Knjige koje ostavljaju trag: Tanja Džido

Ovog petka naša rubrika koja potiče na čitanje, u goste dovodi jednu damu – ona je Tanja Džido, osnivačica projekta Shhhefica i stručnjakinja za digitalni marketing s kojom smo prošle godine putem IG live-a razgovarali o iskorištavanju punog potencijala LinkedIn mreže.

S obzirom na velik broj privatnih i poslovnih obveza, priznala nam je da ne stigne čitati onoliko koliko bi htjela, ali da se trudi pročitati dvije knjige mjesečno. Isto tako, na popis stalno dodaje nove naslove, a najčešće poseže za knjigama iz svijeta, biznisa, psihologije i duhovnosti.

“Knjige su doista nepresušna riznica znanja, inspiracije i energije, a najviše volim one koje mi šire vidike i  pomažu produbiti životna iskustva.”

“Bilo je perioda kad sam čitala po knjigu tjedno i doista sam osjetila velike promjene u svom životu. Bila sam uvijek puna energije, inspiracije, poleta.”

“Ništa ljepše od knjige u rukama uz šalicu kave”

Prije globalne pandemije je često posuđivala knjige u knjižnicama, dok je nove naslove kupovala jer nije mogla dočekati da stignu u knjižnice. Sada pak najčešće čita u digitalnom obliku, zbog praktičnost, no najdraži format joj je i dalje onaj papirnati.

“U Londonu sam često koristila aplikaciju Audible što je bilo korisno za poslušati knjigu dok se vozim ili šetam kroz grad.”

Tanjine preporuke

Budni u 5Robin Sharma

Moj omiljeni pisac i knjiga koju sam pročitala preko 20 puta. Iako uopće nisam jutarnji tip, knjiga me je toliko inspirirala da sam se, nakon što sam je prvi put pročitala, puna dva mjeseca budila u 5 i živjela koncepte iz knjige. Nevjerojatna životna transformacija.

Trenutno se budim u 7, ali i dalje prakticiram koncept 20/20/20 iz knjige. Odmah nakon buđenja po 20 min usmjerim na tjelesnu aktivnost, meditaciju i postavljanje ciljeva. Glavna poruka knjige je da mali svakodnevni koraci dugoročno donose nevjerojatne rezultate. Tajna je u tome da ti koraci moraju biti barem malo izvan naše zone komfora i izazivati nas na rast u smjeru naših snova.

Četverosatni radni tjedanTim Ferriss

Knjiga koja je u potpunosti “izazvala” sva moja uvjerenja kad sam je prvi put pročitala. Tada sam radila 14-16h dnevno i bila sam tako ljuta na tog čovjeka. Pa on govori o radu samo 4h tjedno? Zapravo mi je otkrio mudrost delegiranja, automatizacije kao i vrijednost osobne slobode koju sada u poduzetništvu živim. I dalje radim daleko više od 4h tjedno, ali moj mindset je potpuno drugačiji.

Naporan rad je precijenjen. Treba raditi pametno, a ne naporno. Zaigrajte na svoje snage, a ostalo delegirajte drugima. Ako svi radimo sve, nećemo se nikada maknuti dalje od prosjeka.

Radical CandorKim Scott

Knjiga koju si mi najviše puta preporučili na networking eventima u Chicagu i u Londonu i doista je zaslužila svaku preporuku. Uvijek me je mučilo kako biti asertivna u poslovnom svijetu, osobito u timskom radu, a da ne budem predirektna i neosjetljiva prema drugima. Ova knjiga vam doista pomaže kako jasno iskomunicirati što želite od drugih, a da i dalje budete ljubazni, šarmantni i dragi, čak i u izazovnim situacijama. Iznimno korisno štivo za sve koji rade s ljudima, kako pospješiti efikasnost kroz bolju komunikaciju.

Tajne milijunaševa umaT. Harv Eker

Knjiga koja je transformirala način na koji pristupam novcu i naplaćivanju svog rada, što je iznimno važno, osobito u poduzetničkim počecima kada sam nerijetko pristajala na jako niske honorare i zahtjevne klijente.

Prije 4 godine sam pohađala i Millionaire Mind seminar u Ljubljani koji je osmišljen prema knjizi. Ova knjiga doista “izaziva” sva vaša duboka uvjerenja o novcu i otkriva da ste najveća prepreka prema uspjehu i financijskoj slobodi – samo vi sebi sami.

Knjiga se bavi “unutarnjom igrom” – kako usvojiti mindset i povjerovati da zaslužujete imati sve što priželjkujete, a onda i “vanjskom igrom” – otkriva alate kako možete ostvariti vaše financijske ciljeve.

“Ako želite biti na višoj razini vašeg života, morate pustiti načine razmišljanja koji pripadaju staroj razini i usvojiti nove koji odgovaraju životu kakav želite.”

Zagrli svoju sjenuDebbie Ford

Knjiga koja će vam pomoći shvatiti da sve ono što ste do sad smatrali vašim manama i “mračnim stranama” zapravo mogu biti jako korisne vrline, samo je važno kada i kako ih upotrebljavate. Svi smo rođeni s karakteristikama koje nam trebaju, a kada ih potiskujemo i skrivamo, to može kočiti naš osobni razvoj, razoriti naše odnose, umanjiti samopouzdanje, čak dovesti do destruktivnog ponašanja.

Kada prestanemo odbacivati naše mane i težiti savršenstvu, dobivamo slobodu da budemo autentični, a u toj autentičnosti  eži naša najveća snaga, svi talenti, kreativne ideje i pokretači našeg osobnog rasta.

Zahvaljujemo Tanji na izvrsnim preporukama i “argumentima” kojima nas je “kupila” pa smo sve naslove stavili na našu to read listu!
Jeste li vi pročitali nešto od navedenih naslova i ako da, kakvi su vam dojmovi? Pišite nam…

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)