Lilcodelab, uz rad s klijentima i na svojim projektima, osnovali i meetup

lilcodelab split

Jedan od članova Split Tech Cityja je i Lilcodelab, softverska tvrtka iz Splita, koju su osnovala dvojica entuzijasta Antonio Šerić i Nikola Perić. Inače, Lilcodelab čini client-driven skupina IT profesionalaca s više od 30 godina ukupnog timskog iskustva u razvoju desktop, web, mobilnih  i IoT rješenja. Tehnologije kojima se koriste su .Net Framework, Xamarin, Azure, Unity i MSSQL, odnosno C# kao primarni programski jezik.

“Shvatili smo da smo vrjedniji kao tim”

Jedan od osnivača, Antonio, kako kaže, dugo vremena “gušta” u programiranju. Radio je za druge tvrtke, radio je i kao freelancer, posla se nakupljalo sve više, pa je logičan korak naprijed bio osnivanje vlastite tvrtke. A uz sav taj posao, Antonio uspijeva aktivno sudjelovati u zajednici, ujedno je i dopredsjednik naše udruge, a svi ga znamo i kao “onoga što streama svaki splitski meetup”.

Lilcodelab je osnovao s Nikolom, kojeg je upoznao u tvrtki u kojoj su zajedno radili. Svakodnevno su pratili nove tehnologije, te razmjenjivali znanja o istima. Radili su zajedno i kao freelanceri te shvatili da su prilično dobar tim, i da su vrjedniji kao tim, a ne kao pojedinci. U početku tvrtku su činili samo Nikola i Antonio. “Imali smo želju i potrebu za širenjem core tima izrazito sposobnim profesionalcima koji su dugo u industriji. Ubrzo su nam se kao partneri priključili Petar Kekez i Josip Oršolić.”, objašnjava Nikola.

Fokusirani su isključivo na Microsoft tehnologije

Lilcodelab je tvrtka orijentirana na enterprise tržišta. Oni pokušavaju dobiti velike klijente iz industrijskog sektora koji imaju potrebu za kompleksnijim rješenjima. Profiliraju se kao tvrtka koja razvija zahtjevna rješenja za tvrtke kojima IT nije core business. Fokusirali su se na Microsoft tehnologije, a na tržištu se dokazuju kvalitetom koju su postigli kroz godine iskustva. Upravo su po tome posebni, odlučili su se specijalizirati za IT rješenja na Microsoft platformi i ne raditi, kako kažu, sve i svašta. Rade projekte koji obično uključuju web aplikacije, mobile aplikacije, te backend za te aplikacije. Cilj su im projekti duži od šest mjeseci na kojima postoji potreba za raznim stručnjacima. A klijenata imaju podjednako i domaćih i stranih, konstantno rade na akviziciji i jednih i drugih. “Što se tiče naših projekata, najponosniji smo na in-house projekt koji je trenutno u fazi izrade i koji je svojevrsno ulaganje u naš proizvod. Za sada možemo samo otkriti da se radi o IoT rješenju.”, dodaje Antonio.

Iako mnoge tvrtke rade samo za klijente i ne rade na razvoju svojih proizvoda, a to je ono čega nedostaje, Lilcodelab je drugačiji. Njima je plan u budućnosti podjednako resursa trošiti na razvoj svojih proizvoda i na razvoj projekata za klijente.

“Nikada nismo imali otkaz u firmi”

Lilcodelab trenutno broji 11 zaposlenika, od kojih je 10 programera i jedan business development stručnjak. Upravo taj business development stručnjak, Josip, se vratio iz Irske kako bi s ovim momcima sudjelovao u razvoju tvrtke. A nove zaposlenike stalno traže. Važan im je dobar fit u tim, razumijevanje tehnologije, sposobnost učenja i želja za usavršavanjem. O uvjetima i atmosferi najbolje govori činjenica da nikada nisu imali otkaz u tvrtki. “Atmosfera u nas je opuštena, dress codea nema. Bitno nam je da se tim slaže, da konstantno napreduje sa znanjima. Često petkom poslije posla znamo ostati na druženju uz pivo i igre.”, dodaje Nikola. Baš zato što dobar dio ekipe i u slobodno vrijeme “gejma”, jedan od sljedećih ciljeva im je izraditi i plasirati na tržište vlastitu videoigru. Kao i u mnogim drugim IT tvrtkama radno vrijeme je fleksibilno, ekipa dolazi ujutro od 8 do 10 sati. Međutim, rad od kuće im nije praktičan, zbog posla kojeg rade, zbog klijenata, te zbog komunikacije između juniora i seniora.

Osnovali su i Mobile Monday Meetup Split

S obzirom na to da Antonio i Nikola poprilično sudjeluju u splitskoj IT zajednici, upitali smo ih kako vide splitsku IT scenu i njezin potencijal. Kažu kako kod nas postoji puno dobrih i pametnih ljudi, te se producira puno zanimljivih rješenja. “Vjerujem da i IT scena raste ubrzano zbog puno zanimljivih i specijaliziranih meetupova.”, dodaje Antonio. Potrebu za sudjelovanjem u zajednici uvidjeli su davno, na inicijativu Tonija Trivkovića, zato su i pokrenuli Mobile Monday Meetup prije pet godina. Meetup je nastao kao rezultat razgovora o mobile programiranju. “Prijatelj, koji je imao iskustva u SAD-u i tamo je posjetio nekoliko Mobile Monday Meetupa, nagovorio nas je da zajedno krenemo sa splitskom verzijom. I tako je zapravo sve krenulo, jednu večer na plaži uz pivo.”, govori Antonio uz smijeh. Putem Mobile Monday Meetupa ovi su momci u Split doveli IT stručnjake iz regije, ali i cijelog svijeta. Oni kontinuirano rade na širenju lokalne IT zajednice i dijeljenju znanja unutar iste, te aktivno sudjeluju na raznim meetupovima i konferencijama.

A mi ćemo nastaviti i dalje s predstavljanjem naših članova, a ako i vi želite biti dio naše zajednice, učlaniti se možete ovdje.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.