Oni motiviraju mlade da sami budu promjena

Klub mladih Split jedna je od udruga koje su članovi Split Tech City zajednice. U sklopu predstavljanja svih naših članova, porazgovarala smo s Romanom Ban, predsjednicom Kluba mladih Split, da vam približimo njihovu svrhu, ciljeve, aktivnosti i planove.

Klub mladih Split otvoren je u listopadu 2014. zahvaljujući entuzijazmu nekoliko mladih koji su tijekom studentskih dana, aktivno volontirajući, spoznali kako se mladima u Splitu ne nudi dovoljno prilika za društveno i profesionalno uključivanje i djelovanje. Odlučili su svoje iskustvo, znanje i kontakte uložiti u pokretanje novog mjesta u koje mladi Splićani rado dolaze učiti, družiti se i sudjelovati na zanimljivim predavanjima, tečajevima i radionicama. Uspješno su se prijavili na natječaj kojim se financiraju takvi projekti za mlade, ostvarili su svoj naum i ponosno otvorili prostor za mlade u neposrednoj blizini splitskog Sveučilišnog kampusa, u kojem su se ubrzo počele događati različite kreativne, volonterske, zabavne, savjetodavne, edukativne, kulturne, umjetničke, humanitarne i slične aktivnosti. Organiziranjem svakodnevnog programa različitog sadržaja, koji je najčešće besplatan, Klub mladih je postao prepoznatljivo središte okupljanja mladih u svrhu neformalnog obrazovanja, informiranja i zabave, a ujedno su brojne mlade potaknuli na volontiranje, aktivno sudjelovanje u društvu i stvaranje novih inicijativa.

Split kao mjesto najboljih društvenih i profesionalnih prilika za mlade

“Nakon što smo ostvarili svoje prvotne ciljeve, fokusirali smo se na stvaranje i pružanje najboljih prilika za društveni i profesionalni razvoj mladih, kao i poticanje i zagovaranje njihovog ostanka, a sve u svrhu ispunjenja svoje dugoročne vizije: Split kao mjesto najboljih društvenih i profesionalnih prilika za mlade.”, navodi nam Romana.

Klub mladih želi pružati mladima prilike da stvaraju i konzumiraju kvalitetan sadržaj koji obuhvaća teme koje ih zanimaju. Žele im pružiti omiljeno mjesto za okupljanje i boravak, u kojem će se osjećati sigurno i dobrodošlo. Žele  pružiti mladima prilike za cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj, kao i prilike za lakši i uspješniji ulazak u poduzetništvo. Žele im pružiti prilike da osnaže svoje kapacitete za uspješno društveno djelovanje te im pružiti alat za informiranje i komunikaciju s javnošću. To su njihovi strateški prioriteti i sav njihov rad usmjeren je k tome.

Hvalevrijedni projekti

Osim što provode projekte za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i aktivno sudjelovanje mladih u društvu, koje većinski financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ove su im godine odobrena prva tri Erasmus+ projekta razmjene mladih i osoba koje rade s mladima, u kojima se bave temama društvenog poduzetništva, profesionalnog razvoja i kreativnih industrija. Sve su to teme kojima se inače bave njihovi volonteri, a koji su i na ovaj način htjeli produbiti svoje znanje te ga proširiti na ostale mlade sličnih interesa. Zahvaljujući ovim projektima, u Split su na kratko razdoblje privukli više od 50 mladih iz cijele Europe i upoznali ih s našom kulturom i izazovima s kojima se ovdje susrećemo.

Uza sve navedeno, ove je godine odobren prvi projekt Kluba mladih Split financiran iz Europskog socijalnog fonda, zahvaljujući kojem će u sljedeće dvije godine s Ekonomskim fakultetom i partnerskim udrugama pokrenuti Centar za društveno korisno učenje te omogućiti studentima/icama obavljanje stručne prakse u organizacijama civilnog društva, tj. udrugama.

Putem uspješnih projekata otvaraju nova radna mjesta, što je zbilja pohvalno, jer su upravo oni nekolicini izvrsnih mladih ljudi ponudili prvo zaposlenje. Trenutno ih je četvero zaposlenih, dok na različitim projektima i akcijama tijekom godine aktivno bude angažirano 30-ak volonterki i volontera.

“Rad u civilnom društvu često se podcjenjuje”

Ali, kaže nam Romana kako se i oni u svom radu susreću s različitim problemima i izazovima. “Rad u civilnom sektoru često se podcjenjuje, mnogi nas svrstavaju pod različite „zastave“ jer su navikli da ništa ne uspijeva bez „veze“ ili stranačke pripadnosti, još smo uvijek financijski ovisni o nestabilnim natječajima i projektima, ponekad je teško motivirati mlade da se maknu od relacije kuća-škola/faks/posao-kava, a pogotovo da se pokrenu volontiranjem i sl., a još uvijek nemamo ni „poštenu“ web stranicu preko koje bismo dočarali što smo sve napravili u ovih nekoliko godina.”, dodaje Romana. Ipak, nadaju se da će se i dalje uspješno nositi s ovim izazovima te da će nastaviti malim potezima pozitivno doticati živote mladih, prenoseći im svoje vrijednosti i osnažujući ih u različitim pogledima. “Najsretniji bismo bili kad bi se ideja Kluba mladih prenosila i na mlade koji tek dolaze, odnosno kad bismo za 10-ak godina svjedočili uspješnim projektima i inicijativama pokrenutima od strane „neke nove dice“ iz Kluba mladih Split.”, pozitivno zaključuje Romana.

Govori nam i kako joj je žao što se ne samo u Splitu, već i u cijeloj domovini, konstantno širi negativna slika o budućnosti mladih koji ovdje ostaju živjeti i raditi. Upravo Klub mladih svojim djelovanjem želi potaknuti mlade na proaktivnost i pozitivu, nastoje ih motivirati da sami budu promjena koju žele osjetiti u svom gradu i državi. “Manje grintanja, više rintanja!”, naglašava Romana.

Suradnja sa Split Tech Cityjem

“Ovom prilikom pozivamo da nam se jave svi „poslovnjaci“ koji su zainteresirani za sudjelovanje u projektu koji pripremamo upravo s dragim suradnicima iz Split Tech Cityja. Riječ je o projektu kojim ćemo pružiti priliku mladim ljudima da se „iz prve ruke“ upoznaju sa svijetom poduzetništva i rada, i to organiziranim posjetima u različite tvrtke, tvornice i sl., gdje će im stručnjaci i stručnjakinje približiti različite teme.”, dodaje Romana za kraj.

Za više informacija o Klubu mladih Split posjetite njihovu službenu web stranicu ili Facebook stranicu, a Split Tech City pratite i dalje jer nastavljamo s predstavljanjem naših članova. Ili nam se jednostavno pridružite.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.