Splitu je RaST itekako potreban!

Čini li se i vama da stalno čujete i čitate o projektima sufinanciranima iz EU? Ima se, ali može li se? Često slušamo i kako europski fondovi nisu dovoljno iskorišteni na našem području… Kako bismo riješili nedoumice, obratili smo se Razvojnoj agenciji Split, skraćeno RaST, osnovanoj od strane Grada Splita.

Svrha djelovanja

Na njihovim se stranicama može pročitati kako su zapravo osnovani već 2006., i to pod imenom Splitska razvojna agencija, koja je nakon 5 godina stavljena u mirovanje, da bi se lani nanovo aktivirala pod novim imenom i s novim ljudima.

”Razvojna agencija Split je 2011. godine stavljena u mirovanje jer tada Grad Split nije vidio smisao njezinog postojanja kao zasebnog pravnog subjekta – na raspolaganju je u tom, pretpristupnom razdoblju, bio mali broj dostupnih poziva za EU sredstva, a planirana izgradnja sajamskog prostora na Dračevcu, kojim je trebala upravljati Agencija, nije išla kako je zamišljeno. Početkom 2018. godine je aktivirana budući da sada na raspolaganju Grad, ali i gradske tvrtke i ustanove, ima puno više mogućnosti financiranja projekata EU sredstvima te je potreban svojevrstan koordinator za pripremu i savjetnik za provedbu ovih projekata, kao i koordinator za izradu strategije razvoja grada”, objašnjava Antonija Eremut Erceg, odgovorna osoba RaST-a, kojem je namijenjena i aktivna uloga u poticanju poduzetništva i upravljanju poduzetničkom infrastrukturom na Dračevcu, za čiju je prvu fazu Grad Split kroz ITU mehanizam osigurao bespovratna sredstva. RaST, dakle, funkcionira kao spona među različitim gradskim subjektima pri pripremi projekata i brine se da se stvari naprave kako treba i na vrijeme.

Upitali smo Antoniju jesu li zadovoljni kvalitetom i količinom povlačenja sredstava iz EU fondova s područja Splita, a ona ističe kako su zadovoljni koliko mogu biti s obzirom na spremnost tehničke dokumentacije koju su zatekli i dostupne Pozive.

Rezultati

Antonija naglašava kako su zadovoljni dosadašnjim rezultatima, no uvijek smatraju da može bolje i brže:

Ovo je posao u kojem ne ovisite samo o sebi, već o nizu institucija, odjela, ljudi i propisa koji moraju iz ničega izroditi nešto (kvalitetno), a to je uvijek izazov. Konkretno, što se tiče Razvojne agencije, vrlo smo zadovoljni budući da smo prijavili sve projekte koji su imali spremnu dokumentaciju kao preduvjet prijave, a postotak dobivenih projekata je odličan, što je rezultat kvalitetnih projektnih prijava.

Otkad je RaST ponovno aktiviran, prijavili su ukupno 16 projekata, od čega ih je trenutno 13 odobreno, dok su neki još uvijek u procesu evaluacije. U malo više od godinu dana djelovanja, donijeli su gradu 53.737.671,97 kn bespovratnih sredstava za realizaciju projekata iz područja sporta, kulture, zaštite okoliša, energetske obnove, obrazovanja, infrastrukture i sl. Zaista pohvalno!

Posao koji se voli

”Iako su procesi doista iscrpljujući, kada prijavimo projekt, a posebno kada saznamo da je isti ocijenjen uspješnim i da smo na područje grada Splita donijeli novac koji nadograđuje naš lokalni proračun i donosi nove vrijednosti i mogućnosti, razina samoaktualizacije i motivacije nas drži i ne opadne unatoč novim, još težim, izazovima koji slijede u fazi provedbe. Posebno nam zadovoljstvo stvara što smo unutar RaST-a kao mala obitelj i zapravo se veselimo dolasku na posao”, ističe Antonija.

Nismo mogli ne upitati susreću li se s komentarima da su, s obzirom na to da su osnovani od strane Grada, uhljebi, a odgovor nas je iznenadio:

Ne susrećemo se s takvim komentarima, dapače! U dosadašnjoj suradnji s gradskim tvrtkama i institucijama, ali i udrugama i raznim privatnicima, nailazili smo samo na iznimno pozitivne komentare i utiske te smo otvorili vrata mnogim suradnjama i zajedničkim projektima. Volimo misliti da je to zbog toga što su kroz suradnju s nama uvidjeli da svojim znanjem, radom i rezultatima dokazujemo upravo suprotno. Od samog početka željeli smo naglasiti transparentnost u radu, kako objavom prijavljenih i dobivenih projekata, tako i podacima o radnom iskustvu i kvalifikacijama svih zaposlenika RaST-a.

Ispunite anketu!

Inače, RaST trenutno provodi anketu kojom želi istražiti potrebe za edukacijama mikro, malih i srednjih poduzetnika na području Splita i urbane aglomeracije, a namijenjena je vlasnicima i direktorima/menadžerima tvrtki.

U svrhu projekta na čijoj prijavi radimo, cilj nam je što bolje uvidjeti stanje na tržištu i saznati realne potrebe sektora kako bismo što preciznije mogli osmisliti radionice koje bi zadovoljavale stvarne potrebe tržišta za edukacijama”, objašnjava Antonija, uz molbu da čitatelji/ce našeg portala, koji/ se uklapaju u traženi profil, ispune anketu, koju možete naći ovdje.

Za kraj ugodnog razgovora upitali smo direktoricu RaST-a za recept za stvaranje pozitivne poduzetničke klime u gradu, ali i poruku mladima koji razmišljaju o pokretanju svog posla: Suradnja, uvažavanje, inovativnost i kreativnost, ali prije svega poticajni institucionalni i financijski okvir zasigurno bi bili dio tog recepta. Mladima poručujem da budu hrabri i uporni te da iskoriste sve edukacije i financijske potpore koje su im dostupne. Ima puno pozitivnih primjera i uspješnih priča, a svi mi u RaST-u smatramo da je bitno ostati optimističan i kada se naiđe na prepreke!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.