Motivacijsko predavanje mlade poduzetnice

Ovoga tjedna u taman preuređenom PICS@FESB održan je posljednji ovogodišnji Women in Tech meetup. Mlada poduzetnica Nikolina Jerković podijelila je s nama svoju osobnu i poslovnu priču, ali i najavila besplatne radionice o grafičkom dizajnu u organizaciji ICT županije na kojima će upravo Nikolina biti predavačica.

Od sramežljivosti i nesigurnosti do potpune proaktivnosti

Nikolina ima više od 5 godina iskustva u grafičkom i web dizajnu, i upravo je ove godine pokrenula svoju agenciju Llano. Na ovom motivacijskom predavanju nam je prenijela svoja iskustva kako se uopće odvažila na otvaranje svoje tvrtke te na koje je prepreke putem naišla i kako ih je riješila. Predavanje je bilo namijenjeno za sve zainteresirane za svoj poslovni razvoj.

S obzirom na to da su Nikolinine dvije ljubavi dizajn i psihologija, lijepo ih je povezala na svome predavanju. Nikolina je pričala o tome kako je kao djevojka uvijek bila zatvorena i odmicala se od svake nepotrebne komunikacije. I upravo se otvaranjem svoje tvrtke i potpunim osamostaljivanjem dogodila promjena. Kaže kroz šalu, kako su je sati sjedenja za telefonom i zivkanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sličnih prilikom pokretanja firme, očvrsnuli. Nikolinina sramežljivost i nesigurnost su se tijekom godina transformirale u proaktivnost. “Vlastita nas percepcija ograničava ili osnažuje, te si prema tom stvorenom obrascu kreiramo svoj poslovni i privatni život.”, kaže Nikolina.

Spomenula je i projekt na kojem radi, zanimljivu planner aplikaciju, o kojoj ćemo sigurno pisati kad bude lansirana.

Tri savjeta mlade poduzetnice

Uzmite u obzir upućene kritike jer iz njih možete puno naučiti o sebi i o onome tko vam ih upućuje. S vremenom nešto kritizirano možete pretočiti u svoju vrlinu ili si ostvariti neki cilj bez da ste uopće toga svjesni.

Potencijalne neuspjehe i neugodna iskustva ne trebate izbjegavati, jer su upravo ti trenuci prilike za daljnji rast. Ono što nas najviše zaboli aktivira naš unutarnji potencijal. Bitno je samo ne odustati od nečega za što vidimo da nam je od koristi.

Za sve, na što usmjerite pozornost i trud, trebate znati “zašto”. Tada i najnaporniji poslovi i zadaci postaju lakši, te i ako trebate nešto pretrpjeti, to se ne pretvara u čisto mučenje sebe bez produktivnog ishoda. Za dospjeti do nečega trebate se usuditi riskirati i koristiti prilike koje vam se nude. Za one koji žele pokrenuti posao, tu je odlična prilika mjera za samozapošljavanje. Isplati se pokušati jer prijavljeni nema što izgubiti, osim možda grižnje savjesti za propuštenom prilikom.

Besplatne radionice o grafičkom dizajnu za početnike

Nikolina nam je najavila i besplatne radionice o grafičkom dizajnu za početnike, Graphic Design START, koje će se održavati početkom sljedeće godine u sklopu projekta ICT županija u PICS@FESB. Upravo će Nikolina voditi te radionice. Sudionici će imati priliku naučiti više o vizualnom identitetu te naučeno znanje primijeniti kroz zadatke. Tijekom radionica radit će se u programima Adobe Photoshop i Adobe Illustrator. Sudionici će učiti kroz zadatke kao što je izrada loga, fotomanipulacija, a sve će biti popraćeno teorijom vezanom uz estetiku dizajna. Radionice će trajati 4 termina (1 termin tjedno), a za one koji budu htjeli naučiti više i pripremiti se za potencijalno buduće zanimanje, organizirat će se i nastavak radionica pod imenom Graphic Design CAMP u trajanju od 10 tjedana. Najava radionica je naišla na ogroman odaziv već na ovom Women in Tech meetupu i već je većina sudionika najavila da će se prijaviti na radionice. Više o radionicama ćete doznati na Facebook stranici ICT županije, ali i na našem webu.

Izlaganje poslovnih ideja

Ovaj je meetup obilježila rasprava duža od samoga predavanja. Sudionice su obasule Nikolinu pitanjima. Neke o otvaranju tvrtke, neke o Nikolininoj aplikaciji, a neke o najavljenim besplatnim radionicama o grafičkom dizajnu.

Neke cure i žene izložile su svoje poslovne ideje u potrazi za feedbackom, jedna se odnosila za platformu vezanu uz turizam a druga za e-learning. Svrha Women in Tech meetupa na ovome prosinačkom potpuno je ostvarena. Žene su pitale, predlagale, sugerirale, savjetovale, iznosile svoje ideje, dijelile svoja iskustva i znanja. Bilo je zaista inspirativno slušati ih.

Do sljedećeg Women in Tech meetupa u 2019. godini kojeg nastavljamo organizirati s ICT županijom, pratite našu web stranicu.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.