Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Sudjelovali smo na okruglom stolu “RaSTom do razvoja poduzetništva”

Split Tech City

Split Tech City

05.12.2022.

U petak, 1.12.2022., Split Tech City sudjelovao je na okruglom stolu “RaSTom do razvoja poduzetništva”, organiziranom u hotelu Ambasador od strane Razvojne agencije Split – RaST.

U sklopu ovog događaja, čiji je cilj bio jačanje suradnje i umrežavanje poduzetničko-potpornih institucija, održane su dvije panel rasprave, na kojima su sudjelovali predstavnici Grada Splita i Grada Zagreba, različitih poduzetničko-potpornih institucija iz Splita, Šibenika i Dubrovnika, kao i predstavnici poduzetnika iz Urbane aglomeracije Split.

Panelisti su podijelili svoje profesionalno iskustvo i znanje kako bi došli do zajedničkih zaključaka i institucionalnih preporuka za unaprjeđenje poduzetničkog okruženja.

Potrebna je kvalitetnija razmjena informacija

Kroz razgovor o različitim temama došli su do zajedničkih zaključaka i preporuka za unaprjeđenje institucionalnog okruženja za razvoj poduzetništva Urbane aglomeracije Split, s intencijom da se primjeri dobre prakse vremenom preslikaju bilo gdje u Hrvatskoj.

Najvažnije preporuke oko kojih su bili složni svi panelisti, kao i sudionici okruglog stola, odnose se na intenzivniju suradnju poduzetnika, jedinica lokalne samouprave i poduzetničko-potpornih institucija, kao i bolje umrežavanje i razmjenu informacija na svim razinama.

Umrežavanje svih sudionika doprinijet će razvijanju usluga i rješavanju problema u realnom sektoru, što će u konačnici jačati cjelokupno gospodarstvo.

Odnos tijela javne vlasti prema poduzetnicima treba postati fleksibilniji i više trebaju osluškivati potrebe lokalne zajednice, poglavito u današnje digitalno vrijeme, a potporne institucije trebaju biti spona suradnje institucija i poduzetnika koja će olakšati njihov rast i razvoj.

U tom kontekstu, od svih prisutnih naglašena je iznimna važnost ovakvog i sličnih događanja u svrhu razmjene znanja s ciljem razvoja poduzetništva.

Institucije i lokalna zajednica

U prvom panelu svoja iskustva podijelili su Vini Vrsalović iz Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER, Mira Hajdić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika HUP-a, Nikola Balić iz Odjela za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu, Petar Reić iz start-up tvrtke Omoguru i naš Toni Trivković, osnivač i predsjednik Split Tech Cityja.

Naglasak je stavljen na usluge koje poduzetničko-potporne institucije pružaju poduzetnicima te na to kako iste unaprijediti i dalje razvijati.

„Nama je cilj razviti pozitivno poduzetničko okruženje u društvu. Nažalost, naše ankete pokazuju da se uz poduzetnika u poslovanju, koji zapošljava, još uvijek vežu negativne konotacije. Potrebno je prepoznati i saznati stvarne potrebe poduzetnika koje se konstantno mijenjaju“, istaknula je Mira Hajdić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika HUP-a, dok je Toni Trivković naglasio kako je potrebno da institucije u kontekstu podrške poduzetništvu imaju stalan dodir s lokalnom zajednicom, što bi posebno moglo omogućiti pozitivno okruženje poput Tehnološkog parka.

Nikola Balić

Nikola Balić nadodao je kako je važno imati i kritičnu masu te konstantno raditi na umrežavanju, dok su se svi panelisti složili kako je potrebna veća suradnja institucija i poduzetnika.

Jedan od zaključaka panela bio je kako se na poduzetnike ne smije zaboraviti u svim fazama rasta i razvoja.

S obzirom na to da ne postoji suradnja na svim razinama i postoje velike potrebe za osvještavanjem potreba lokalne zajednice,

umrežavanje, koordinacija i komunikacija su najvažniji faktori koji bi se u budućnosti trebali intenzivirati.

Mjesta za napredak uvijek ima

Na drugom panelu naglasak je bio na razvijanju intenzivnije suradnje između poduzetničko-potpornih institucija, kao i suradnje s jedinicama lokalne samouprave, naglašavajući primjere dobre prakse te prijedloge za unaprjeđenja.

Svoj doprinos raspravi dali su Nera Pavić iz Sektora za gospodarstvo, poduzetništvo, turizam i investicije Grada Zagreba, Vedrana Franić iz Službe za razvoj Grada Splita, Ina Despotović iz Mreže poduzetničko-potpornih institucija BOND, Diana Mudrinić iz Inkubatora za nove tehnologije Trokut Šibenik i Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA.

„Od sljedeće godine planiramo razvijanje Programa potpora u poduzetništvu i obrtništvu kojeg Grad Split do sada nije imao i krenut ćemo s aktivnostima analize potreba poduzetnika na području grada da bi stekli bolji dojam o njihovim potrebama. Ujedno želimo veći naglasak staviti i na male tradicijske obrte u staroj gradskoj jezgri kako ne bi izumrli. Bez udruživanja i detektiranja zajedničkih problema nikad nećemo krenuti naprijed i na tome trebamo više raditi“, naglasila je Vedrana Franić iz Službe za razvoj Grada Splita.

Vedrana Franić

Nera Pavić iz Sektora za gospodarstvo, poduzetništvo, turizam i investicije Grada Zagreba istaknula je važnost slušanja potreba lokalne zajednice:

„Grad Zagreb svake godine izdvaja značajna sredstva za potpore i provodi brojne mjere za razvoj poduzetništva na području grada Zagreba. Koliko god smo zatvorena institucija, pokušali smo se maksimalno otvoriti i osluškivati potrebe te pronalaziti načine kako ih provesti i ostvariti. Pokušavamo micati granice, a udruženja su nam odlični partneri u provedbi mjera, potpora i promjena koje je potrebno uvesti kako bi se olakšalo poslovanje.“

Okrugli stol održan je u sklopu projekta “RaSTom do razvoja poduzetništva”, koji provodi Razvojna agencija Split – RaST u partnerstvu s Gradom Splitom.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti