Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Sa Sarom Trajković o pronalasku posla iz snova

Marija Periš

Marija Periš

07.12.2021.

Gošća prošlotjednog Instagram Live-a bila je Sarah Trajković koja je s nama podijelila svoju priču, smjernice i savjete o tome kako pronaći posao iz snova.

Pitanja koja bi si svatko trebao postaviti kada krene tražiti posao

Zašto biram raditi taj posao? – Sarah navodi kao primjer jedan od svojih prvih poslova čišćenje prozora na benzinskoj pumpi. Htjela je raditi i steći iskustvo, zaraditi svoje novce i biti samostalna. Pronađi smisao i razlog zašto. Kada dođu teški trenuci na tom poslu, da znate zašto to radite. 

U čemu sam posebno uživala u prethodnom poslu? – Ako niste imali prethodni posao, zapitajte se u čemu ste uživali kada ste bili na fakultetu, u srednjoj školi, radili na nekim projektima ili volontirali. I krenite se u tom smjeru. Primjerice, netko voli biti u kontaktu s ljudima, a netko ne.

Na razgovoru za posao, često će vas pitati zašto želite raditi određeni posao. Zato je dobro znati koji je vaš motiv, što volite raditi i u čemu uživate. Novac i visoka pozicija nisu dovoljni motivatori.

Što želim i zašto to želim? Nemojte gledati to na dugoročne staze. Primjerice, dok je radila na benzinskoj znala je da to nije posao koji će raditi cijeli život, ali joj je u tom trenutku služio. 

„Sve što radimo treba nas u tom trenutku ispunjavati i donositi nam ono što želimo, a dalje ćemo vidjeti kako se život mijenja i raspliće.“

– objašnava Sarah.

„Ne smijemo dozvoliti da totalno stagniramo. Poduzmite konkretnu akciju, pronađite posao. Istražujte što vas zanima. Život je toliko zanimljiv i pruža razne mogućnosti. Sasvim je u redu mijenjati karijeru. Imamo izbor, samo moramo odlučiti što je najbolje za nas i ići tim putem.“

Značaj mindseta u pronalasku posla

Razlikuje se growth i fixed mindset. Fixed mindset karakterizira stav da je za pojedinca kasno da se mijenja i uči nove vještine, jer je takav kakav je. Growth mindset je kada je pojedinac otvoren za nove mogućnosti, učenja i drugačije perspektive. 

Sarah navodi svoj primjer kada je tek došla u Irsku i njezin je prvi posao bio prodaja sendviča. Fokus joj je bio na tome da nauči engleski jezik i bude okružena ljudima. Gledala je to kao privremeni posao i vjerovala je da će s vremenom naći bolji.

Ako je imala nesporazume na poslu, nije to shvaćala osobno, nego je samo ta akcija koju je napravila bila pogrešna ili je mogla bolje napraviti. To se dogodilo s nekim razlogom. Zapitajte se što me to sada naučilo? Što me ovaj odnos naučio?

U svemu čime se susrećemo, pronađite pozitivan aspekt i promjenite percepciju na to zašto je ovo dobro i čemu nas ta situacija uči. 

U svakoj poziciji koju je radila je i uživala do određene mjere. Onda kada joj je ta pozicija postala dosadna ili kada ju je prerasla, tražila je nešto novo. 

Uživala je u svakom poslu, ali ih nije radila strastveno toliko da bi to mogla raditi cijeli dan. Kroz razmišljanje i samorefleksiju, shvatila je da je oduvijek voljela pomoći drugima oko pisanja životopisa i motivacijskog pisma, da je voljela razgovarati s ljudima i pružati im neke druge perspektive. Ali nije znala kako da to sve spoji. Do prije godinu i pol, njoj to nije bilo smisleno i nije mogla to spojiti u jedan posao.

„Kada osoba ne zna što točno želi, jako važno je da ne odustane, nego da istražuje i isprobava različite stvari. I onda lagano, radi samorefleksiju i razmisli o tome što mi se tu sviđalo, a što mi se nije sviđalo. Onda da ide u tim smjerovima koji su joj se sviđali te skuplja dalje znanja i raste u tom smjeru.“ – savjetuje Sarah. 

„Trebamo nastaviti tragati za onime što volimo i pri tome se ne opterećivati. Nemojte razmišljati o tome da nemate svoju svrhu i strast. Sama svrha nas je to što živimo. To što sam sada pronašla svoju svrhu, ne znači da će to trajati cijeli život.“ 

Čitajte knjige, gledajte videa, usavršavajte svoje vještine. Sva znanja i opcije su dostupne, a na vama je to na što ćete se fokusirati. Postoje razne platforme na internetu, koje su besplatne ili se plaćaju. Sarah ima Online program za upravljanje karijerom. Danas je zaista sve dostupno, samo je pitanje želite li to i jeste li spremni krenuti i pitati za pomoć.

Neki od ljudi od kojih je Sarah učila bili su Ana Bučević, Eckhart Tolle, Joe Dispenza, Robin Sharma i Srđan Roje. Od knjiga izdavaja Emocionalnu inteligenciju i Atomske navike, a od podcasta Saru Peranić.

„Osoba koja je spremna učiti, kada pročita jednu knjigu ili posluša jedan podcast, i to ju zaintrigira, kada o tome malo razmisli, privući će ju neki drugi video, učitelj, knjiga. To nije jedna knjiga ili podcast koji će ti promjeniti život. To je skup malih koraka, koji te kontantno vode i guraju naprijed.”

Sarin put do posla iz snova

Prije godinu ipol kada je razmišljala čime se želi baviti, nije znala ništa o Instagramu i marketingu. Upustila se u biznis s prodajom svijeća. Uguglala je i dobila rezultat da je to unosan biznis, koji ne iziskuje veliku investiciju i skupi materijal, a može raditi iz svoje kuhinje. Izradila je svijeće i počela ih je prodavati preko Instagrama. Upisala je Instagram, marketing i biznis tečajeve. Shvatila je da je svijeće uopće ne ispunjavaju, i da bi konstantno fizički trebala biti vezana uz kuhinju. Kroz to je shvatila da želi imati svoj biznis koji je digitalan, da nije ovisna o mjestu. Stečeno znanje kroz sve tečajeve i radionice koje je upisala, sada primjenjuje.

„Kada se nalazimo u određenoj situaciji, mi ne vidimo širu sliku. Možemo maštati, planirati, ali ne znamo širu sliku koju je svemir pripremio za nas. Zato je bitno uživati u procesu, a ne samo čekati cilj. Ja mislim da rastem sada više nego ikada. A cijeli svoj život rastem i učim. Sada možda samo brže i svjesnije nego prije.“

Već je s 16 godina imala svoj prvi poduzetnički pothvat – dropshiping. Imala je svoj račun u banci, postavljala je slike proizvoda s eBaya na Facebook te kupovala za druge uz proviziju. 

Imala je društvo koje je 2014. godine odlazilo u Irsku i ona im je pisala životopise, ali Sarah navodi kako je tada to bilo puno lošije nego što to radi danas. U Irskoj je radila u Zari kao prodavačica pa je dobila unaprijeđenje u menadžersku poziciju. Sviđalo joj se birati nove ljude, uhodavati, mentrorirati i pohvaliti nove kolege.

Izvor: Screenshot

Htjela je napredovati i otišla je u drugu firmu Urban Outfitters. Paralelno je na koledžu upisala i dobila diplomu Human Resources Managementa. Trgovina se zatvorila, jer nije imala dobar performans. Njezin stav je bio tko zna zašto je to dobro. U tom periodu je otišla na more na 2 tjedna i u međuvremenu se prijavljivala na poslove. I zvala ju je recruiterica na razgovor, na što je rekla da je na moru i ako mogu pričekati je tjedan dana. Kada je otišla na razgovor, rekli su joj da nemaju otvorenu poziciju, ali čuvat će ju u bazi podataka. Nakon pola sata su ju nazvali i rekli da su joj da ju žele da radi za njih, ali pozicija je bila samo na mjesec dana- recruitment assistant. Imala je stav da će dati sve od sebe i iskazati će se. Produžen joj je dva put ugovor na mjesec dana, a treći put joj je ponuđeno pozicija recruitment consultant. Kroz tu poziciju je jako puno učila o životopisima i intervjuima. Tu je izbrusila profesionalni dio, što klijenti žele, kako se najbolje predstaviti. 

Nakon toga odlazi u Linkedin raditi kao Human Resources Analyst i to joj je najdraža pozicija. Onda odlučuje da joj je bilo dosta 6 godina u Irskoj. Prošle godine 1.11. otvara svoj profil Moja sretna karijera, gdje mentorira i pomaže mladima u pisanju životopisa i motivacijskog pisma, pripremi za intervju te strateškom traženju posla. Ubrzo se vraća u Hrvatsku, jer je shvatila je da je u Irskoj izvukla maksimum u svom profesionalnom i osobnom smislu.

Uživajte u procesu i ne opterećujte se budućnošću. 

Razlika između pisanja životopisu u Irskoj i Hrvatskoj

Istaknite se s vašim postignućima! Primjerice, jeste li bili pohvaljeni od gosta, imate li recenziju na Tripadvisoru, jeste li nešto posebno napravili na tom poslu (navodi primjer prijateljice koja je kreirala listu koktela da se ne bace namirnice – zaradila je novac poslodavcu i smanjila smeće), kakve ste uspjehe postizali na poslu i to morate navesti u životopis, jer se na takav način izdvajate.

Nemojte navoditi odgovornosti, nego postignuća. Poslodavci traže talente. Svi imamo postignuća, samo to ne gledamo na taj način. To nije hvalisanje, nego vaš rad i vaša zasluga. Svaki poslodavac želi vidjeti drugačiji životopis po sadržaju. Ako ste bili unaprijeđeni, istaknite to u svom životopisu.

Ako ste radili npr. kao Social Media Marketing Manager, istaknite kako ste kroz vođenje Instagram profila povećali doseg za x% i engagement followera za x%. To poslodavcu puno više govori.

CV je samopromocija, ako mi nećemo znati po čemu smo drugačiji, neće ni poslodavac to moći primjetiti. 

Kada smo pohvaljeni, mi mislimo da samo radimo svoj posao. No, mnogi to ne rade zapravo. Moramo biti svjesni sebe, svojih postignuća i vrijednosti koje donosimo potencijalnom poslodavcu.

Savjeti mlađoj sebi

Sarah kaže kako ne bi ništa mijenjala. Oduvijek je bila znatiželjna, ambiciozna, otvorena za nova iskustva, pristupala svemu s pozitivnim stavom. Pitajte nekog drugog što misli o tome. Važan je vaš pogled na stvari koje vam se događaju. Budite otvorenog uma, i vjerujte u sebe i proces, ne bojte se i budite hrabri. U sve je išla sa 100% sebe i nije razmišljala o tome da će biti iskorištena. Zaista, sve je to bilo primjećeno – od prijašnjih poslova do samostalne karijere. 

Ono što Sarah izdvaja je da kada daje sve od sebe, ali shvati da ju to ne ispunjava, da je više nesretna nego sretna, ne ostaje tamo i ide dalje. 

Razumije druge i zna da i drugi imaju izazovnih situacija. Ako se dogodi nesporazum, smatra da mora ljepše i bolje komunicirati s ljudima. Ponekad treba pokazati primjerom kako određeni zadatak raditi.

Kada slušamo neka nova videa, potrebno je da se procesuiraju nove spoznaje. Zapišite što s vama rezonira i krenite s primjenom, da ne ostane sve na posuđenom znanju.

Pogledajte snimku

Sari zahvaljujemo na gostovanju, a ako ste propustili live, snimku možete pogledati ovdje.

Podijeli

Povezane novosti