Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

AEstetika: Tri godine Prostora – refleksija i novi početci uz T29

Paula Srdanović

Paula Srdanović

04.07.2024.

Prostor, kreativni hub u Splitu iza kojeg stoji udruga Culture Hub Croatia, uskoro slavi svoj treći rođendan, a suosnivačice Marina Batinić, Kristina Tešija i Jasmina Šarić ne kriju zadovoljstvo dosad postignutim.

„Svaku godinu postojanja Prostora slavimo jer nam svaka zaista puno znači, također smatramo uspjehom održavati Prostor živim iz godine u godinu. Tri godine upravljanja Prostorom su, rekle bismo, dobar trenutak za refleksiju i promišljanje o svemu što je napravljeno i o planovima za dalje”, navode sugovornice na samom početku.

Marina, Kristina i Jasmina ističu kako ne vole rutinu te da ih uvijek iznova privlače novi izazovi.

„Uvijek želimo napredovati i preispitivati postojeće načine rada – uključivanja lokalne zajednice i postizanja utjecaja u sredini u kojoj djelujemo.”

“Bez rizika i ulaganja određenih resursa nema napretka, a najveći neprijatelj napretka je očekivanje da se bilo što može postići bez navedenog.“

T29 – spontana ideja s velikim ciljevima

Ideja o otvaranju dodatnog prostora, T29, stigla je spontano: „S obzirom na to da je zaista izazovno rasti kao neprofitna udruga u kulturi u Splitu, primarno zbog visokih stanarina privatnih prostora i nepristupačnosti onih u vlasništvu Grada, nismo ulagale previše nade u tom smjeru. Naprotiv, više smo promišljale o razvoju u ruralnim područjima.“

No, nedostatak kapaciteta u Prostoru, koji je postao premalen za sve aktivnosti, potaknuo je potragu za novim rješenjem:

„Broj aktivnosti i programa koje u njemu provodimo kontinuirano raste, kao i broj zahtjeva za korištenje prostora, a koje zbog manjka kapaciteta ne možemo uvijek prihvatiti. Shvatili smo da Splitu zaista nedostaje ugodnih i pristupačnih prostora za razne aktivnosti, a većina osoba koje djeluju nezavisno, manjih udruga, umjetnika i kreativaca, ne može unajmiti vlastiti prostor, što ih sprječava u djelovanju.“

Također, Marina nam je detaljnije pojasnila koliko je ova inicijativa bitna i potrebna Splitu, ali i kako je tekao sam proces:

„Ideja Prostora od samog početka bila je ponuditi kvalitetan sadržaj organiziran oko tri glavne godišnje teme kojima se bavimo, razvijati izložbeni program fokusiran na manje zastupljene umjetnike te suradnju sa zemljama regije, u rezidenciji ugostiti umjetnike i kulturne radnike te stvarati nove prilike za povezivanje sa suvremenom umjetničkom praksom kroz diskurzivni program i otvoreni studio.

Samim time došle smo do ideje za stvaranjem svojevrsnog aneksa Prostoru, koji bi služio upravo događanjima svih onih koji si ne mogu priuštiti vlastiti prostor. I tako smo prilično slučajno naišle na oglas za idealan prostor za navedeno u neposrednoj blizini. Od poziva vlasnici pa do održavanja prve radionice u njemu prošla su samo dva mjeseca, no bila su prilično intenzivna s obzirom na nužnu adaptaciju prostora, kao i potpuno opremanje za korištenje.“

T29 je zamišljen kao prostor za nezavisne umjetnike, manje udruge, kreativce i sve one kojima je potreban povoljan prostor za rad.

„Želimo naglasiti da je T29 naš pothvat društvenog poduzetništva te je u tom smislu neprofitan, što znači da sav prihod od najma ulažemo u održavanje oba prostora, te provedbu edukativnih i kreativnih sadržaja i pružanju podrške umjetnicima. Kao udruga, još uvijek uvelike ovisimo o sredstvima Europske unije koja su projektna – vjerujemo da se održivost u kulturi može postići i da je potrebno raditi na tome, a upravo je T29 eksperiment za takva nastojanja. T29 je prostor za zajednicu i upravo je zajednica ta koja ga korištenjem održava.“

Povezanost Prostora i T29

Nakon pokretanja T29, koji se nalazi samo četiri minute pješice od Prostora, došlo je do promjene u načinu korištenja Prostora.

Više nije moguće unajmiti Prostor, već se u njemu sada provode isključivo programske suradnje, uz zadržavanje koncepta besplatnog “posvajanja Prostora” kroz otvoreni poziv jednom godišnje. Ovaj koncept suradnje podrazumijeva da aktivnosti odgovaraju programu CHC-a te da se zajednički osmišljavaju i provode.

Osnivačice Prostora i T29 objašnjavaju koliko je važno dobiti podršku na samom početku djelovanja:

„Kroz koncept besplatnog posvajanja Prostora podržavamo početnike, tj. one koji su još u fazi testiranja svojih ideja i ne mogu uložiti u najam prostora. Svjesne smo i same, pošto smo bile u toj poziciji, koliko je važno dobiti podršku na samom početku djelovanja.

Često se dogodi da nastavimo surađivati s osobama koje su ‘posvajale’ Prostor, a sada nudimo i dodatnu mogućnost za kontinuirano korištenje T29. T29 je za sve one koji imaju kreativne ideje, a nemaju prostor, za one koji se okušavaju u poduzetničkim vodama, male obrtnike i freelancere, te za one kojima jednostavno treba prostor za sastanak, prezentaciju i sl.“, ističu Kristina i Jasmina.

