Split je domaćin međunarodne znanstvene konferencije SoftCOM 2019

Međunarodna znanstvena konferencija o softveru, telekomunikacijama i računalnim mrežama SoftCOM 2019 po 27. put će privući velik broj predstavnika vodećih znanstvenih institucija i tehnoloških kompanija.

Konferencija će se održati od 19. do 21. rujna 2019. u hotelu Radisson Blu Split u organizaciji Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu.

Rasprava znanstvenika o novim tehnologijama

Plenarna sjednica i svečano otvorenje održat će se u petak, 20. rujna 2019., s početkom u 11 sati u velikoj dvorani hotela Radisson Blu Split. Plenarni govor “Evolving 5G for the Next Decade” održat će dr. Szabolcs Malomsoky, voditelj Ericsson Research Budapest, Mađarska.

Konferencija će kroz tri dana omogućiti dobru priliku za konstruktivnu raspravu između znanstvenika te posebno znanstvenika i ljudi iz gospodarstva o tehnološkim izazovima i potrebama za novim tehnologijama, čija primjena može unaprijediti poslovanje i svakodnevni život.

Predavanja i prezentacije radova

Posebno zanimljivo će biti pozvano predavanje “Machine Learning Techniques for Next-generation Optical Communication Systems”, koje će održati profesor Darko Zibar (University of Kopenhagen, Danska), kao i pozvano predavanje “AI Based Tutors: Past, Present, and Future”, koje će održati dr. Ray Perez (Office of Naval Research, USA).

U okviru konferencije će se prezentirati 167 znanstvenih i stručnih radova. Tehnički program konferencije će obuhvatiti 20 sjednica, uključujući pet specijalnih sjednica i tri simpozija od kojih izdvajamo: “Sigurnost i digitalna forenzika”, “Pametna okruženja i tehnologije IoT”, “Ekološka elektromagnetska kompatibilnost”, “Zeleno umrežavanje i računalstvo” te “Informacijska sigurnost i intelektualno vlasništvo”.

Forum i hrvatski projekti

Pored znanstvenog dijela konferencije, održat će se niz stručnih radionica posvećenih temama iz područja informacijske i komunikacijske tehnologije, kao i Gospodarski forum.

Program Gospodarskog foruma obuhvatit će niz radionica, okruglih stolova i industrijskih prezentacija. Industrijske prezentacije održat će predstavnici tvrtki Nokia, IBM i MRS Electronic.

Održat će se prezentacije projekata GreenMind (Splitsko-dalmatinska župania), Integrated Anti-Fraud System (FER Zagreb) i Advanced Educational System (PMF Split).

Radionice i okrugli stolovi

Radionica SoftCOM 2019 “Innovation Challenge” posvećena je uvođenju novih tehnologija i inovacija u području ICT. Osma radionica, “Software Engineering in Practice”, organizirana je u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. Radionicu posvećenu energetskoj učnkovitosti u komunikacijskim mrežama “The SCAVENGE Workshop” organizirana je u suradnji s istraživačkim grupama iz Italije i Velike Britanije.

Teme posvećene razvitku hrvatskog znanstvenog i visokoškolskog prostora razmatrat će se u okviru Okruglog stola o projektu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i Okruglog stola o djelovanju Matičnog odbora za polja elektrotehnike i računarstva.

Cijeli program konferencije možete pogledati ovdje.

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Po struci magistra edukacije povijesti i talijanskog jezika, suosnivačica i dopredsjednica Kluba mladih Split. Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City.