Dobre vijesti – službeni start aktivnosti Startup.hr udruge

Sretan sam što smo napokon započeli s aktivnostima udruge Startup.hr. Ta ideja se već dugo zahuktava u meni i dugo pričam o njoj, toliko da ponekad iman osjećaj da mi je 90 god. 🙂

Tijekom proteklih 87 OpenCoffee meetup-a puno se članova zajednice upoznalo i pozitivnih efekata ostvarilo. U međuvremenu su se u Splitu pojavili elementi koji čine dobar start za kvalitetan startup ekosustav: coworking prostori, redoviti meetupi, Studentski Poduzetnički inkubator na EFST, Klub mladih, Infozona, Shift Split konferencija, UTT (Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu), udruga UPIT (Udruga Programera Informacijske Tehnologije), DUMP Udruga mladih programera, Program Poticanja Poduzetništva – #3P…

Split ima vrijednost koja nigdje nije jasno prikazana i zato smo odlučili pokrenuti udrugu koja će svojim djelovanjem to promijeniti. Kreirat ćemo proaktivne vijesti na stranicama ovoga portala, koje će poticati zajednicu na stvaranje bolje verzije sebe, boljih zaposlenika u firmama i boljih poslodavaca, što će na kraju rezultirati studentima koji će se ranije afirmirati prema potrebama tržišta te ostati u Splitu, povratkom profesionalaca u Split, većim brojem poduzetnika, ali i prilika za sve nas. Za početak krećemo sa tri kategorije vijesti: poduzetništvo, tehnologija i dizajn. Također, na stranici možete pronaći kalendar događanja, tj. možete jasno vidjeti što se događa u Splitu vezano za IT & poduzetništvo(uskoro ćete moći sami prijaviti događaj).

Dijeljenje je najbitnija stvar koja utječe na razinu napretka zajednice. Što je brži protok informacija unutar zajednice, to je i zajednica naprednija. Mentalni sklop u Silicijskoj Dolini se stvara zadnjih 50 godina, a mi svojim djelovanjem želimo Split približiti tome jer ima puno potencijala i talenta.

U udruzi volontiramo Antonio Šerić, Romana Caktaš, Diana Šperanda i ja te se nadam da će nam se uskoro pridružiti još mnoštvo volontera koji vjeruju da Split može biti puno bolji (hint: info@startup.hr).

Dobru inicijativu na razini Hrvatske započeli su kolege iz CISEX (Udruga Hrvatski nezavisni izvoznici softvera), koji dijele slične vrijednosti, a primjer lokalne sredine koja se nedavno pokrenula je Osijek. Kolege iz Osijeka su se grupirali u inicijativu Osijek Software City te su već stvorili pozitivnu klimu i rezultate. Želimo učiti od njih i mnogih drugih zajednica te pozicionirati Split kao relevantnu zajednicu na IT mapi. Na svjetskoj razini dolazi do disperzije “Silicijske doline”, tvrtkama i klijentima je sve manje važno gdje se talent nalazi.

Hvala svima koji su do sada bili podrška kroz OpenCoffee. Hvala Tomislavu Mamiću što nam je riješio problem pronalaska novinarki. Hvala Ivanu Blagdanu što je čuvao domenu startup.hr nekoliko godina iako je dobivao ponude za otkup. Hvala Ivici Kartelu što mi je dao pune slobode i motivacije kao profesor u školi. Hvala ekipi u mojoj firmi što je samostalna i meni daje prostora za guranje ove inicijative!

Ovo je danas mali događaj, ali svakim idućim danom će biti sve veći! #StartupSplit

Podijeli

O autoru

Toni Trivković

U poslovni svijet sam ušao sa 17 god. te radio kao freelancer za druge tvrtke dok nisam pokrenuo svoju u 21. god. Paralelno sa svojom tvrtkom pokrenuo sam i www.opencoffeesplit.com meetup.