Također, Prostor i T29 povezani su i kroz coworking. Uz postojeću coworking opciju u Prostoru, sada nude i mogućnost rada u T29 u terminima kada je dostupan.

“Kao što je Prostor dodatna vrijednost kvartu Spinut, tako se nadamo da će i T29 donijeti novi život i novu energiju pomalo zapuštenom pazariću na Skalicama.“

Planovi za budućnost

Prve subote u srpnju, Prostor će proslaviti svoj treći rođendan otvaranjem izložbe mladog crnogorskog umjetnika Radisava Stijovića.

Ova izložba je rezultat njegovog višemjesečnog istraživanja koje nastoji oživjeti sjećanje na zajednicu autorica (Mare Radonjić, Luce Rosandić, Ružice Markotić i drugih) ilegalnih tehnika Splita tokom Narodnooslobodilačke borbe.

Radisav Stijović je talentirani umjetnik čiji rad reflektira povijest i zajednicu na način koji je izuzetno važan za naše društvo”, kažu osnivačice Prostora. Njegova izložba predstavlja nevjerojatnu priliku za sve nas da se povežemo s našom poviješću i umjetnošću na nov i inspirativan način.

U kolovozu će Prostor ugostiti kustosicu Rossanu Mendes Fonseca iz Portugala, koja će biti na jednomjesečnoj rezidenciji kroz njihov novi program rezidencije za kustose, prvi takav u Splitu.

Također tijekom ljeta, Prostor nudi i kontinuirane programe poput radionica meditativnog crtanja pod vodstvom umjetnice i kolegice Ivane Filip, te radionice freestyle keramike u njihovom keramičkom studiju – radionice omogućuju zaljubljenicima u keramiku da stvaraju svoje unikatne predmete koje dobivaju nakon potpunog procesa pečenja i glaziranja.

Naš keramički studio je uvijek otvoren, tijekom radnog vremena Prostora od ponedjeljka do petka, i moguće je doći samostalno ili s prijateljima raditi s glinom”, dodala je Kristina. 

Jesen će započeti rezidencijom australske umjetnice s barcelonskom adresom, Claire Rosslyn Wilson, koja će u Splitu provoditi umjetničko istraživanje baveći se percepcijama mjesta i usporedbom između Splita i Barcelone.

Do kraja godine, Prostor planira nekoliko izložbi i radionica, uključujući novi format izložbe u sklopu programa “Sinergije,” gdje će jedan lokalni umjetnik ostvariti suradnju s međunarodnim umjetnikom kojeg pozove. Ove godine, Andrea Resner će realizirati izložbu u suradnji s crnogorskom pjesnikinjom Jelenom Vuković

„Posebno nam je drago da je naša projektna ideja ‘Crafts as a Form of Resilience’ podržana od strane Europske komisije. Radi se o posebnom programu za raseljene kreativce iz Ukrajine koji se bave raznim vrstama obrta poput keramike, tekstila, drva, stakla i sl., a zbog rata su bili primorani zaustaviti svoju aktivnost ili pokrenuti poslovanje izvan Ukrajine, što zaista nije jednostavno. Kroz ovaj program pružit ćemo podršku kreativcima te ugostiti jednog od njih u rezidenciji u Prostoru u studenom.“

Podrška mladima i programi prakse

“Jako nam je bitno podržavati mlade i pružati im prilike za praksu, volontiranje, čak i predstavljanje kroz suradnju s Umjetničkom akademijom u Splitu”, ističu Marina i Jasmina.

“Nedavno smo bili iznimno sretni što smo u galeriji Prostora prvi put ugostili izložbu P-RAZNO, na kojoj su se predstavile studentice Odsjeka za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Đina Radulj, Hana Kalebić, Jelena Jurčević, Marija Bare i Matea Križanović. Đina i Matea također volontiraju u Prostoru i aktivno pomažu u organizaciji raznih događanja. Bez obzira na to što se ponekad čini da je izazovno zainteresirati i motivirati mlade, drago nam je što se neki od njih sami javljaju i pokazuju volju za učenjem i aktivnim angažmanom, pojasnila je Jasmina.

Prostor također nudi priliku za stažiranje kroz Erasmus+ program, što je otvorilo vrata studentima iz cijele Europe.

“Do sada smo izuzetno zadovoljne svim studentima koji su stažirali kod nas”, ističu osnivačice. “Posebno smo ponosne što je jedna od naših stažistica, Lotta Erkillä iz Finske, ponovno došla u Split kako bi pisala diplomski rad na temu brendiranja kreativnih hubova kroz primjer Prostora. Lotta je nakon stažiranja dobila poslovni angažman kod nas te nastavlja raditi i ovo ljeto.”

Za kraj ovog razgovora, suosnivačice Prostora zaključuju:

“Potičemo mlade da se aktivno uključe jer im pružamo značajno iskustvo rada u kulturnom i kreativnom sektoru, mogućnost umrežavanja i sudjelovanja u nizu europskih projekata koje provodimo. Uključivanje mladih pomaže nam u izgradnji baze talenata koji mogu postati budući suradnici kroz različite oblike angažmana i projekte.”

Čestitamo na kontinuiranom uspješnom radu!

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti