Uspješno je održan prvi sastanak članova Split Tech Cityja

Ovoga tjedna održan je prvi sastanak članova Split Tech Cityja, u Predinkubacijskom IT centru Splitsko-dalmatinske županije na FESB-u. Pregled dosadašnjeg rada Split Tech Cityja, povezivanje članova, te daljnji planovi, samo su neke od tema o kojima se pričalo na sastanku.

Sastanak je započeo sumiranjem rezultata Split Tech Cityja proteklih mjeseci, od kojih posebno možemo izdvojiti medijsku popraćenost Split Tech Cityja i splitske tehnološke zajednice općenito. Proteklih mjeseci Udruga je aktivno radila na medijskoj promociji cijele priče i stvaranju pozitivnog ozračja. Sudjelovali smo u organizaciji prve TNT konferencije, potpuno posvećene novim tehnologijama u turizmu, koja je održana u travnju ove godine. Započeli smo projekt Women in Tech, u suradnji s ICT Županijom. U sklopu projekta, održan je prvi meetup, koji je naišao na veliki odaziv i oduševljenje od strane zajednice. Medijski smo popratili apsolutno sva događanja u Splitu, od meetupova, predavanja i radionica, do konferencija.

Zašto su članovi postali članovima?

Uz doprinos zajednici, postoje i još neki razlozi. Naime, članovima je jako važna ta međusobna povezanost, upoznavanje drugih članova, iz čega mogu proizaći buduće suradnje. Članovi žele znati čime se bave drugi članovi. Tako smo dogovorili da na sljedećem sastanku bude detaljnije predstavljanje članova. A već u sljedećim tjednima, naša urednica će otići u posjet svim članovima, kako bi dogovorila konkretnu suradnju sa svakim, ali i doznala više informacija za članak o svakom članu pojedinačno na našem portalu. Još jedan od razloga je naravno zajedničko nastupanje, te zajedničko rješavanje problema i situacija s kojima se zajednica suočava.

A članove Split Tech Cityja brinu neki isti, ali i neki različiti problemi i situacije. Problemi u zajednici koji su se najviše spominjali su: nepovezanost same zajednice, nedovoljna komunikacija u zajednici, pojedinačno rješavanje problema umjesto zajedničkog nastupanja, nedovoljna popularizacija tehnoloških zanimanja među mladima, nedostatak kadra, nedovoljna obučenost kadra, nepostojanje adekvatnih poslovnih prostora u gradu itd. Članovi Split Tech Cityja su različite tvrtke, različitih veličina i broja zaposlenika, različitih opisa posla, te je normalno da se ne suočavaju svi s istim problemima, ali gore navedeni su nekakav presjek.

Kao pozitivni primjeri u zajednici istaknuta su neka pojedinačna djelovanja članova u smislu edukacije, međutim cilj je da se u edukaciji, ali i svim drugim planovima, članovi i Udruga povežu. Još jedan nedavni pozitivni primjer je udruživanje tri člana Split Tech Cityja, točnije tvrtki Agilo, Digital Tree i Travel Soft, u donaciji za financiranje informatičkog kampa za darovitu učenicu 3. gimnazije u Splitu. S ovakvim akcijama planiramo nastaviti, a o ovoj konkretnoj donaciji ćemo još pisati.

Koji su nam daljnji planovi?

Planovi su sljedeći: nastavak medijskog djelovanja i promoviranje članova, nastavak projekta Women in Tech kroz održavanje mjesečnih meetupova, dodatnih radionica i predavanja, te posjeta osnovnim i srednjim školama, održavanje edukacija za mlade u suradnji s članovima, organiziranje hackathona Hack4Split u listopadu ove godine, projekt edukativnih obilazaka lokalnih tehnoloških tvrtki u suradnji s Klubom mladih Split, partnerstvo i medijsko pokroviteljstvo konferencije za mlade u studenome ove godine, zajedničko nastupanje svih članova u rješavanju problema, te detaljnije predstavljanje, upoznavanje i povezivanje članova na sljedećem sastanku članova, ali i inače.

Poprilično sam zadovoljan prvim sastankom članova. Fokus na edukaciju mladih radi stvaranja potentnijeg kadra je svakako inicijativa vrijedna divljenja. Izuzetno sam zadovoljan budućim planovima Split Tech Cityja, te suradnjom s ICT Županijom. Rast broja konferencija i meetupova koji su medijski popraćeni kroz ovu udrugu je znak da se stvari kreću u jako pozitivnom smjeru. – kazao nam je Denis iz Atosa.

Sastanku je prisustvovao i voditelj projekta ICT županija, Damir Brčić, koji je prezentirao budući Županijski IT centar , kao IT inkubator i Open coworking za lokalnu IT zajednicu u okviru projekta ICT županija, što se izvrsno uklapa i u aktivnosti članova Split Tech Cityja.

Pridruži se i ti!

Svi se žele uključiti, i svi imaju zapravo isti motivacijski razlog, a to je doprinos zajednici. Odmah nakon sastanka počeli smo dobivati mailove članova s prijedlozima i upitima kako oni kao tvrtka, ali i kao pojedinac, mogu pomoći i doprinijeti. Članovi međusobno jako dobro funkcioniraju, a zajednički cilj i pozitivna energija definitivno su obilježili prvi sastanak članova Split Tech Cityja. – istaknuo je predsjednik Udruge Toni Trivković.

Pozivamo ovim putem sve članove splitske tehnološke zajednice koji još nisu članovi Split Tech Cityja, ako žele pridonijeti svemu navedenome, da nam se pridruže. Pojedinačno ne možemo puno toga napraviti, ali zajedno možemo napraviti sve ili barem skoro sve. Pridružite se splitskoj tehnološkoj (r)evoluciji.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.