Prisluškuju li nas naši ‘smartphonei’?

Je li vam se ikada dogodilo da pričate s prijateljima o nekom proizvodu ili usluzi te, gle čuda, na Facebooku i/ili Instagramu vam iskoči oglas baš za tu stvar koju ste spominjali?

Imate dojam kao da vas netko prisluškuje, prati svaki vaš korak te na temelju toga nudi oglase za koje ste očito zainteresirani?

Kako to?

Nekidan sam sjedila na kavi s prijateljem te smo pričali o teretani u koju smo oboje nedavno krenuli pa me zanimalo trebam li koristiti proteine ili neke druge određene suplemente. Nisam ‘guglala’ o tome, nisam zapravo niti koristila mobitel u tom trenutku, no nakon kave smo otišli do specijalizirane trgovine kako bi prijatelj zamijenio proteine koji su bili pred istekom roka. Naravno, dođem doma, upalim Instagram i prvo što vidim: oglas za proteine. Kako je to moguće?

Ovakve su se situacije mojim prijateljima i meni dogodile mnogo puta, stoga sam odlučila malo istražiti o tome.

Algoritam prati naš ritam

Dakle, Facebook nas prati na tako sofisticiran način da je sasvim prirodno pomisliti da nas prisluškuje. Koristi demografske i lokacijske podatke kako bi došao do materijala za oglase. Svaki put kad se na određenoj lokaciji ‘checkirate’, lajkate određenu objavu, objavite fotografiju ili videozapis, Facebooku dajete sve više informacija o sebi. Tada algoritam prilagodi vaš news feed i oglase na temelju onoga što je prikupio o  vama. Ako vam je lokacija na mobitelu uključena, čak i dok ne koristite mobitel, to je sasvim dovoljno da dobijete oglas o proizvodu ili usluzi gdje ste nedavno bili. Baš kao što sam ja dobila oglas za proteine.

Lajkanje koala

Sigurno ste upoznati s trenutnom situacijom u Australiji i požarima, nesretnim koalama i ostalim životinjama koje, bježeći od vatre, traže sklonište. Prva objava koja mi je zapala za oko bila je s biciklisticom koja je davala koali da se napije vode iz bočice. Toliko me raznježio taj video da sam, naravno, ostavila ‘like’. Lajkala sam i svaki sljedeći video s tim preslatkim životinjama. Naravno, već pogađate što se dalje događalo; idućih nekoliko dana, moj je news feed bio pretrpan videima o koalama i ostalim životinjama.

Moj profesor informatike u srednjoj školi često je znao govoriti kako smo postali previše zaokupirani virtualnim svijetom, društvenim mrežama i lajkovima. Upozoravao nas je na činjenicu da nismo zapravo ni svjesni koliko puta uđemo u neku aplikaciju, što lajkamo i koliko često lajkamo.

Tko tu koga kontrolira?

Toliko informacija o jednoj osobi može se saznati u samo par klikova. Sve ima svoje prednosti i nedostatke – pa tako i to. Na neki način je i zgodno to što se nude baš one stvari za koje ste se zainteresirali pa vam se samim time zapravo i olakšava pretraga

Sad kad znate kako to sve otprilike funkcionira, možete kontrolirati oglase za koje želite da vam se prikazuju, a ako uopće ne želite oglase, uvijek postoji ona opcija ‘Sakrij ovaj oglas’. Kontrolirajte društvene mreže da ne bi one kontrolirale vas!

Podijeli

O autoru

Ivona Knaus