Pogled iznutra: Kako se došlo do 120. izdanja meetupa OpenCoffee Split?

U zadnje vrijeme splitska tehnološka scena buja, nudeći svojim pripadnicima mnoštvo prilika za educiranjem i druženjem na različitim predavanjima, konferencijama i meetupima, o čemu se prije desetak godina moglo samo sanjati. Tehnološka događanja tada su bila rijetka, a o pojmu meetupa moglo se čitati samo iz stranih medija. Upravo tako i počinje priča o najdugovječnijem splitskom meetupu, koji je pokrenuo osnivač naše udruge i portala na kojem se trenutno nalazite!

Nedugo nakon što je saznao za koncept Open Coffee meetupa, pokrenutog u Londonu i raširenog na brojne druge gradove, 20-godišnji Toni Trivković, koji je već tada imao svoju IT tvrtku, odlučio je na isti način pokušati okupiti tadašnju splitsku tehnološku zajednicu. Na platformi meetup.com pokrenuo je grupu OpenCoffee Split i započeo s organiziranjem mjesečnih druženja lokalnih programera, dizajnera, informatičara i ostalih zainteresiranih. U početku bi ih bilo samo desetak po druženju, čak je postojala bojazan hoće li se itko pojaviti, a svaka nova osoba dočekivana je s oduševljenjem. S vremenom je ova zajednica samo rasla; rađala su se nova poznanstva i suradnje, ugovarani su novi poslovi i pokretane nove tvrtke. Inspirativna druženja, na kojima su sudionici razmjenjivali svoja iskustva i ideje, ohrabrio je mnoge da poduzmu korake zaokreta i, primjerice, upuste se u poduzetništvo.

Sljedećeg mjeseca očekuje nas 120. izdanje ovog meetupa; impresivna brojka koja ukazuje na kontinuiranost i kvalitetu nagnala nas je da nagovorimo Tonija da nam da svoj osvrt na dosadašnji rad na ovom polju, ali i da nam predstavi novo ruho web stranice OpenCoffee meetupa.

Meetup platforma je limitirana što se tiče prezentacije meetupa pa sam odlučio napraviti posebnu stranicu koja će bolje prezentirati cijelu priču. Samim pogledom na video u zaglavlju stranice možete doživjeti atmosferu koja vlada na našim druženjima, a na tek lansiranoj novoj stranici sada imate priliku vidjeti i videa sa prethodnih OpenCoffee predavanja. Novost vezana za sam meetup, koja se reflektira i na web stranici, je mogućnost prijave startupa za pitch prema OpenCoffee zajednici. Na svaki meetup dođe nekolicina poduzetnika, programera, dizajnera i marketingaša te njihova povratna informacija može biti od velike vrijednosti osnivačima startup tvrtki”, objašnjava Toni, ističući kako bi nova stranica trebala doprinijeti autentičnijem prikazu samog događaja, ali i kao motivacija mladima da se uključe u OpenCoffee zajednicu.

OpenCoffee Split zajednica organski raste od 2008. godine, a da se sudionici ne vraćaju, navodi Toni, teško bi se došlo do 120. izdanja OpenCoffee događaja i zajednice koja na platformi meetup.com okuplja 750 ljudi.

U ovih desetak godina OpenCoffee je održan na brojnim lokacijama: “Ne vežemo se nikada za jedan prostor, a s obzirom na to da je sama OpenCoffee zajednica ležerna, uvijek se potrudim i da prostor to reflektira. Imam izvrsnu suradnju sa WIP Coworkingom i PlanB pubom”, objašnjava Toni.

Krajem prošlog ljeta predstavljen je novitet ovog meetupa – druženja su dobila dodatnu vrijednost uz predavanja domaćih i stranih poduzetnika. Dosad su tako izlagali Luka Sučić (“Na ramenima divova ili kako graditi uspjeh usprkos nepovoljnom okruženju”), Marko Kovač (“Razvoj startupa – Repslyjev primjer (case study): vizija i pivoti, faze razvoja, kultura i organizacija”), Michael Anderson (“From Programmer to CEO: How to become an effective leader in the tech world), Nebojša Veron i Ivan Aras (“Dobartek.hr — razvoj startupa bez vanjske investicije”), Morten Smalby (“Lessons learned from building a GetByBus.com platform”) i Toni Boban (“Kreativna tvrtka za kreativnu industriju”).

Toni kaže kako je ovaj novitet bio pun pogodak jer publika najbolje prihvaća upravo kombinaciju predavanja i networkinga: “Kroz predavanja koja organiziram pokušavam zajednici pružiti interesantan sadržaj koji ih motivira i gradi. Dovodim osnivače tvrtki koji pričaju o svojem poduzetničkom putu, usponima i padovima. Nema hvalospjeva. Down to earth pristup. Nemam problema sa prikupljanjem publike za takve događaje, što mi pokazuje da zajednica cijeni takav pristup.

I mi možemo potvrditi da na navedenim predavanjima vlada opuštena atmosfera (ako ste sumnjičavi, samo pogledajte djelić atmosfere sa stotog izdanja), u kojoj bude mnogo interakcije između publike i predavača. Ukoliko ste i sami zainteresirani održati predavanje na ovom meetupu, na osvježenoj web stranici imate opciju za apliciranje upravo za tu svrhu, tako da – samo naprijed! 🙂

Nismo mogli ne upitati Tonija, s obzirom na to da se čovjek već bliži godinama u kojima bi ga mogla uhvatiti neka kriza ( 😀 ), misli li da će u dogledno vrijeme izgubiti interes za organizacijom ovog meetupa i prepustiti to nekome drugome ili ga, pak, ukinuti.

Gubim interes, tako da ću ga vjerojatno ukinuti u bližoj budućnosti”, povjerio nam se Toni.

Šalu na stranu, ne gubim interes za održavanjem ovakvog događaja te mogu zamisliti da i za deset godina organiziram OpenCoffee Split. Sama namjera od pokretanja OpenCoffeea je na pravim temeljima, tako da ne osjećam da me ovaj meetup troši, već da aktivno gradi zajednicu i mene.

Dobro je, sad smo mirni!

Nadamo se da ćete i vi sudjelovati na nadolazećim izdanjima, na kojima nas očekuje sadržaj relevantan zajednici kreativaca, programera, marketingaša, poduzetnika i investitora, a već sad možete si zabiježiti termin sljedećeg predavanja: 12.7. Imat ćemo priliku čuti perspektivu osnivača tvrtke Software Sauna, koji se iz Finske doselio u Hrvatsku.

Vidimo se!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.