Mali i veliki znanstvenici svoje su praznike proveli u Ljetnoj tvornici znanosti

ljetna tvornica znanosti

Dok je većina učenika ovo ljeto uživala na plaži, njih 85 svoje je ljetne praznike provelo na Mediteranskom institutu za istraživanje života sudjelujući u 12. po redu Ljetnoj tvornici znanosti u Splitu. U predivnom okruženju MedILS-a djeca usred ljeta razgovaraju o crnim rupama, programiraju svoju računalnu igricu, uče značenje svih onih kompliciranih riječi i oznaka koje pišu na deklaracijama hrane i pića, upoznaju svijet bakterija, sudjeluju u forenzičkoj istrazi, izrađuju auto na daljinsko upravljanje, te istražuju vjerojatnosti, statistiku i teoriju igara pomoću programiranja. Lijepo, zar ne?

Ljetna tvornica znanosti obuhvaća radionice za djecu od završenog trećeg razreda osnovne škole pa sve do kraja srednje škole. Radionicama se nastoji dovesti djecu u izravan kontakt sa znanošću, znanstvenim načinom razmišljanja, znanstvenom metodom, ali ih i upoznati sa znanstvenikom kao osobom. Raspon tema je širok, od programiranja, forenzike i astronomije, preko psihologije i arheologije, pa sve do nutricionizma, te spajanja znanosti i glazbe.

Razgovarali smo s dvoje predstavnika Ljetne tvornice znanosti, Sunčan Stilinović i Juliana Lana Prah. Sunčan je inače programer, od 2009. mentor na radionicama iz područja matematike i računarstva, a Juliana je apsolventica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, te mentorica u Ljetnoj tvornici znanosti od 2014. godine.

Nema “bubanja” činjenica, sve se svodi na istraživanje

Ovoga ljeta u Splitu se održalo 13 radionica, a sudjelovalo je 26 mentora koji su došli s čak 7 europskih sveučilišta. Ljetnu tvornicu znanosti organiziraju volonteri koji nesebično tijekom cijele godine koriste svoje slobodno vrijeme i godišnje odmore kako bi pružili djeci nešto novo i nezaboravno. Studenti, mladi znanstvenici, ljudi iz industrije, nastavnici i sveučilišni profesori su oni koji sudjeluju u Ljetnoj tvornici znanosti s ciljem poticanja djece na znanstveni izbor karijere, odnosno odabir STEM područja. Uz STEM područje, unatrag nekoliko godina, redovito se na rasporedu nađe i nekoliko radionica koje pripadaju društvenim i humanističkim znanostima. Upravo je cilj mentora razviti prijateljski odnos s učenicima. “Želimo da se autoritet gradi na znanju, a ne prisilom. Naravno, neka pravila se moraju poštovati, ali većinom je atmosfera vrlo ležerna.”, ističe Juliana.

Ljetna tvornica znanosti posebna je po tome što nema klasičnih predavanja, nema ex cathedra pristupa, nema “bubanja” činjenica, sve se svodi na istraživanje i poticanje polaznika da sami dođu do zaključka i da žele znati zašto i kako. Znate one odlomke u udžbenicima “Za one koje žele znati više”, i kolutanje učenika očima kada im se kaže da to pročitaju. Ova djeca zbilja žele znati više, i ta želja za znanjem se putem Ljetne tvornice znanosti u njima potiče. “Pred učenike se stavlja problem, ali im se ne daje rješenje, moraju ga sami pronaći. Radi se u vrlo malim grupama do maksimalno sedam polaznika, a s grupom rade 2 mentora, što osigurava gotovo individualan pristup. Na radionicama učenici obrađuju gradivo koje u školama dolazi puno kasnije od njihovog trenutnog uzrasta, a neki sadržaji se čak obrađuju tek na fakultetu.”, objašnjava Sunčan po čemu je posebna Ljetna tvornica znanosti.

Zadnji dan se održava znanstveni sajam

Zadnji dan radionica rezerviran je za znanstveni sajam, dan kada polaznici svojim roditeljima, ali i svim ostalim zainteresiranima prezentiraju ono što su naučili tijekom tjedan dana. Znanstveni sajam je interaktivne prirode te polaznici sami izvode pokuse i demonstracije koje su naučili na radionicama. Na ovaj način polaznici savladavaju i neke druge vještine, kao što su prezentacijske i komunikacijske. “Ono što je posebnost tog sajma je da djeca sama biraju što žele prezentirati roditeljima,sama odlučuju na koji način će to biti izvedeno te na kraju potpuno samostalno izvode i objašnjavaju znanstvenu pozadinu pokusa i demonstracija koje su odlučili izvesti.”, govori Juliana.

Cijena radionica je zbilja simbolična, 400 kuna za tjedan dana, u što su uključeni svi materijali za radionice i ručak. To nije ni približno ukupnim troškovima, ali organizatori to pokrivaju putem donacija i natječaja. Oni žele da Ljetna tvornica znanosti bude dostupna svima, zato je i cijena puno niža od cijena nekih drugih kampova.

“Nema ljeta ako nema Ljetne tvornice znanosti”

Naša urednica ih je i posjetila ovo ljeto i provela s njima nekoliko sati. Zbilja je divno vidjeti tu djeca, neka se i godinama vraćaju na Ljetnu tvornicu znanosti s jednakim ili čak većim entuzijazmom. Ozarena lica kada nešto shvate, otkriju, dođu do rješenja. Mentore koji su tu za njih u apsolutno svakom trenutku. Koji na pitanje što ih motivira, odgovaraju sreća i ponos. “Kada vam desetogodišnje dijete objasni nešto s čim ste se i vi sami mučili mjesecima, taj osjećaj je ono što nas tjera da idemo dalje, da idemo naprijed, da želimo još.”, kaže nam Sunčan.

Ono što je možda i najposebnije jest kada se učenik na Ljetnu tvornicu znanosti vrati kao mentor. U tom slučaju nema dvojbe da su mentori uspjeli u svom naumu da razviju pozitivan stav djece prema znanosti i da u njima probude ljubav prema znanosti koju i sami osjećaju.

A djeci je Ljetna tvornica znanosti vrhunac ljetnih praznika. Kaže nam Sunčan kako je jedna polaznica jednom prilikom rekla da nije ljeto ako nema Ljetne tvornice znanosti. Možda je ta kratka i jednostavna rečenica ono što najbolje opisuje cijelu priču. “Prijateljska atmosfera, taj “aha” trenutak i osjećaj ponosa koji osjete kada uspiju shvatiti nešto što im je do tada bila nepoznanica, to je ono što djecu motivira.”, kaže Sunčan.

Na natječaj za sudionike se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici, ne gleda se na uspjeh u školi i izvannastavne aktivnosti. Zato, djeco i roditelji, pogledajte kako je sve izgledalo ove godine, a sljedeće ljeto rezervirajte za Ljetnu tvornicu znanosti, jer nema ljeta ako nema Ljetne tvornice znanosti.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.