Pridruži nam se na drugom Festivalu tehnologije i poduzetništva!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Serengeti: Sve što ti je bitno, i nama je

Serengeti

Serengeti

19.07.2022.

Pomaknuto stanje koje je zadesilo svijet prije dvije godine, a koje još uvijek traje, u potpunosti je promijenilo i još uvijek mijenja tradicionalnu paradigmu radnog mjesta.

Kad se svijet zaustavio, a brojni poslovi iz ureda preselili u sferu doma, činilo se kao da će svi ekonomski sektori doživjeti sunovrat.

Sunovrat i/ili procvat?

Dogodilo se suprotno – menadžmenti kompanija, kao i zaposlenici, shvatili su da se dobar dio poslova i dalje može obavljati izvan radnog mjesta.

Jasno, postojale su određene manjkavosti takvog modela, ali su postojale i pozitivne stvari; ljudi su puno više vremena provodili sa svojim obiteljima, bili su posvećeniji svojim hobijima i aktivnostima, a put na posao i dugotrajna commuteanja nakratko su postala stvar prošlosti. 

Brisanje granica između poslovnog i privatnog

Ipak, ta druga krajnost dovela je do drugog seta problema – radno vrijeme doživjelo je svojevrsnu fleksibilizaciju, bezbrojni virtualni pozivi i sastanci postali su svakodnevica, a distinkcija između poslovnog i privatnog postala je gotovo pa potpuno zamagljena.

Rezultat je bio povećana razina stresa kod mnoštva zaposlenih, dodatno potencirana globalnim socio-političkim događanjima, a burnout, odnosno izgaranje u domeni posla, postao je ponajveći buzzword.

Ipak, globalni događaj takvog opsega donio je određen pomak u pozitivnom smjeru – ka većoj alokaciji fokusa na mentalno zdravlje. Neka od istraživanja benefita interno provedenih u tvrtkama kao sve češći zajednički nazivnik imali su kvalitetan balans između posla i privatne sfere i kvalitetnu radnu okolinu.

Prekoračenja okvira radnog vremena u takvom su razmatranju situacije postali najnepoželjnija pojavnost u radnom odnosu.

Klijenti u drugim vremenskim zonama

Ipak, određene industrije, poput IT sektora, zbog specifičnog poslovnog modela bile su posebno analizirane. Ponajviše pritom mislimo na agencijski model rada, prilikom kojeg developeri, inženjeri i drugi softverski stručnjaci nerijetko rade za klijente koji su udaljeni nekoliko vremenskih zona.

Unutar industrije videoigara, koja je jedna od sastavnica IT-a i koja je po zaradi pretekla glazbenu i filmsku industriju zajedno, već je odavno poznat pojam crunch timea – kritičnog perioda završne faze razvoja igre, kad je potrebno „potegnuti“ više kako bi igra bila isporučena u unaprijed zadanom roku.

Upravo sve to dovelo je do poveće razine fluktuacije – svih vrsta odlaska zaposlenika iz organizacije poslodavca.

Poslovna okolina kao ‘bubble’

I dok je u drugim industrijskim sektorima to uobičajen dio procesa nakon nekog vremena, zbog raznih se faktora fluktuacije unutar tvrtki koje se bave razvojem softvera događaju učestalije nego inače.

Istraživanje koje je provela jedna domaća IT kompanija rezultiralo je pomalo zapanjujućim podatkom:

U proteklih devet mjeseci čak 30% developera promijenilo je poslodavca (job-hopping).

Graphical user interface  Description automatically generated with medium confidence

U IT industriji, gdje je kadar daleko najtraženiji, takva neodrživa situacija na tržištu stvara velike probleme i poslodavcima prilikom pronalaska kvalitetnih zaposlenika – ali i IT stručnjacima, kojima učestale promjene radnih mjesta otežavaju adaptaciju i onboarding u nove timove, tehnologije i projekte.

Kad u takvoj poslovnoj okolini, koja sve više nalikuje na bubble, rukovodite tvrtkom s preko 200 zaposlenika na više tržišta – nešto morate poduzeti.

