Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

RaST organizirao meetup za žene u poduzetništvu: Bring IT forward!

Romana Ban

Romana Ban

10.03.2023.

Nakon što smo večer prije uživali na Women in tech meetupu, na sam Dan žena posjetili smo još jedan meetup za žene u poduzetništvu.

Naime, Razvojna agencija Split – RaST organizirala je meetup pod nazivom “Bring IT forward!”, na kojem je svoja poduzetnička iskustva i priče o uspjehu, u ugodnoj atmosferi Borgo bara, s prisutnima podijelilo pet uspješnih poduzetnica iz ICT sektora.

Žene za sva vremena

Pod moderatorskom palicom novinarke Ivane Šilović, svoje su priče i savjete podijelile Ena Melvan, znanstvenica i osnivačica startupa Metabelly, Marijana Šarolić Robić, TEDex speakerica, mentorica brojnim startupima i predsjednica udruge Professional Women’s and Men’s Network Croatia, Biljana Cerin, stručnjakinja u području upravljanja rizicima informacijske sigurnosti, Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ i direktorica hrvatskog ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) i Franka Grubišić, poduzetnica i pokretačica inkubatora za kreativno žensko poduzetništvo Oaza.

Svemir se urotio…

Ena Melvan je deset godina radila u znanosti, a iza nje je i iskustvo rada u dva startupa. Iako su oba spomenuta startupa propala, to joj je iskustvo bilo presudno da se nakon duge četiri godine razvijanja vlastite ideje napokon usudi pokušati.

“Osjećam da se cijeli svemir urotio da odem na put poduzetništva!”

Osmislila je Fiber, vlakna s prebiotičkim djelovanjem koja doprinose normalnom radu crijeva, kao i uslugu laboratorijske analize stolice na temelju koje radi personalizirani plan prehrane. Upravo navedeni proizvod i usluga srž su onoga zbog čega je znanstvenica Ena danas poznata i kao osnivačica višestruko nagrađivanog startupa Metabelly!

Odvjetnica u startup svijetu

Marijana Šarolić Robić je nakon deset godina rada u pravnom sektoru odlučila pokrenuti nešto svoje, što je značilo da opet kreće “od nule”.

Priznala je kako joj je na početku bilo vrlo teško, a poseban izazov predstavljalo joj je naučiti kako prodavati, naplatiti svoju uslugu i učiniti da se klijenti vrate.

Upravo su preporuke klijenata bile njeno najkorisnije oruđe za kreiranje uspjeha, pogotovo s obzirom na to da se odvjetničke usluge ne smiju reklamirati.

Danas je sretna u startup svijetu, gdje svojim znanjem i iskustvom pomaže poduzetnicima početnicima.

“Nemjerljivo je kad sudjelujete u uspjehu drugih ljudi!”

Prisutne žene ohrabrila je za pokretanje ili razvoj vlastitog poslovanja te im savjetovala da se okruže ljudima koji vjeruju u njih i da, ako imaju poduzetnički nagon, pokušaju – bez obzira na to koliko bilo teško!

Tata-mata (ili mama-mata?) kibernetičke sigurnosti

Biljana Cerin se na prvu zaljubila u područje informacijske sigurnosti i zaštite podataka.

Nakon deset godina rada u tom području unutar korporacija za hrvatske klijente, sa suprugom otvara vlastitu tvrtku i odlazi u SAD, gdje stječe utjecajne klijente poput Stanford University i najveće kockarnice u Las Vegasu, s kojima i danas radi.

“Najveći mi je uspjeh kad su mi klijenti vjerni jako dugo.”

Biljana se osvrnula i na kulturološke razlike u poslovnom smislu. Primjerice, kazala je, u Americi nitko ne pokušava sniziti cijenu vaše usluge!

Iako je i prije pandemije radila na daljinu, s obzirom na to da je većina njenog tima i klijenata u SAD-u, korona joj je ipak donijela veliku promjenu: sa suprugom je preselila na Ugljan.

Iako joj život na otoku u ovoj fazi života itekako odgovara, priznala je da joj ponekad nedostaje “osjećaj da ide na posao”.

Zanimljivo je da su njeni sinovi, koji su kao djeca s roditeljima proputovala pola svijeta, a danas studiraju u Zagrebu, odlučni kako ne žele otići iz Hrvatske.

Moram priznati kako me je gospođa Biljana svojom zaraznom energijom i bogatim životnim i poslovnim iskustvom zaista oduševila; nije ni čudo što je ocijenjena jednom od 50 najutjecajnijih žena ICT-a u Hrvatskoj te jednom od 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti od strane britanskog SC Magazine!

Krapina kao centar za zdravstvene startupe

Helena Matuša je nakon rada u bankarskom sektoru i zasnivanja obitelji željela skrenuti na mirniji i više ispunjavajući poslovni smjer, što je našla u Razvojnoj agenciji Krapina.

Priznala je kako je zaljubljive prirode pa sve ideje doživljava kao odlične; zahvaljujući tome, nikad joj ne manjka motivacije za, između ostalog, pokretanje i razvoj važnih gospodarskih projekata za podršku poduzetnicima.

Prije godinu dana prešla je u Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, gdje je danas direktorica te vodi njihov inkubator i ured Poslovnih anđela.

Odlučili su se pozicionirati kao hub za zdravstvene startupe iz cijele zemlje, tako da je jedan od njihovih najnovijih uspješnih projekata Health IT akademija.

Riječ je o petomjesečnoj edukaciji za stručnjake medicinske informatike (analitičar, stručnjak za testiranje, tehnike programiranja), u kojoj se kombinacijom teorije i prakse uči o telemedicini, Big Data analitici i umjetnoj inteligenciji.

U ovaj su projekt uključili velike IT tvrtke i bolnice, a krajnji im je cilj omogućiti zapošljavanje nezaposlenih osoba koje zanima kombinacija informatike i medicine.

Kreativno žensko poduzetništvo

Franka Grubišić odmalena je znala da ne želi raditi ni za koga drugog, već za sebe. Taj je stav potvrdila nakon rada u velikim, srednjim i malim tvrtkama.

“Vidjela sam da rad u tvrtkama jednostavno nije za mene pa sam osnovala svoj obrt, i to na samom početku pandemije!”

Kazala je kako je “veliki optimizator stvari” te istaknula da je njeno poduzetništvo zapravo ples između onoga što joj društvo signalizira i nje koja osjeća kako treba djelovati i nalaziti svoj put.

S obzirom na to da joj je nedostajalo podrške na vlastitom poduzetničkom putu, uvijek je osjećala kako bi novim kreativnim poduzetnicima ona trebala biti i dati ono što je i njoj samoj nedostajalo.

I za kraj…

Bilo je zanimljivo čuti kako se sve panelistice često nose s pitanjima okoline kao što su:

A tko ti doma kuha kad ti sve stižeš?!”

Iz tog gorko-slatkog komentara izvukle su korisne savjete:

  • Ne boj se tražiti i prihvatiti pomoć!
  • Sama definiraj što za tebe znači uspjeh i time se vodi!
  • Usudi se sanjati veliko!
  • Ne trebaš biti savršena!
  • Iz svake greške ćeš nešto naučiti, a onda to znanje prenesi drugima!
  • U redu je stati, u redu je doživjeti neuspjeh.
  • Neka ti posao bude igra!

Hvala RaST-u na pozivu na ovaj odličan meetup, organiziran u sklopu projekta “RaSTom do razvoja poduzetništva”, koji provode u partnerstvu s Gradom Splitom.

Fotografije: Razvojna agencija Split – RaST

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti