Ljepota programa EDIT kroz oči mentora

program EDIT

Ove godine po prvi puta održala se besplatna škola programiranja EDIT, u sklopu projekta ICT županija, u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije. Razgovarali smo s voditeljem projekta ICT županija Damirom Brčićem, razgovarali smo s učenicima koji su sudjelovali u programu EDIT. Sad je došlo vrijeme da popričamo s profesorima informatike u osnovnim i srednjim školama koje su sudjelovale u EDIT-u, s mentorima mladih nada županijskog IT sektora.

Zoran Gabelica (OŠ Imotski), Mila Ozretić (OŠ Split3), te Ana Marija Sačer (OŠ Majstora Radovana Trogir) su profesori s kojima smo porazgovarali.

Oni imaju samo riječi hvale za ovaj projekt. Kažu kako je EDIT svakako projekt koji je nadasve zanimljiv i aktualan, te izazovan i za učitelje i za učenike. Dodaju kako je kroz ovaj program ostvaren rad u području koje je učenicima zanimljivo, gdje oni odmah vide rezultat svoga rada, što je iznimno važno. “Program EDIT je jako vrijedan projekt kojim se želi motivirati učenike za programiranje na jedan jednostavan i zanimljiv način, a stečeno znanje mogu odmah praktično primjenjivati.”, naglašava profesorica Sačer.

A oni najvažniji u ovoj priči, djeca, program su prihvatila odlično. Materijali izrađeni posebno za potrebe programa bili su im zanimljivi. Profesor Gabelica iz Osnovne škole Imotski govori nam kako je interes bio van svakog prosjeka i očekivanja. Oni su konkretno imali 50-ak učenika koji su sudjelovali u prvoj godini programa EDIT. Nažalost, nisu mogli prihvatiti sve prijavljene, jer nisu bili iz škola koje su sudjelovale u projektu. S djecom, koja su sudjelovala u EDIT-u smo već pričali, a njihove dojmove i iskustva možete pročitati ovdje.

“Radovi učenika su bili raznovrsni i kvalitetni. Mogli su izraziti svoju kreativnost u izboru sadržaja, uređivanja web stranice te primjene znanja iz programiranja.”, kaže profesorica Sačer. Tako su u Osnovnoj školi Split3 neke od tema radova bile Biciklom po županiji, Splitski olimpijci, Jeste li o Splitu znali. I u Imotskom su radovi bili odlični. Imali su ih gotovih desetak, ali su na natjecanje poslali samo 2, i upravo jedan od ta dva je bio pobjednički.

Škole su također ponosne i zahvalne što su mogle sudjelovati u ovom programu. Kako profesorica Ozretić kaže, “biti dio nečega najsuvremenijeg je uvijek lijepo i poticajno”. I zaista jest tako. “Program EDIT doprinio je našoj školi na način da su zainteresirani učenici dobili priliku sudjelovanja u ovakvom inovativnom projektu i besplatno steći znanja o HTML, CSS i JavaScript jeziku s ciljem izrade web stranice kao jednostavnom primjeru mobilne web aplikacije. Za školu je značajno sudjelovanje u projektu kako bi učenicima ponudila što raznovrsnije sadržaje u skladu s tehnološkim razvojem i potrebama tržišta.”, naglašava profesorica Sačer. EDIT je pomogao da se promoviraju nove tehnologije, programiranje i korišteni jezici. Također, ono što profesor Gabelica izdvaja jest da su za EDIT bili zainteresirani i oni učenici koji nisu do sada upisivali predmet Informatike. Upravo to se kroz EDIT stalno i naglašava, taj program je prilika da se svi upoznaju s programiranjem, tj. da oni koji se nikada nisu time bavili vide je li to za njih i sviđa li im se. Osnovna škola Imotski je kroz ovaj projekt u suradnji s voditeljem ICT županije, Damirom Brčićem, uspjela opremiti jednu informatičku učionicu. Dobili su sredstva od preko 60.ooo kn, i to je odlična stvar na kojoj su i nastavnici i djeca, jako zahvalni.

Ali, prije nego se krenulo u edukaciju djece, trebali su se educirati i sami nastavnici. Za to se također pobrinuo tim svih uključenih u projekt ICT županija. Edukacija nastavnika prošla je uspješno, u ugodnom i prijateljskom okružju, kako kaže profesorica Ozretić. Korištene su najsuvremenije metode i oblici rada, a edukatori su posebno pripremali materijale u suradnji s nastavnicima koji su davali ideje kako bi ti isti materijali bili primjenjivi za edukaciju učenika, nastavlja profesorica Sačer.

“Ja sam kao mentor ponosan na interes od preko 50 učenika prisutnih svaki sat, brojem i kvalitetom naših radova, a eto na kraju i samim osvajanjem prvoga mjesta za osnovne škole.”, ističe svoje zadovoljstvo profesor Gabelica. “Ljepota programa EDIT je i u tome što učitelji imaju slobodu provoditi ga u vlastitom ritmu i na vlastiti način čime se lakše mogu prilagoditi učenicima i njihovom predznanju, ali izvući i maksimum iz sebe kao predavača.”, zaključit ćemo s riječima profesorice Ozretić.

Roditelji i učenici, pratite web stranicu ICT županije, za više informacija o projektu EDIT u sljedećoj školskoj godini.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.