Tehnologija može i mora omogućiti jednostavnije i učinkovitije poslovanje u turizmu

TNT Split konferencija upravo je ono što je Splitu, kao gradu u kojem se uspješno spajaju tehnologija i turizam, trebalo. Konferencija se održava ovu subotu, 14. travnja u hotelu Radisson Blu Split. TNT Split najveća je i najambicioznija konferencija o tehnologiji i turizmu, potpuno posvećena novim tehnologijama koje podržavaju i usmjeravaju današnju turističku industriju. O samoj ideji pokretanja ovakve konferencije, njenom sadržaju, te daljnjim planovima razgovarali smo s Mariom Ćubelićem, jednim od organizatora.

Što te potaknulo za organiziranje konferencije?

Priča je vrlo jednostavna, pokretanje vlastitog startupa koji i sam spada u kategoriju novih tehnologija u turizmu podrazumijevalo je i potrebu za praćenjem najnovijih trendova u turizmu. Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji mjesto na kojem bi se raspravljalo o novim trendovima, rješenjima i problemima, te sam bio primoran odlaziti na konferencije diljem Europe kako bi došao do određenih saznanja, upoznao razmišljanja cijele industrije i smjera u kojem se kreće. Nakon nekoliko odrađenih konferencija u stranim zemljama ideja se nametnula sama od sebe. Imamo kvalitetne IT tvrtke i stručnjake, turizam nam raste, strane kompanije otvaraju svoje podružnice u Hrvatskoj, raste potreba za tehnološkim rješenjima a mi i dalje nemamo mjesto koje bi objedinilo ova dva sektora i pružilo potrebne informacije hotelijerima, turističkim agencijama, IT tvrtkama, digitalnim agencijama i ostalim profesionalcima iz sektora turizma i IT-a.

Koje su najveće prepreke razvoju turizma u našoj županiji?

Definitivno tu nekako iskaču problemi poput sezonalnosti, slabe povezanosti turističkih subjekata na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, spor razvoj nautičkog turizma, manjak kvalitetne turističke ponude, manjak kvalitetne i educirane radne snage te nedovoljan broj stranih letova. Problema ima mnogo, ali uz veliki trud i rad sve se može riješiti, Splitsko-dalmatinska županija napreduje iz godine u godinu i smatram da se još puno toga može napraviti i unaprijediti.

Kako će ova konferencija odgovoriti na te prepreke?

Konferencija će poslužiti kao centralno mjesto svih interesnih skupina u turizmu, te će biti vjetar u leđa svim relevantnim subjektima i osobama čije odluke direktno utječu na sami razvoj turizma u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Želimo jednostavno ‘’natjerati’’ sve relevantne strane u turizmu i IT-u da izađu iz svojih okvira i komforne zone,  te da zajednički promišljaju buduće strateške ciljeve i aktivnosti koje će dovesti do rušenja postavljenih prepreka.

Kako vidiš odnos turizma i tehnologije?

To je jedan komplementaran odnos u kojem se ta dva sektora suradnjom nadograđuju i napreduju. Probajte samo zamisliti turizam bez tvrtki kao što su Booking.com, Airbnb, TripAdvisor i ostali. Moramo jednostavno prihvatiti činjenicu da je pojam i vrijeme slučajnog turista stvar prošlosti, turisti sve više koriste nove tehnologije prilikom posjeta određene destinacije, svjesniji su kvalitete ponude koja im se nudi te očekuju veću vrijednost za svoj novac.

Tehnologija ne može biti svrha sama sebi, ona je tu da omogući jednostavnije, lakše i učinkovitije poslovanje turističkih subjekata, poveća njihove prihode, te im otvori vrata inozemnih tržišta. S druge strane, turistički sektor treba upoznati tehnološki sektor s vlastitim problemima, izazovima i potrebama, te tako usmjeriti razvoj novih tehnologija u željenom smjeru.

Tko sudjeluje u organizaciji konferencije?

U organizaciji konferencije sudjeluje startup tvrtka Cezar.hr koja malim hotelima i privatnim iznajmljivačima nudi channel manager i property manager software za upravljanje smještajnim jedinicama. Također, udruga Split Tech City koja je prvo formalno udruženje splitske tehnološke zajednice u koje su uključene tvrtke, pojedinci, meetupovi, udruge i institucije. Naposljetku, ICT županija kao projekt Splitsko-dalmatinske županije s ciljem stvaranja županije s najnaprednijim ICT sektorom, povećanja broja ICT stručnjaka i tvrtki, te organizacije događanja i konferencija koje promoviraju nove tehnologije i trendove.

Koji ti je bio najveći izazov kao organizatoru?

Slobodno mogu reći da je najveći izazov bio osigurati kvalitetne predavače i odrediti teme koje će pobuditi zanimanje ciljane publike. Po broju prijava i predavačima koji će sudjelovati mogu sa sigurnošću reći da smo te izazove uspješno prebrodili bez obzira na relativno kratak period za organizaciju konferencije. Ovim putem htio bih se zahvaliti svim predavačima i tvrtkama koji su se odazvale pozivu, bez njih ovakvo nešto ne bi bilo moguće te se nadam da će se suradnja nastaviti i u idućim godinama koje su pred nama.

Koje tvrtke će sudjelovati na konferenciji?

Booking.com, Hrvatski Telekom, Cezar.hr, Hotel’s Touch, Špica sustavi i Assa Abloy, Locastic, Agilo, VR Pole, SeekandHit, Jasno&Glasno, odvjetničko društvo Salopek&Salopek, Peekator i mnogi drugi.

Kako je koncipirana konferencija?

Sama konferencija je koncipirana u dva dijela, prezentacijski/edukacijski dio, te izložbeni dio gdje će tvrtke izlagači pokazati svoje proizvode i rješenja namijenjena sektoru turizma. Prezentacijski dio će se održati u konferencijskoj dvorani hotela Radisson Blu Split gdje će stručnjaci iz područja IT-a i turizma održati predavanja i panel diskusije, dok će predvorje hotela poslužiti kao izložbeni dio za tvrtke izlagače i njihove štandove.

Koji su ciljevi konferencije?

Spajanje dva komplementarna tržišta, tržišta turizma i IT-a s ciljem sklapanja novih poslova, boljeg i efikasnijeg umrežavanja, predstavljanje novih trendova, proizvoda i inovacija na području tehnologije, turizma i digitalnog marketinga, educiranje  i savjetovanje turističkog sektora te poticanje mladih startup tvrtki na inovativnost i veću uključenost na tržište turizma.

Na što je stavljen naglasak?

Naglasak je na novim tehnologijama u turizmu, novim zakonima i trendovima koji utječu na poslovne procese hotelijera, turističkih agencija i ostalih profesionalaca u turizmu. Također, bit će predstavljeni novi trendovi u razvoju mobilnih aplikacija, novosti u digitalnom marketingu i različite strategije koje za cilj imaju povećanje broja rezervacija svih turističkih subjekata.

Kome je namijenjena konferencija?

Konferencija je namijenjena IT tvrtkama, hotelijerima, turističkim agencijama, digitalnim agencijama, marketinškim stručnjacima, inovatorima, startup tvrtkama, privatnim iznajmljivačima i svim ostalim profesionalcima iz turizma i IT sektora.

Koje teme pokriva?

Prilikom određivanja tema i programa konferencije vodili smo se najnovijim događanjima u okruženju i potrebama ciljane publike. Iz tog razloga odlučili smo se za teme poput sveprisutnog GDPR-a, turizma 2030. kojim ćemo prikazati viziju turizma i trendove koji nam predstoje u bližoj budućnosti, strategije i načine povećanja konverzije, mobilne aplikacije i njihov utjecaj na turizam, efikasno upravljanje distribucijom i cijenama, digitalni marketing te blockchain u turizmu.

Što posjetitelji mogu očekivati, što će konkretno naučiti?

Posjetitelji definitivno mogu očekivati vrhunska predavanja stručnjaka iz različitih sektora bitnih za njihovo poslovanje. Ako žele saznati kako primijeniti GDPR u svojem poslovanju i vidjeti smjerove kojima ide turizam i tehnologije u turizmu, naučiti zašto su bitne mobilne aplikacije u svakodnevnom poslovanju, saznati strategije za povećanje broja rezervacija, upoznati trendove digitalnog marketinga, naučiti kako efikasno upravljati cijenama i distribucijom te pogledati zašto svi odjednom spominju blockchain, onda je TNT SPLIT konferencija pravo mjesto za njih.

Kako vidiš daljnji razvoj TNT Split konferencije? Kako će izgledati sljedećih godina?

Cilj je stvoriti najveću konferenciju turizma i tehnologije u ovom dijelu Europe, na dobrom smo putu, interes je velik, a na nama je da to iskoristimo i iduće godine dovedemo još veći broj predavača, tvrtki i vodećih svjetskih kompanija. Želimo da TNT SPLIT postane sinonim za nove tehnologije u turizmu gdje će tvrtke po prvi puta predstavljati nove proizvode, gdje će vodeći svjetski stručnjaci raspravljati o gorućim temama, gdje će posjetitelji nakon završetka konferencije otići s osjećajem da su vidjeli nešto novo i korisno za svoje poslovanje. TNT SPLIT je dugoročan projekt koji će rasti iz godine u godinu, a konferencija koja će se održati u subotu je prva stepenica ka ostvarenju navedenih ciljeva.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.