Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KRIPTO KUTAK: Prednosti kriptovaluta

Marja Radić

Marja Radić

22.02.2024.

Zbilja ne znam zašto sam najprije pisala o nedostacima kriptovaluta pa tek onda o prednostima. Valjda je to ona vječna dilema želiš li prvo čuti lošu ili dobru vijest. Ja uvijek biram prvo lošu vijest, jer će mi ona druga dobra izbrisati gorak okus u ustima, a i duže ću se radovati nego tugovati.

Valjda. Tako nekako. 

Ne znam kako vi, ali evo tek sad svih (ok, ne baš svih, ima ih još) dobrih strana kriptovaluta. Tko zna? Možda te neka od njih potakne da kreneš putevima kripto entuzijasta. 

1. Zaštita od inflacije

Zbog ograničene ponude, kriptovaluta se često smatra načinom zaštite od inflacije. Za pretpostaviti je da znate što je inflacija, al’ nije mi teško: inflacija je pad vrijednosti novca. 

Zamislite da je inflacija poput tajanstvenog lopova koji tihom noći ulazi u vaš novčanik i krade malo vrijednosti svake novčanice. S vremenom, taj nevaljali lopov odlazi s vašim novcem, a vi gledate kako vaša kupovna moć nestaje.

Tada u igru ulazi Bitcoin. Superjunak sa super moćima – ograničena ponuda. Samo 21 milijun Bitcoina može biti iskovano, kao da je Bitcoin rekao: „E, ljudi, to je moj maksimum, nema više.“

I druge kriptovalute koriste slične trikove kako bi ograničile svoju ponudu i čuvale vas od neželjenih posjeta inflacije. To je kao da su se udružile u ligi superjunaka protiv nepravde, a inflacija je njihov zli neprijatelj kojeg pokušavaju poraziti.

Teoretski, ako potražnja za nekom kriptovalutom raste, njihova cijena također raste. To bi moglo držati korak s tržištem i dugoročno spriječiti inflaciju.

2. Decentralizacija

Kriptovalute su prikaz potpuno novog modela decentralizacije za novac. Njihova najveća prednost je ta što nije u vlasništvu niti jedne financijske ili državne institucije. Time se iskorjenjuje monopol novca i osigurava da vrijednost kriptovalute ne diktira središnja banka ili vlast. 

Umjesto da nam središnje banke i vlade govore koliko naš novac vrijedi, kriptovalute su poput slobodnih umjetnika na tržištu. Njihova vrijednost ne ovisi o kapricima središnjih bankara koji su možda ustali s lijeve noge ili imaju loš dan. Nope, vrijednost kriptovaluta ovisi o jednostavnoj igri ponude i potražnje, gdje sudionici mreže plešu na tržištu kao da su na plesnom podiju.

Kripto entuzijasti tvrde da su kriptovalute sigurne jer su u rukama sudionika mreže. Dakle, ako netko pokuša nešto sumnjivo, zajednica će se okupiti poput Avengersa i boriti se za pravdu.

Zaboravite na scenarije gdje središnje banke izdaju naredbe o novčanim politikama. Kriptovalute su tu da demokratiziraju novac, dajući moć ljudima, a ne nekim tajanstvenim ljudima u odijelima koji se sastaju iza zatvorenih vrata.

3. Niže transakcijske naknade

E, da se ne lažemo, kad su u pitanju transakcijske naknade, kriptovalute su kao ona ekipa koja ti uvijek ostane dužna novce, ali nikada nećeš dobiti natrag. Samo što u ovom slučaju nema potrebe za verbalnim obračunima jer su naknade vrlo, vrlo niske – ponekad čak i nula.

VISA i PayPal gledaju na to kao na svoju najveću noćnu moru. Kada kriptovalute preuzmu igru, treće strane ispadaju iz iste brže nego što možeš reći „blockchain“. Nema potrebe za strancima koji šeću između vas i vašeg novca, kao neka financijska treća osoba koja želi biti „u vezi“. Kriptovalute su jednostavno rekli: „Zdravo, VISA, zdravo, PayPal. Ne trebamo vas ovdje. Idite tražiti drugu zabavu.“

U svijetu kripto-naknada, manje je stvarno više, a nula je ona koja vodi glavnu riječ. Zaboravite na dugme „plati“, ovdje imamo dugme „smanji na minimum!“

4. Brzina transakcije

Ako želite poslati novac svojim voljenima, na primjer, u Sjedinjenim Državama, postoji velika vjerojatnost da ćete prije dobiti sijede nego što će vaš netko dobiti novac. Unutar američkih financijskih institucija većina se transakcija podmiruje za tri do pet dana, a bankovni prijenosi traju najmanje 24 sata. Dakle, dulje nego sapunica koja ima deset sezona.  

No, u svijetu kriptovaluta, stvari su drugačije. Dok vaša klasična transakcija sjedi u banci, kripto transakcija je već stigla, popila kavu i snimila selfie na putu do vaših voljenih. Ako im želiš poslati kripto-poklon, ne trebaš rezervirati tjedan dana unaprijed. Umjesto toga, tvoj novac ide prema primatelju brže nego što tvoj pas može zgrabiti svoju igračku kad čuje riječ „park“.

Kriptovalute su kao Uber za novac – nema vozača (čitaj: posrednika) koji će usporiti tvoju vožnju do primatelja. Brza dostava novca bez kašnjenja, bez dugog čekanja, i bez napornih procedura. 

5. Pristupačnost

Kriptovalute povećavaju dostupnost financijskih usluga jer rade na decentraliziranim mrežama. Što znači da ne moraš biti genije financija ili zvijezda TikToka da bi ih koristio. Samo trebaš internet vezu i kripto novčanik.

Otvaranje kripto novčanika je brže od narudžbe pizze online. Nema više gubljenja vremena na šalterima, čekanje da netko odluči hoće li ti dopustiti da koristiš njihovu banku. Identitet? Kreditna sposobnost? Što je to? Kod kriptovaluta smo svi jednaki. 

Kriptovaluta također može olakšati i ubrzati prekogranične transakcije jer ne uključuje visoke naknade, dugo vrijeme obrade i posrednike koji obično dolaze s tradicionalnim bankarskim sustavima.

Pristupačnost kriptovaluta je poput svježe pečenog kolača – brza, jednostavna i svi je žele. Bez čekanja u redu i bez skakanja kroz nepotrebne financijske obruče. Jer, tko želi gubiti vrijeme kad možeš brzo i lako zaraditi (ili izgubiti) novac na internetu? 

6. Raznolikost portfelja

Ulaganja u kriptovalute mogu ostvarivati profit. Zasad se čini da cjenovne aktivnosti na tržištima kriptovaluta nisu povezana s drugim tržištima poput dionica ili obveznica. To čini kriptovalute izvrsnim izvorom diverzifikacije (raznolikost, različitost) portfelja (ukupna financijska imovina osobe ili tvrtke, od tal. riječi portafoglio, torbica ili omot za čuvanje papira i spisa).

Niste nikad čuli da vam baka/djed/mater/ćaća govori portafoj za novčanik? Pa stvarno, tko želi običan novčanik kad može imati elegantni portafoj?!

Ako kombinirate imovinu s manjom korelacijom cijena, možete imati stabilnije povrate. Ponekad će se vaše dionice spustiti nizbrdo, ali vaša kripto-imovina će biti spremna za skok prema vrhu. I obratno. Sve ovisi o tome koliko želite učiniti svoj portfelj raznovrsnim, a ne kao dosadnu playlistu na kojoj svira ista stvar iznova i iznova.

Ali, naravno, treba napomenuti da kriptovalute nisu baš kao kućni ljubimac koji sjedi mirno na vašem krilu. One su kao tajanstveni mađioničar koji čini trikove s nestankom i pojavljivanjem. Dok mogu donijeti profit, morate biti spremni na vožnju emocijama jer kriptovalute vole dodati malo začina volatilnosti u vaš financijski život.

7. Sigurnost

Nitko ne može pristupiti vašim sredstvima osim ako ne dobije pristup privatnom ključu vašeg kripto novčanika. Kada je riječ o privatnim ključevima, oni su poput unikatnih pristupnica za ekskluzivni party u vašem novčaniku. Nitko ne može doći do vaših sredstava osim ako nije dobio VIP prolaz u obliku privatnog ključa. To je kao da ste postali financijski zaštitar, a vaš kripto novčanik je noćni klub gdje samo posebni ključevi otvaraju vrata bogatstva.

Ako slučajno zaboravite ili izgubite taj ključ, dobrodošli u klub zvani „Nema povratka“. Ne možete vratiti svoja sredstva niti doći do njih. To je kao da ste bacili kartu za koncert vaše omiljene grupe, samo mnogo, mnogo skuplje.

Nadalje, transakcije su osigurane blockchain sustavom zajedno s raštrkanom mrežom računala koja poput financijske vojske patrolira kako bi osigurala da nitko ne pokušava švercati svoje virtualne valute.

Ako želite dodatni sloj sigurnosti, držite kripto imovinu u vlastitim novčanicima, ne na kripto mjenjačnici. To je poput skrivanja svog blaga pod madrac, osim što ovaj madrac ima više razina enkripcije nego tajni agent u akciji.

