Koje je misli o poduzetništvu s nama podijelio profesor Dulčić?

Prvi gost u okviru našeg projekta “Back to school” bio je prof.dr.sc. Želimir Dulčić, uvaženi profesor Ekonomskog fakulteta u Splitu, čovjek koji zrači zaraznom pozitivom i koji je svojom karizmom i znanjem ostavio traga na svakoj mladoj osobi kojoj je predavao.

Uzmemo li u obzir da je već 41 godinu profesor na fakultetu koji je i sam pohađao, te da je izdao niz uspješnih i respektabilnih članaka i knjiga, koje su za svoja područja temelji na kojima se gradi budućnost, jedino što smo mogli jest naćuliti uši i pomno poslušati kakve je misli profesor odvojio za sve nas.

Misli, ideje, vrijednosti i strategije

Prva misao koju je profesor istaknuo bila je sljedeća:

„U životnim bitkama pobjedu ne odnose uvijek najjači i najbrži, prije ili kasnije pobjeđuje onaj koji misli da može!“

Misao je to iz djela „Misli i postani bogat“.

Pojam misliti ili razmišljati je vrlo složen te se zasigurno možemo zapitati zašto je toliko bitan. Profesor je iznio vrlo zanimljivo stajalište te ga je povezao sa sportom, s obzirom na to da se njime u mladosti aktivno bavio.

Istaknuo je da se svaki poduzetnik, kao i sportaš, treba zamisliti na pobjedničkom postolju te da baš to treba biti misao vodilja kojom se približavamo ciljevima te, samim time, i uspjehu.

Također, za ključne riječi susreta profesor je izdvojio: misli, ideje, vrijednosti i strategiju.

Poduzetništvom do ostvarenja ciljeva

Poduzetništvo je, kaže profesor, kreativna aktivnost usmjerena na optimalno kombiniranje proizvodnih činitelja kojom se, ulaganjem i inovativnim ponašanjem, uz preuzimanje rizika, ostvaruju određeni ciljevi i ekonomski efekti.

S druge strane, istaknuo je i vječno pitanje koje se provlači kroz generacije: Stvaraju li se poduzetnici ili rađaju?

Profesorov odgovor je glasio da se dijelom stvara, ali i dijelom rađa, te je za bolje razumijevanje tematike upotrijebio teoriju Michaela E. Gerbera, koji je u svojoj knjizi „Legenda o poduzetništvu“ poduzetnika definirao kao:

 • ’’motivatora” i pokretača aktivnosti,
 • “vizionara“ punog ideja
 • „sanjara“  koji „slijedi svoje snove“ i „okolnosti pretvara u priliku“.
 • „katalizatora promjene“ koji „živi u budućnosti“.
Materijalno i duhovno bogatstvo

Nadalje, naš se gost pozabavio i pitanjem bogatstva, za koje je naglasio da ne smije biti samo novac, već treba obratiti pažnju i na tzv. duhovno bogatstvo. Pritom je izdvojio još jednu vrlo zanimljivu misao:

„Bogatstvo ne bismo trebali doživljavati kao novac, već kao skup vrijednosti koje nam omogućavaju ostvarivanje naših snova.“

Društvena odgovornost i “muljanje”

Određeni dio života profesor Dulčić veliku je pažnju posvetio strategiji društvene odgovornosti, najviše zbog toga što uključuje socijalni aspekt te dio vezan za ekologiju tj. okoliš.

Za strategiju društvene odgovornosti naglašava da je usmjerena na što uspješnije uklapanje poduzeća u ukupnu strukturu društva.

Za bavljenje ovom zanimljivom temom inspiraciju je dobio iz knjige „Moć etičkog poslovanja“. Ističe da sa studentima uvijek dijeli misli vezane uz snagu autoriteta i djelovanja koja je, kako kaže, iskrena ili prava moć te ćemo, ukoliko njoj dodamo društveno odgovorni aspekt, dobiti apsolutnu.

Uz to, iz ranije navedene knjige autora Kennetha Blancharda i Normana Vincenta Pealea izvukao je tri poruke, pomoću kojih razbija mitove o poduzetnicima “muljatorima”:

 • „Pošteni pristup u poslovanju uvijek se isplati!“
 • „Ne morate varati da biste uspjeli!“
 • „Nema dobrog načina za učiniti lošu stvar!“.

Profesor nas je upoznao i sa svojih pet načela, koja su ujedno bila i poruka mladima koji se žele baviti poduzetništvom:

 • Slijedite svoju viziju
 • Pronađite mentora
 • Djelujte proaktivno
 • Budite uporni
 • Izgradite tim
 • Ulažite u budućnost
 • Radite sa strašću
 • Služite drugima
Vrijednosti i ciljevi

Predavanje je došlo i do, kako profesor voli kazati, “skalinade” tradicionalnih društvenih vrijednosti. Profesor ističe da su se stupovi društva urušili te da se cjelokupni sustav vrijednosti u današnjem svijetu poljuljao.

Vrijednosti na koje je stavio akcent, koje su možda i najvažnije te na koje poduzetnik nikako ne smije zaboraviti su:

Ljubav, obitelj i prijatelji.

Ono što se posebno treba istaknuti su sami ciljevi svakog poduzetnika. Ciljevi su, prema profesoru, ključna riječ svih čovjekovih aktivnosti, okosnica poduzetničkog djelovanja, riječ koja spaja organizaciju i strategiju.

Jednostavno rečeno – tko ne zna kamo ide, svaki mu je put dobar tj. trebamo znati kud idemo!

Važno je sudjelovati?

Zaintrigirao nas je profesorov stav po pitanju Coubertinove izjave „Važno je sudjelovati“.

Naime, on nije pobornik navedenog stajališta, već tvrdi drugačije:

„Važno je pobijediti!“

Ipak, pritom treba paziti da to bude na pravi ili pošten način. Uz to, veliku ulogu u svijetu poduzetništva imaju i načela, koja su ujedno i orijentir u različitim situacijama te nas vode do uspjeha. Ono što trebamo postići je da nam ta načela postanu rutine ili navike jer smo tek u tom slučaju, po mišljenju profesora, u potpunosti uspjeli.

Navike uspješnih ljudi

Po pitanju navika, profesor je izdvojio dva citata S.R. Coveya:

 • „Ostvariti savez, jedinstvo sa sobom, s onima koje volimo, sa svojim prijateljima i suradnicima, najviši je, najbolji i najslasniji plod stabla sedam navika.“
 • „Vjerujem da je častan život osnovni  izvor i vrijednost u čovjekovom životu.“

Na samom kraju, naš uvaženi gost podijelio je s gledateljima vrlo važan savjet koji vrijedi za svaku mladu osobu, ne samo za poduzetnike. Naime, kao osnovu svega naveo je konstantno čitanje i pronalazak vremena za promišljanje o budućnosti.

Međutim, bez razumijevanja i primjena mudrih misli nećemo jednostavno doći do dobrih rezultata niti uspjeha.

Profesore, hvala!

Već je općepoznato da mnogi mladi tijekom svog obrazovanja budu inspirirani nekim nastavnikom ili profesorom.

U tu grupaciju profesora svakako spada i profesor Želimir, koji je i ovog puta zasigurno zaintrigirao velik broj mladih i uputio ih na pravi put i smjer u svijetu biznisa i poduzetništva.

Naravno, nadamo se da su i neki iskusniji poduzetnici naučili nešto novo te da će stečeno znanje prenositi i na druge kojima je ovakva vrsta znanja potrebna.

Za kraj, jedino što mogu jest još jednom citirati misao profesora Dulčića „Važno je pobijediti!“ jer se na taj način, u današnjem turbulentnom svijetu, stvara i oblikuje pobjednički mentalitet, koji će svima nama biti potreban u različitim situacijama u životu, počevši od studentskih dana pa sve do svijeta poduzetništva.

Snimku cijelog predavanja možete pogledati ovdje.

Podijeli

O autoru

Luciano Žaja