Važnost tima

Mi u Serengetiju odlučili smo doskočiti tom problemu. Među vrijednostima koje obilježavamo kraticom TAAP slovo T označava upravo „Tim“.

Pojedinac unutar svakog tima puno nam znači jer smo si više puta, radeći na velikim i raznovrsnim projektima, dokazali koliko je sinergija timova važna. 

Suočeni sa situacijom na tržištu, odlučili smo reagirati preventivno. Proveli smo veliko interno istraživanje, koje je uključivalo više odjela i koje je za svoj cilj imalo analizu cjelokupnog stanje u tvrtki te detaljne analize izlaznih intervjua i intervjua s aktualnim zaposlenicima.

Tim povodom odrađena je opsežna analiza poslovnih procesa, procesa zapošljavanja, a revidirana je i kompletna slika benefita koje nudimo potencijalnim novim kolegama/icama.

Ono što su unisono svi anketirani zaposlenici isticali kao prvi i drugi aspekt po važnosti, ali i prisutnosti u Serengetiju, bili su dobra ravnoteža poslovnog i privatnog te kvalitetni međuljudski odnosi

Diagram  Description automatically generated with low confidence
Fokus na privatni život

Osim pravodobne i usmjerene akcije na drugim strateškim poljima, iz vizure marketinga možemo istaknuti employer branding kampanju putem koje smo htjeli osvijestiti važnost fokusa na privatni život; na hobije i aktivnosti koje nas ispunjavaju, ali i kvalitetnu, motivirajuću radnu okolinu koja svakom zaposleniku omogućava profesionalni rast i razvoj u smjeru po njegovoj/njezinoj želji.

Na koncu, dobar radnik je zadovoljan radnik, koji u profesionalnom smislu zna kojim putem voditi svoju karijeru, koji ima što za reći i kojeg se za mišljenje pita kad se donose krucijalne odluke.

Međutim, zadovoljan je radnik i onaj kojeg tvrtka ne sputava, nego potiče da se u slobodno vrijeme bavi aktivnostima koje ga ispunjavaju kad su ekrani ugašeni. 

Graphical user interface  Description automatically generated

Obiteljske smo obveze nedavno spojili s poslovnim; organizirali smo posjet djece zaposlenika našim prostorijama i tog je dana riječ ‘junior’ u našim uredima poprimila potpuno drukčije značenje nego inače.

Osim toga, kroz razne prigode i druženja, marljivo smo prikupljali informacije o hobijima naših zaposlenika. Otkrili smo tako da unutar svog bazena talenta imamo nebrojene zaljubljenike u prirodu, sportaše, glazbenike, HGSS-ovce, motocikliste, vlasnike OPG-a, poete, pčeloljupce, gejmerice, režisere, maratonce, vegetarijance, spisateljice – što god vam padne na pamet! 

Graphical user interface  Description automatically generated
Vidimo se na Rivi!

Kao zaključak, sve što potiče kreativno izražavanje ili zdravi način života, vjerujemo da se odražava na produktivnost i motiviranost zaposlenika.

Oni će se, kada sat otkuca kraj radnog vremena, bez knedle u grlu i grča pri pogledu na sat, moći uhvatiti gitare, sastavljanja novog robota, drona ili će bezbrižno uskočiti na motor.

Ako su u Splitu, moći će se rashladiti u moru ili skoknuti par metara niže na kavicu, s obzirom na to da krajem srpnja otvaramo novi ured, i to na samoj Rivi!

Bitno nam je ono što je tebi bitno. Provjeri naša otvorena radna mjesta i pridruži nam se!

Podijeli


O autoru:

Serengeti

Serengeti je IT tvrtka za razvoj softvera i konzultantske usluge. Osnovani 2007. godine u Zagrebu, razvojne centre imamo u Hrvatskoj, Srbiji i Keniji. Kreiramo softver na globalnoj sceni, a naš najveći prioritet je pružanje profesionalnih usluga koje nadilaze očekivanja naših klijenata.

Povezane novosti