8. Privatnost

Ne postoji intervencija treće strane i zato vaš račun ima visoku razinu privatnosti. Na blockchainu ulagači imaju identifikator i adresu vašeg novčanika jer su transakcije pseudonomne i ništa osobno o vama se ne može saznati.

Vaš novčanik je poput tajnog agenta koji šeta gradom, a nitko ne zna što se točno nalazi u njegovoj aktovki. Zvuči pomalo kao financijski špijunski triler, zar ne? 

Ako netko pokuša saznati nešto osobno o vama iz tih transakcija, bit će razočaran jer će dobiti više tajanstvenih znakova nego rukopis liječnika na receptu. 

9. Transparentnost

Dok su transakcije kriptovaluta kao tajanstveni Tinder date, podaci na blockchainu su kao tvoji statusi na društvenim mrežama – javni i dostupni svima. Jer, naravno, tko ne bi želio znati koliko je netko potrošio na NFT umjetnost ili koliko je Bitcoin-a poslao na Mjesec?

Imena ulagača ostaju u tajnosti, ali transakcije su otvorene kao kazališna predstava. Možete pratiti svaki korak, svaku trgovinu, kao da ste VIP gost u prvom redu financijske predstave. To je stvarno kao da smo svi dobili pristup kulisu i sada možemo promatrati kako se kripto-glumci kreću po sceni. 

I ne samo to; možete čak i pratiti prijenose uživo koristeći blockchain pretraživač na platformi za dotičnu kriptovalutu. 

10. Mjenjačnice 0-24

Ulagači mogu kupiti kriptovalute koristeći valute kao što su američki dolar, indijska rupija ili europski euro. Različite mjenjačnice i novčanici kriptovaluta pomažu ulagačima da trguju kriptovalutama i pretvaraju u valute uz minimalne naknade za transakcije na različitim novčanicima. Bez obzira na to jeste li iz New Yorka, Mumbaija ili Pariza, ove mjenjačnice su tu da vam pruže kripto-isporuke kad god vam zatrebaju.

Znate što je najbolje u vezi kripto mjenjačnica? Naravno da ne, zato imate mene (smajlić koji trepće okicama s velikim trepavicama, prirodnim!).

Mjenjačnice kriptovaluta rade non-stop, pružajući fleksibilnost za trgovanje u bilo kojem trenutku. Kripto-tržište ne zna za radno vrijeme, valjda ne nosi sat na ruci. Nije to kao kad imaš dionicu Coca-Cole i u petak moraš čekati ponedjeljak da se otvori burza na drugom kraju svijeta.

Iako ima nekih online trgovanja i tijekom vikenda, to ne vrijedi za svu vrstu financijske imovine. Kako reče ono naš premijer, to je ne-tema, al’ znate mene, moram sve rasvijetliti. 

Nešto je magično u broju 10.

10 nedostataka, 10 prednosti kriptovaluta i – gotovi smo!

Ako te zanima ima li ih još, sprijatelji se s barba Google-om i pitaj ga malo o ovome svemu. Ako ne, stisni like, share i komentiraj najnovije remek-djelo kripto književnosti.

Do sljedećeg puta – to the Moon! 

Disclaimer: Samo želimo napomenuti da svi podaci koje pronađete na ovoj stranici služe isključivo u informativne svrhe. Nema šanse da ih shvatite kao financijski, investicijski ili pravni savjet. Znate već kako ide – ulaganje u kriptovalute je kao vožnja vlakom smrti, prilično nestabilno i puno uzbuđenja (i rizika).

Preporučujemo da sjednete s nekim kvalificiranim financijskim čarobnjakom ili poreznim guruom prije nego što donesete bilo kakve velike odluke o ulaganju. Mi ovdje nismo čarobnjaci, niti možemo predvidjeti budućnost, tako da ne snosimo odgovornost za bilo kakve gubitke koje možda doživite koristeći informacije koje pronađete ovdje.

Ne zaboravite, istraživanje je ključno, tako da biste trebali kopati malo dublje i biti oprezni. Ako ne osjećate da ste spremni izgubiti svaki dolar koji ulažete, možda biste trebali razmisliti prije nego što skačete u svijet kriptovaluta. Sretno, istraživači!

Podijeli


O autoru:

Marja Radić

Iako sam prvostupnica povijesti i povijesti umjetnosti, gledam daleko naprijed. Zato imam website o kriptovalutama, brdo ljubavi prema nećacima i roditeljima o kojima volim voditi brigu. Sve ostalo stane u famozne tri naše beside: kava, more i sunce.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti