Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KRIPTO KUTAK: Nedostaci kriptovaluta

Marja Radić

Marja Radić

08.02.2024.

Da sam političarka, bila bih ona koja ispunjava svoja obećanja. U bespućima gomile teksta prve kolumne usputno sam najavila da će loše strane kriptovaluta biti tema iduće kolumne, tj. ove koju čitate. 

Iako bih voljela istaknuti samo pozitivu (kako ono Gabi Novak pjeva, „pamtim samo sretne dane…“), naravno da moramo upoznati i mane nečega za što želimo da uspije.

Smatram da su kriptovalute jedna od najboljih stvari koje su se dogodile svijetu u zadnje vrijeme, a da ostanu takve, moramo upoznati minuse i nastojati ih izbjeći/promijeniti/iskorijeniti. Pa krenimo.

1. Pseudonomne transakcije

U prošloj kolumni privatnost i anonimnost smo istaknuli kao pozitivnu stranu kriptovaluta. I nismo pogriješili. O vama osobno se ništa ne može saznati.  

No, kao i svaka dobra priča, i ova ima svoj obrat! Te transakcije su zapravo pseudonomne jer umjesto da su transakcije povezane s imenima, one su povezane s javnim kriptografskim ključevima – dugim nizovima brojeva i slova koji su duži od vašeg popisa želja za Božić.

Ovi ključevi skrivaju identitete sudionika transakcije, pružajući određeni stupanj privatnosti. 

E, tu dolazimo do one male kvake u priči. Sve se transakcije bilježe u knjizi koja se zove blockchain. Ako pomislite na to kao na otvoreni dnevnik, gdje svatko može prolistati stranice, shvatit ćete da privatnost nije potpuno zagarantirana

Ipak, nemojte se brinuti, dragi čitatelji! Regulatorna tijela diljem svijeta sada imaju zadatak poput Sherlocka Holmesa u digitalnom svijetu. Pokušavaju pronaći ravnotežu između poštivanja privatnosti (koja je, naravno, super važna) i borbe protiv kriminalnih aktivnosti.

Kriptovalute ne žele postati tajno oružje za pranje novca ili financiranje terorizma. To bi bilo kao da superjunak postane negativac – totalno neprihvatljivo!

2. Sigurnosni rizici

Stalni rizik od napada u kontekstu kriptovaluta odnosi se na stalnu prijetnju koju predstavljaju hakeri i zlonamjerni entiteti koji pokušavaju iskoristiti ranjivosti unutar sustava.

Ovdje je situacija slična onoj u kojoj ste zalutali u digitalni Divlji zapad, gdje su hakeri oni loši momci koji nose crne kape umjesto kaubojskih šešira. Čak i sa svim naprednim mjerama kibernetičke sigurnosti, vaš kripto svijet može postati pravi divlji rodeo. 

Štoviše, kibernetički napadi mogu dovesti do krađe imovine, gubitka osobnih podataka ili čak kompromitirane mreže. Oprez, redovita ažuriranja i pridržavanje najboljih praksi ključni su za ublažavanje ovih rizika, ali potencijal za napad uvijek postoji. 

To se najbolje vidi na primjeru kripto mjenjačnica, koje nisu u potpunosti sigurne jer često budu kao kuće s prozorima bez brave. Hakeri vole špijunirati podatke korisnika, a to je kao da vam ulijeću u kuću i znatiželjno prelistavaju vaše digitalne foto albume. Ako im uspije, vaš korisnički ID može završiti na crnom tržištu, a vaša kripto avantura može postati više kao kripto horor priča.

3. Negativan utjecaj na okoliš

Utjecaj kriptovaluta na okoliš, posebno onih koji koriste mehanizme konsenzusa dokaza o radu, predstavlja značajan problem i jedan od njihovih ključnih rizika.

Rudarenje kriptovaluta, postupak potvrđivanja transakcija i osiguravanja mreže, zahtijeva značajne računalne resurse i energiju, što dovodi do značajnog ugljičnog otiska.

Bitcoin rudarenje, na primjer, veći je zagađivač od tvoje tete koja se ne odriče plastike. Svi ti matematički problemi koje moraju riješiti računala kako bi stvorila nove Bitcoine su kao znanstvena fantastika – ali nažalost, umjesto u svemiru, putuju ravno u atmosferu u obliku ugljičnog otiska. Čini se da je svaka transakcija na Bitcoin mreži jedan korak prema globalnom zatopljenju.

Ali ne očajavajte! Postoji svjetlo na kraju tunela. Čini se da su neki rudari prešli na održivu energiju. Bravo! Kako izvještava Cointelegraph, čak 54,5% rudarenja bitcoina koristi ekološki prihvatljive izvore energije, pri čemu je održivo rudarenje ukupno poraslo za 3,6% tijekom kalendarske godine 2023. Tko bi rekao da će “Zeleni Bitcoin” postati zvijezda? 

I onda tu je e-otpad, koji nije ništa manje dramatičan. Specijalizirana oprema koja se koristi za ovo čudo može postati zastarjela brže od stotinke sekunde, ostavljajući nas s hrpom elektroničkog otpada kojeg se čak ni najmoderniji reciklirajući superheroj ne bi usudio dirati.

4. Nema povrata ili otkazivanja

Kriptovaluta je nepovratna kao odluka da pojedeš cijelu čokoladu umjesto samo jednog reda. Da, dobro ste pročitali – nema povratka: jednom kad pošaljete svoj dragocjeni digitalni novac, ili izgubite/bude ukraden privatni ključ, nema natrag. Ako je to pogrešan novčanik ili ste svojim prijateljima poslali više bitcoina nego što ste trebali, dobrodošli u svijet „o, ne, što sam to napravio“. 

Zbog toga se kriptovalute mogu koristiti za prevaru drugih. „Hej, daj mi Bitcoin za onaj nevjerojatni hoverboard koji nikada neću poslati.“ Nema povrata, nema pokajanja, samo digitalna stvarnost u kojoj se podmuklo smijuljite s drugog kraja ekrana.

To je jedan od značajnih nedostataka dokaza o udjelu (proof-of-stake) mehanizma u kriptu. 

Ali više o stakingu za koji tjedan. Ova cura treba malo i beauty sleep-a, hvala lijepa. 

5. Volatilnost

Volatilnost kriptovaluta je kao da hodate po žici iznad bazena punog ajkula, i to sve dok iznad vas lete regulatorne vijesti, tržišna manipulacija i makroekonomski trendovi – poput vrućih kamenčića koji padaju s neba. Ali nema panike, zar ne? To je samo još jedan dan u uredu kripto-avanturista.

Najpoznatiji od svih kriptovalutnih rock-zvijezda je, naravno, Bitcoin. Bio je tu, vidio padove i uspone, ali uvijek se vraća s novim hitom. On je Justin Bieber kripto svijeta – neki ga vole, neki ga ne podnose, ali svi prate što radi. Altcoini (sve druge kriptovalute osim Bitcoina) s druge strane, su kao skakanje s padobranom – nikad ne znate gdje ćete završiti. 

Štoviše, volatilnost kriptovaluta ograničava njihovu učinkovitost kao pohranu vrijednosti. Zamislite da pokušavate pohraniti svoje bogatstvo u kutiju koja ima običaj mijenjati veličinu svakih nekoliko minuta. Tada vam sigurno ne bi bilo dosadno. Idealna pohrana vrijednosti trebala bi biti stabilna, ali kriptovalute odlučuju biti izazovne. Ako želite da vaš novac igra skakanje s bungee konopcem, uložite ga u kriptovalute. 

6. Nedostatak regulatornih zakona i propisa

U posljednje su vrijeme unutar kripto zajednice sve češći razgovori i debate treba li regulirati kriptovalute i na koji način, gdje i koliko. Ove mudrolije ćemo ostaviti za drugi put. Za sada ćemo zauzeti stav da se trebaju regulirati zbog zaštite od krađa i prevara.

Kriptovalute su trenutno kao tinejdžer u buntovničkom razdoblju – legalne su, ali nisu baš pod strogom roditeljskom kontrolom, što znači da svatko tko ima laptop i malo strpljenja može biti svoj vlastiti bankar, ali i svoj vlastiti gubitnik u slučaju da zaboravi lozinku.

I da, dok su kriptovalute legalne u mnogim razvijenim zemljama, još uvijek nemaju taj „zakonski regulirano“ pečat od strane središnjih vlada. To znači da smo u nekoj vrsti slobodnog tržišta gdje je svatko slobodan biti svoj vlastiti kapitalist, ali i svoj vlastiti klaun ako se ne pazite. A tko voli biti klaun, osim ako niste profesionalni klaun, naravno?

Bez obzira na to što neki kripto puristi misle, činjenica je da nedostatak kontrole i regulacije stvara savršen recept za prijevare. Sve dok vlade ne uhvate ritam i reguliraju kriptovalute kao što to rade sa svojim fiat valutama, uvijek ćemo biti kao tinejdžer bez pravog nadzora – skloni avanturama, riskantnim potezima i ponekad neplaniranim noćnim izlascima (čitaj: financijskim gubicima).

7. Kompleksnost

Ulazak u ovu digitalnu avanturu zahtijeva malo više od znanja kako poslati smajlić na WhatsAppu, ali ne brinite, nije riječ o zagonetki koja bi mogla zbuniti Sherlocka Holmesa.

Korisnici moraju biti upoznati s kripto novčanicima, zaštitom privatnih ključeva, provođenjem i potvrđivanjem transakcija, rješavanjem problema te prilagodbom promjenama u tehnologiji i protokolima. 

Ipak, budućnost je svijetla! Očekuje se da će tehnološki napredak učiniti sve ove aspekte lakšima. Uskoro će kriptovalute biti toliko jednostavne za korištenje da ćete moći poslati Bitcoin čak i vašoj baki, i to bez da joj trebate objašnjavati što je blockchain.

8. Ograničena prihvaćenost

Kriptovalute još uvijek nisu široko prihvaćene kao sredstvo plaćanja ili pohrane vrijednosti u većini zemalja i tržišta. Mnoge zemlje imaju različite stavove i pravila o kriptovalutama, što otežava njihovu globalnu upotrebu i integraciju. 

Zbog toga su kriptovalute još uvijek svojevrsni tajni klub gdje su samo najhrabriji trgovci spremni otvoriti svoja vrata virtualnog dućana za njih. Ostatak trgovaca gleda kriptovalute kao nešto izvanredno i dalje čeka da se te digitalne valute pojave s diplomom i CV-om kako bi ih ozbiljno shvatili. 

Možda samo trebamo započeti razgovor s njima, pitati ih kako se osjećaju o digitalnom novcu. Možda ih moramo nagovoriti riječima poput: „Hej, kriptovalute nisu tako loše, obećavam da neće pojesti vaše klasične novčanice za doručak!“

Potrošači imaju moć pokretača promjena. Umjesto da samo šutke gledamo kako kriptovalute sjede sa strane, možda bismo trebali postaviti pitanje svaki put kad kupimo kavu: „Hoćete li primiti i nekoliko bitcoina uz taj latte?“ Nećemo odmah dobiti potvrdan odgovor, ali tko zna – možda započnemo lanac događaja koji će dovesti do kripto-revolucije u svijetu plaćanja.

9. Decentralizirano, ali još uvijek moć leži u nekoliko ruku

U prošloj kolumni razglabali smo o kriptovalutama i njihovoj decentraliziranoj prirodi. Svi smo bili oduševljeni što je netko napokon odlučio razbiti bankarski monopoli, ali kao i u svemu u životu, uvijek ima nekakvih kvarova u sustavu.

Nažalost, neki izdavatelji kriptovaluta drže se svojih novčića kao pijan plota, samo što njima nije potreban alkohol da se zabave. Oni imaju kontrolu nad optjecajem i zalihama novčića, što zvuči kao da su oteli Santa Clausa i sada dijele poklone prema vlastitom nahođenju.

Također, njihovi programeri i određene organizacije imaju moć manipulirati cijenom novčića. Da, dobro ste pročitali – oni su pravi čarobnjaci kada je u pitanju mijenjanje brojeva na ekranu.

Mislim, ako već imamo čarobnjake u kripto svijetu, zašto ne bi bili barem malo korisni? Možda bi mogli pronaći način kako učiniti bankovni račun vaše omiljene volonterke magično većim?

Lako se meni zezat’, ali to je među najvećim nedostacima kripto svijeta. (Ne povećavanje mog bankovnog računa, nego moć kontroliranja cijene. Ali brijem da ste shvatili, ne.)

Eto nas! Mislim da ih ima još, ali koga brige? Treba mislit pozitivno, zar ne? 

Do sljedećeg puta – to the Moon!

Disclaimer: Samo želimo napomenuti da svi podaci koje pronađete na ovoj stranici služe isključivo u informativne svrhe. Nema šanse da ih shvatite kao financijski, investicijski ili pravni savjet. Znaš već kako ide – ulaganje u kriptovalute je kao vožnja vlakom smrti, prilično nestabilno i puno uzbuđenja (i rizika).

Preporučujemo da sjednete s nekim kvalificiranim financijskim čarobnjakom ili poreznim guruom prije nego što donesete bilo kakve velike odluke o ulaganju. Mi ovdje nismo čarobnjaci, niti možemo predvidjeti budućnost, tako da ne snosimo odgovornost za bilo kakve gubitke koje možda doživite koristeći informacije koje pronađete ovdje.

Ne zaboravite, istraživanje je ključno, tako da biste trebali kopati malo dublje i biti oprezni. Ako ne osjećate da ste spremni izgubiti svaki dolar koji ulažete, možda biste trebali razmisliti prije nego što skačete u svijet kriptovaluta. Sretno, istraživači!

Fotografije: Marja Radić powered by NightCafe Studio

Podijeli


O autoru:

Marja Radić

Iako sam prvostupnica povijesti i povijesti umjetnosti, gledam daleko naprijed. Zato imam website o kriptovalutama, brdo ljubavi prema nećacima i roditeljima o kojima volim voditi brigu. Sve ostalo stane u famozne tri naše beside: kava, more i sunce.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti