Knjige koje ostavljaju trag: Luka Sučić

S obzirom na to da dobivamo pozitivne povratne informacije na knjige koje vam preporučujemo, nastavljamo u istom tonu! 🙂

Za ovaj put smo o čitanju i najdražim naslovima popričali s jednim od najvećih imena domaće blockchain scene, Lukom Sučićem.

“Čitanje mi je općenito najdraža aktivnost. Od malih me nogu privlačilo pa je prešlo u debelu naviku koja je do danas ostala aktivni dio mog života.”

Kako kaže, čita “svega po malo” – zadnjih nekoliko godina to su uglavnom knjige stručne tematike, ali počeo je čitati i naslove koji nemaju puno veze s onim čime se bavi, a nisu ni zabavnog karaktera. Riječ je o povijesnim, ‘self improvement’, fascinantnim teorijama i sličnim naslovima.

Glavno da se čita!

Što se tiče formata knjiga, isti mu je posve nebitan:

Čitam na čemu god mi je zgodno u tom trenutku. Imam Amazon Kindle, čitam na iPhoneu, slušam audio knjige kroz Audible, ali i dalje kupujem i “papirnata” izdanja. Nemam problema ni s jednim medijem”, smije se Luka.

Priznao je da mu je teško izdvojiti pojedine kniige kao preporuke drugima.

To mnogo ovisi o dobu u kojem sam ih čitao. Primjerice, jedna od najdražih knjiga u djetinjstvu mi je bila ‘20 000 milja pod morem’ zbog avanturističkog duha i znatiželje koju svako dijete ima. ‘Gospodar Prstenova’ i ‘Foundation trilogy’ od Isaaca Asimova knjige su koje su mi definitivno obilježile adolescenciju…

Lukina top-lista

Ipak, izdvojio nam je nekoliko najdražih naslova koje je pročitao u zadnjih desetak godina.

“Guns, Germs, and Steel” – Jared Diamond

“Sapiens: A Brief History Of Humankind” – Yuval Noah Harari

“Radical Markets” – Eric A. Posner i,E. Glen Weyl

“The Courage to Be Disliked” – Ichiro Kishimi

“The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable” – Nassim Taleb

Kratko nam je objasnio svoj izbor:

Guns, Germs and Steel je fascinantna knjiga koja prolazi kroz razloge zašto su neke civilizacije uspjele, a neke ne. Sapiens: A Brief History Of Humankind je svojevrsna refleksija na sve stvari koje su utjecale da baš Homo Sapiensi zavladaju zemljom. Radical Markets je misaoni eskperiment o tome koji je slijedeći korak ovog društvenog uređenja. The Courage to Be Disliked govori o resetiranju vlastitih očekivanja i očekivanja od drugih ljudi…

Priznao nam je da se, kad je krenuo nabrajati, sjetio još barem desetak ostalih knjiga koje su na njega ostavile značajan trag…

Da ne ostane sve samo na ‘ozbiljnoj’ literaturi, dodao bih ‘Hyerion Cantos’ Dan Simmonsa i The Three-Body Problem Liu Cixina. Uff, ovo je stvarno otišlo dalje nego što sam planirao!

Antipreporuke za poduzetne mlade

Mladima poduzetnog duha preporučuje da se okane specijaliziranih knjiga o startupima:

Nemojte čitati ni knjige o tome kako je to bilo za vrijeme i poslije ‘dot com booma’, a pogotovo biografije ‘tech’ velikana od Steve Jobsa pa nadalje. To je zabavno štivo, ali sve što iz toga možete pokupiti su krive ideje i neki romantični pogled na stvari, koji je daleko od stvarnosti.

Radije odaberite jednu temu koja vas odavno fascinira, bez obzira na to radilo se o gljivarstvu, ekonomiji ili ‘blockchainu’, te probajte ući duboko u problematiku tako da pročitate 5-10 knjiga različitih autora, a idealno je ako nađete oprečna mišljenja ili različite pristupe istom problemu. Stvari će vam nakon toga postati daleko jednostavnije!”

Uživajte u čitanju, a ako su vas Lukine preporuke zainteresirale, možda poželite i poslušati njegovo predavanje sa 115. Open Coffee Split meetupa! 🙂

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.