Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kome je tlaka misliti na mlade?

Split Tech City

Split Tech City

01.06.2022.

Jučer smo sudjelovali na konferenciji zanimljivog naziva – Nemoj da ti bude tlaka!

Riječ je o konferenciji u organizaciji udruge Info zona, održanoj u splitskom hotelu Atrium, na kojoj se razgovaralo o sudjelovanju mladih u odlučivanju, lokalnim politikama za mlade i dijalogu s donositeljima odluka.

Među sudionicima smo mogli primijetiti dobro poznata lica koja su već godinama (a neki i desetljećima 🙂 ), ponajviše u organizacijama civilnog društva, angažirani oko pitanja vezanih za kvalitetu života mladih.

Bilo je tu i poznatih lica s političke scene (i onih koji se nadaju da će to postati). Jedino je malo nedostajalo upravo onih zbog kojih smo se okupili – mladih.

Mladi nisu samo demografska skupina

Konferenciju je otvorio Goran Biličić, predsjednik Info zone, koji je u uvodnom predstavljanju ukratko predstavio dosadašnja nastojanja svoje udruge u poboljšanju kvalitete života mladih u našem gradu.

Uslijedilo je predavanje Marka Kovačića iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, koji je istaknuo kako mladi nisu samo demografska skupina, već heterogen pojam koji uključuje puno više parametara.

Marko Kovačić

“Osim politika za mlade, prije svega je potrebno izgraditi institucionalni okvir unutar kojeg će politike za mlade biti puno više od predizbornih obećanja.”

Nije dovoljno stati samo na informiranju mladih, već je važno što će mladi dalje učiniti s tim informacijama, istaknuo je Marko.

Sudjelovanje mladih u procesima donošenja odluka

Zatim je Maša Cvek iz udruge Delta predstavila rezultate istraživanja o sudjelovanju mladih u procesima donošenja odluka u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Između ostalog, zaključak je bio sljedeći:

“Mladi svoje lokalne sredine u Splitsko-dalmatinskoj županiji procjenjuju kao nepoticajne za svoj društveni angažman.”

Većina ispitanih nije upoznata s radom savjeta mladih, ali su bolje upoznati s radom vijeća učenika i studentskih zborova.

O aktivizmu mladih

“Sudjelovanje mladih u odlučivanju, savjeti mladih i lokalni programi za mlade” naziv je panel rasprave na kojoj su sudjelovali Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Marina Kuzmanić Petreš iz Grada Splita, Ivica Rakušić, dogradonačelnik Grada Solina, Ivan Jagnić, predsjednik Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije i Lea Štambuk iz Savjeta mladih Grada Splita.

Marina Kuzmanić Petreš istaknula je da je aktivizam najviše primjetan među mladima koji su aktivni u udrugama te da Grad Split svake godine povećava iznose sredstava za projekte civilnog društva.

Zamjenik župana Stipe Čogelja za vrijeme svog mandata kao predsjednika Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije imao je misiju da se što više mladih uključi u procese odlučivanja i političke procese.

Istaknuo je da upravo ovakvi susreti kao što su konferencije, druženja i razmjene ideja mogu doprinijeti većem uključenju mladih, koji će u konačnici doprinijeti i razvoju grada na infrastrukturnoj razini.

Dogradonačelnik Solina istaknuo je Solin kao primjer grada na koji se po pitanju demografije mogu ugledati ostali u Hrvatskoj, a istaknuo je i da su jedni od prvih s brojem otvorenih obrta u odnosu na broj stanovnika, što znači da je obiteljska i poduzetnička svijest jako razvijena.

Problemi stanovanja i zaposlenja očekivano su najveći problemi koje su istaknuli predstavnici savjeta mladih.

Gradski program za mlade

U fokusu popodnevnog dijela konferencije bio je Gradski program za mlade Grada Splita, a nakon dvije radionice uslijedila je panel rasprava s članovima radne skupine za izradu Gradskog programa za mlade.

“Za izgradnju kvalitetnog dijaloga mladih i donositelja odluka ključno je povjerenje, a primjeri dobre prakse najbolji su način za informiranje i motiviranje mladih. To je nešto što nam nedostaje i mislim su to dvije najvažnije poruke konferencije, koje nam pokazuju put nastavka izgradnje dijaloga. Da smo na dobrom putu, dokazali su nam komentari u konzultacijskom procesu o dijelu Nacrta Gradskog programa za mlade, koji se održao u drugom dijelu konferencije”, kazao je Goran Biličić.

Konferencija je sufinancirana sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Splita i programa Europske unije Erasmus+.

P.S. Mi ti svakako preporučujemo da počneš pratiti rad inicijative Split grad za mlade te da se svojim prijedlozima i angažmanom uključiš u stvaranje bolje budućnosti za sve mlade!

Nemoj da ti bude tlaka!

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Povezane novosti