedinu životinju ili udrugu.

Čitava aplikacija je gejmificirana tako da svi korisnici za svaku svoju akciju dobivaju bodove koje mogu mijenjati za nagrade, a mace dobivaju pomoć koja im treba. Da naglasimo, cilj aplikacije je cijepiti i sterilizirati sve mačke iz svih gradskih kolonija.

Tko čini pobjednički tim i kako je tekao put od prijave do pobjede?

Tim čine Ante Đonlić i Nikola Tandara u ulozi programera, Dalija Jurišić kao dizajnerica, Tomislav Mamić kao projekt manager i programer, te Mahina Hathaway kao začetnik ideje.

Na hakaton smo se prijavili doslovno dva dana ranije i to bez svoje ideje. Inače, organizatori su ostavili otvorenu opciju da svatko može prijaviti neku svoju ideju na hakaton te se povezati sa dizajnerima i programerima koji bi im pomogli u njihovoj realizaciji. Mi smo igrom slučaja uletjeli u tim Split4Cats.

U startu je trebalo biti 4 programera i 2 dizajnera, ali kako to inače bude, pola tima je otkazalo dolazak. Tako da smo spali na pola radne snage. Mahinu i Tomislava smo upoznali doslovno na dan samog hakatona. Nakon toga su uslijedila dva dana brainstorminga, programiranja i dizajniranja. Nismo se niti okrenuli i pitch je već bio tu.

Foto: Tomislav Mamić

Kako su tekle pripreme za pitch?

Iskreno, za pitch se uopće nismo pripremali. Programirali smo i dizajnirali do zadnjeg trena, došli smo totalno nespremni sa poludovršenim proizvodom i očito kupili publiku koja je glasala za najbolji projekt. 🙂

Tomislav Mamić

Za one koje koji ne znaju, Anti i Nikoli ovo nije prvi zajednički projekt. Naime, osvojili su treće mjesto na prošlogodišnjem STARTiT natjecanju s projektom WinWard. Slijedom spomenutog, zanimalo nas je koji su im planovi za budućnost:

Trenutačno smo u fazi pokretanja firme koja će se baviti izradom web i mobilnih aplikacija. Nedavno smo uselili u nove urede u zgradi Spinita, novog tehnološkog inkubatora na Spinutu, a paralelno sa svim tim radimo i na startupu WindWard kojim želimo digitalizirati industriju jedrenja i regata. Bliži se ljeto i sa tim dolazi mnogo novih dobrih vijesti o kojima ćete još biti obaviješteni! 🙂

Za kraj, što ćete napraviti s osvojenom nagradom?

Sa osvojenom nagradom ćemo do kraja razviti aplikaciju Split4Cats i ako ostane što novaca iz budžeta, počastiti se kakvom večericom.

 

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti