Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Misli jednog srednjoškolca: U obranu nastavnika

Viktor Viljac

Viktor Viljac

10.03.2023.

Nije vijest da nam se obrazovni sustav raspada. Pogledaj sliku telefona s interneta prije 50 godina, a zatim usporedi sa slikom današnjeg telefona. Razlika je ogromna, zar ne?

Sad isto učini za automobile. Potraži automobil od prije 150 godina i usporedi ga s modernim automobilom. Razlika je neusporediva!

A sad potraži školu od prije 150 godina i usporedi je s modernom školom. Hm, ista je slika, samo u crno-bijelom obliku…

U 150 godina ljudskog napretka, kroz ratove, revolucije i pandemije, škola se nije promijenila.

Dolaziš u školu u točno zakazano vrijeme, sjediš u redovima stolova okrenutih prema ploči gdje će osoba zvana učitelj doći i poučavati te nešto što često mrzi ili nije raspoložena poučavati u tom trenutku.

Viktor Viljac powered by Midjourney

Nije krivica učitelja; sustav je takav!

Učitelji su zarobljeni u kurikulumu koji je postavljen i odobren od strane političara koji u životu nisu nikada predavali.

Nakon toga, kad trebaš ići u WC, moraš podići ruku, a učitelj će često pitati: “Zašto nisi otišao prije nastave?”

Žao mi je što moje tijelo ima svoj raspored i ne sinkronizira se sa školskim zvonom.

I tako zvono, šest puta dnevno, često s više od jednog učitelja, svaki sa svojim teretom predmeta.

Između svakog sata, postoji pet minuta mira u kojima mogu razmijeniti mišljenja koja mogu koristiti na stotine načina, a moj je omiljeni 20-minutni odmor za marendu, koji je najbolji dio školskog dana. A kada su svi sati gotovi, mogu “se veseliti” tome da isto radim sutra. To je bilo moje osnovno školovanje.

Srednja škola je druga priča!

Upisao sam Školu dizajna, grafike i održive gradnje, program medijskog tehničara, i ne bih mogao biti sretniji. Naravno, s vremena na vrijeme, škola vrši puno pritiska za neke predmete.

Ne kažem da će biti bajka, ali srednjoškolci su općenito opušteniji nego u osnovnoj školi, a učitelji su općenito puno bolji.

Smatraju vas osobom koja ima osjećaje i ne živi samo za školu te shvaćaju da se stvari mogu dogoditi, možda niste uvijek spremni odgovoriti ili niste završili projekt na vrijeme.

Viktor Viljac powered by Midjourney

Ne kažem da je lakše, ali ako im kažete kako se osjećate u tom trenutku i iskreni razlog zašto niste stigli nešto odraditi, puno je veća šansa da će vam se prilagoditi nego učitelji u osnovnoj školi.

Važno je uvesti više fleksibilnosti u obrazovni sustav kako bi se omogućilo prilagođavanje individualnim potrebama i različitim stilovima učenja.

Učenici bi trebali biti u mogućnosti odabrati predmete koje žele učiti i kako žele učiti te bi se trebalo više naglasiti praktična znanja i vještine koje se mogu primijeniti u stvarnom životu.

Osim toga, potrebno je ulagati u obrazovanje i osigurati adekvatne resurse za škole, nastavnike i učenike.

Također, potrebno je motivirati i nagraditi dobre nastavnike te privući nove i talentirane ljude u obrazovanje kako bi se osigurala kvaliteta i kontinuitet obrazovanja.

Ponašanje učitelja također igra veliku ulogu; više ne dobivaju isto poštovanje kao prije, a sve ih je manje svakim danom. Učitelji odlaze u mirovinu, a novi se ne pojavljuju.

Nove generacije morat će izgraditi novi obrazovni sustav, a to će biti težak proces.

Ipak, nije sve tako mračno.

Između ostalog, nastaju projekti koji imaju za cilj promijeniti obrazovanje.

Prije nekoliko godina su pokrenuti programi i predavanja Edit Code School, a otvoreni su i Centri izvrsnosti koji aktivno pokušavaju pomoći djeci na njihovom putu do izvrsnosti.

Kao i kod svega, i politika voli imati riječ u tim pitanjima, a odabrana opcija za nešto nije uvijek optimalna, već najbolja politički.

Viktor Viljac powered by Midjourney

Moje mišljenje?

Oprezno sam optimističan;

vidim ogroman potencijal za napredak u obrazovanju u sljedećim godinama.

Moramo slušati učitelje i učenike, kao i stručnjake, i zajedno raditi na izgradnji sustava koji će koristiti svima.

“Teachers are the architects of society, shaping the minds and hearts of future generations. Their impact extends far beyond the classroom, as they inspire and empower their students to realize their full potential and contribute meaningfully to the world.” – Unknown

Posvećeno svim nastavnicima koji se svakodnevno žrtvuju za nove generacije.

I od srca zahvaljujem svim nastavnicima splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju koji su mi izašli ususret kad mi je to najviše trebalo. Hvala vam!

P.S. Srednjoškolci i ostali zainteresirani mladi, ne propustite našu NEXT konferenciju 25.3.2023.!

Podijeli


O autoru:

Viktor Viljac

Život je ples između valova neizvjesnosti i vjetrova promjena, ali upravo u ovim trenucima turbulencije pronalazimo svoju pravu ravnotežu i vinemo se u nove visine. Strastveni sam programer i lider tima. Umrežujem se s drugim ljudima i želim im pomoći u njihovim ciljevima. Svojim IT vještinama i vodstvom tima, želim doprinijeti svijetu i inspirirati druge da također čine svoj dio.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti