Pozitivna energija prvog splitskog Women in Tech Meetupa

Ženska tehnološka scena u Splitu počinje se buditi i svi su oduševljeni ovom inicijativom. Prošlog petka održan je prvi ikada Women in Tech Meetup u Splitu. U WiP Coworking prostoru na Žnjanu okupilo se 30-ak djevojaka i žena, i nekoliko muškaraca koji su došli dati podršku inicijativi.

Meetup je započeo predstavljanjem svih prisutnih. Tu smo mogli vidjeti raznolikost godina i zanimanja. Među okupljenima bilo je učenica, studentica i zaposlenih djevojaka i žena. Jedna srednjoškolka bila je iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, a druga iz Prirodoslovno-matematičke gimnazije. Dolazak srednjoškolki je ono čime smo se posebno iznenadili i što nas je posebno oduševilo. Meetup su posjetile i studentice s FESB-a, članice Udruge mladih programera DUMP. Zaposlene djevojke i žene bile su programerke, dizajnerice, project managerice i slično, ali i neke koje nisu u tehnološkom sektoru, ali razmišljaju o promjeni zanimanja. Neke su tražile i suradnike, kao na primjer jedna djevojka koja radi na razvoju računalnih igrica. Došla je čak i majka jedne srednjoškolke, što je jako pohvalno, jer su roditelji ti koji poprilično utječu na odabir zanimanja kod djece, i ti koji se moraju isto tako poprilično uključiti.

Meetup je potpuno ispunio svoju svrhu. Stvaranje novih poznanstava, povezivanje, dijeljenje znanja i iskustava, networking. Sve to obilježilo je prvi splitski Women in Tech Meetup. A već su se i rodile neke ideje za sljedeće meetupove. Određene su teme za neka buduća predavanja, pronađene su predavačice, ostvareni su vrijedni kontakti, očekivanja su ispunjena i nadmašena, a WiP Coworking prostor bio je ispunjen samo pozitivom.

Split Tech City je organizator meetupa Women in Tech kao dijela puno većeg istoimenog projekta, uz partnersku podršku ICT Županije i WiP Coworkinga. A svoje uključivanje u projekt najavile su i lokalne tehnološke tvrtke. Cilj ovoga projekta je popularizacija tehnoloških zanimanja među ženskom populacijom, usmjeravanje djevojaka prema tehnološkim zanimanjima, te povezivanje već zaposlenih žena u tehnološkom sektoru. Uz redovite meetupove, plan je održavanje raznih radionica, posjeta osnovnim i srednjim školama, te pokretanja programa mentorstva.

Meetup će se održavati svaki mjesec, a nakon prvog neformalnog, svaki sljedeći uključivat će i predavanje uz neformalni dio druženja. Pratite nas i dalje za više informacija. Jedva čekamo novo druženje u lipnju 🙂

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.