Nika Utrobičić: Ne postoji baš ništa u IT-u što mi je dosadno

nika utrobičić

Šesnaestogodišnja Nika Utrobičić učenica je III. gimnazije u Splitu. Najdraži predmeti su joj matematika i informatika. Iz tih predmeta Nika ide na razna natjecanja, za što se priprema tijekom cijele godine. “U slobodno vrijeme uglavnom rješavam zadatke iz matematike i informatike, programiram i pletem.”, opisuje svestrana Nika čime se bavi u slobodno vrijeme. Nika je jedna jako napredna i samostalna djevojka, a to ćete najbolje moći vidjeti kroz njezine zrele i bistre odgovore. A kroz njena razmišljanja primijetili smo kako je i nadasve svestrana i ambiciozna.

Niku smo upoznali u lipnju ove godine, kada nam se javila njezina profesorica informatike Ana Oreb, kako bi nam predstavila upravo Niku, njihovu Woman in Tech. Naime, Nika se natječe u kategoriji Algoritmi, koja je iznimno teška i iziskuje posebne pripreme. S obzirom na to da organizirane pripreme ne postoje, Nika se pripremala u školi i samostalno. Međutim, to nije bilo dovoljno. Upravo tada nam se javila Nikina profesorica s prijedlogom da Split Tech City financira Niki Kamp mladih informatičara Hrvatske u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara. Tri člana naše zajednice, Agilo, Digital Tree i Travel Soft, javila su se sa željom da financiraju kamp darovitoj Niki. Ovim putem Split Tech City, ali i Nika i njezina profesorica Ana, iznimno se zahvaljuju na inicijativi.

S Nikom smo popričali o kampu kojem je prisustvovala, natjecanjima na kojima sudjeluje, te gdje se vidi u budućnosti.

Darovitoj učenici kao što je Nika program informatike u školi nije dovoljan. Iako je program u MIOC-u izazovan i kvalitetan, kako Nika kaže, ima dosta stvari koje je ona savladala već ranije kao pripremu za natjecanje. Međutim, zahvaljujući divnoj profesorici informatike Ani Oreb, kad se dogode takve situacije, Nika ima dopuštenje samostalno nešto rješavati. “Profesori informatike u našoj školi su dosta angažirani i susretljivi, pa tako naša škola sudjeluje i u projektima poput HONI-ja i Dabra, kojima se zainteresiranim učenicima približava natjecateljsko programiranje.”, kaže nam Nika.

“Natjecanja me motiviraju da budem što bolja”

Nika je dvije godine zaredom sudionik Državnog natjecanja u informatici u kategoriji Algoritmi. Na ovim natjecanjima nema puno djevojaka, 2017. od ukupno 47 natjecatelja samo su tri bile djevojke, a 2018. od 48 natjecatelja samo četiri djevojke. “Državna razina u kategoriji Algoritmi piše se 2 dana, 3 sata prvi i 4 sata drugi dan, s tim da nakon svakog dana natjecanja slijedi prezentacija rješenja. Na njoj se počnu pojavljivati nešto zahtjevniji algoritmi, što je također prilika da ih se nauči, nakon ovog natjecanja uvijek budem puno motiviranija. Naravno, bude i zabavno, bude učenika iz cijele Hrvatske, što je odlična prilika za upoznavanje i druženje, a i hotel ima bazen. Na državnim natjecanjima sam upoznala mnogo prijatelja sa sličnim interesima, što mislim da također stvara natjecateljski duh i potiče me da se trudim biti što bolja.”, objašnjava Nika.

Nika također redovito sudjeluje na Hrvatskom otvorenom natjecanju u Informatici (HONI) u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, na kojem također nema puno djevojaka. “Hrvatsko otvoreno natjecanje iz informatike je natjecanje koje se provodi u 7 škola subotama kroz cijelu školsku godinu. Kako naša škola sudjeluje u projektu, subotama kad se HONI održava u školu dođe i netko od profesora, koji nam podijeli zadatke te se brine da sve ide po pravilima. Bude zabavno, imamo i krafne.”, kaže nam Nika kroz smijeh. 2016. je bila državna prvakinja u kategoriji Osnove informatike na Državnom natjecanju. Polaznica je Centra izvrsnosti iz Matematike i sudionik Državnog natjecanja iz Matematike.

Split Tech City Niku poslao na Kamp mladih informatičara Hrvatske

Na Kampu mladih informatičara Hrvatske Nika je učila algoritme koji su korisni za rješavanje zadataka s državnih natjecanja i HONI-ja. A kaže da joj je na kampu bilo odlično, naučila je neke nove algoritme, upoznala nove prijatelje, te dobila priliku učiti od najboljih. “Mislim da mi je kamp dao neku ideju odakle početi – prije bih ako ne znam neki algoritam koji se koristi u rješenju zadatka malo “guglala”, ali uglavnom ne bih baš shvatila kako bih ja sad to trebala implementirati pa bih prešla na nešto jednostavnije, što me ograničavalo samo na zadatke za koje ne treba znati nikakav posebni algoritam ili treba znati nešto od jednostavnijih. Naučila sam kako pristupiti algoritmu kojeg ne znam i stekla samopouzdanja da se upustim u rješavanje težih i kompliciranijih zadataka, što će se, nadam se, odraziti i na rezultate.”, objašnjava Nika.

Da nije bilo kamp, neke algoritme Niki ne bi imao tko objasniti. Na internetu postoji dosta materijala, međutim, kako ona kaže, neki od algoritama koje su radili na kampu djeluju dosta apstraktno i neshvatljivo dok ih netko ne objasni. Na kampu je također sudjelovala u radionici na kojoj je naučila dosta o JavaScriptu, hostanju stranica i razmjeni podataka između klijenta i servera. “O tome prije kampa nisam znala skoro ništa i nisam očekivala da ću naučiti, a sad mogu napraviti funkcionalnu interaktivnu stranicu, zbog čega sam jako sretna i zahvalna.”, dodaje Nika.

Nika je definitivno buduća IT-jevka

Nika je još uvijek premlada da ima potpuno jasnu viziju što bi htjela raditi u budućnosti, ali sigurna je da se vidi u IT zanimanjima. “Kako volim matematiku, jako su mi zanimljive stvari poput machine learninga i big data analysis, ali nema baš nešto što mi je dosadno. Voljela bih naučiti što više. Možda je još rano govoriti na kojem se radnom mjestu vidim – mogućnosti je puno i vjerujem da za mnoge još ne znam niti da postoje.”, objašnjava Nika.

Nika posjećuje tehnološke događaje kad stigne, a posebno voli radionice, jer kako kaže, voli odmah isprobati naučeno. “Bila sam na Shift konferenciji, što je bilo stvarno zanimljivo iskustvo koje mi je otvorilo oči o različitim IT zanimanjima koja postoje, te sam dobila sliku o tome kako izgleda rad na nekom projektu i općenito.”, kaže nam Nika. Ona bi voljela kad bi u Splitu postojala udruga mladih programera koja je orijentirana isključivo na natjecateljsko programiranje, te organizirana dodatna nastava iz nešto naprednijih algoritama i natjecateljskog programiranja. Lijepo je vidjeti kad ovako mlada djevojka, na pitanje kakvih joj dodatnih edukacijskih sadržaja nedostaje u Splitu i o kakvim bi temama voljela slušati predavanja van škole, odgovara kao iz topa.

Nika je naša Woman in Tech

Kao što smo već spomenuli, Niki su kamp financirale tri tvrtke članovi Split Tech Cityja, točnije Agilo, Digital Tree i Travel Soft. Nika je iznimno zahvalna na tome, posebno zbog svih znanja i vještina koje je stekla tijekom kampa. “Jako sam im zahvalna što su mi pružili ovakvu priliku i omogućili mi sudjelovanje na kampu. Što se tiče natjecateljskog programiranja, kamp mi je stvarno dao vjetar u leđa. Osim toga, na kampu sam se upoznala i s drugim granama programiranja, što će mi, sigurna sam, puno koristiti u životu. Vjerujem da bi i drugoj djeci ovakva prilika puno koristila.”, kaže Nika.

Svim mladima koji su zainteresirani za IT zanimanja Nika poručuje da krenu istraživati što ih zanima i da ne odustanu ako im se na početku čini teško. “Savjetovala bih još da ne slušaju one koji im postavljaju ograde, nego da vjeruju u sebe i trude se, pa će se prilike za napredovanje same ukazati.”, zaključuje Nika.

Zbog svega ovoga Nika je naša Woman in Tech za kolovoz. Iznimno smo sretni što smo imali priliku upoznati ovu proaktivnu djevojku i pomoći u njenoj edukaciji i odlasku na Kamp mladih informatičara Hrvatske. Split Tech City će i dalje pokušavati što više sudjelovati u ovakvim inicijativama, a ako i vi želite biti dio ovakvih lijepih priča, učlanite se!

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.