Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Knjige koje ostavljaju trag: Ivan Blagajić

Tina Tomičić

Tina Tomičić

27.08.2021.

Nadamo se da ste godišnje odmore iskoristili na najbolji mogući način: isključeni iz digitalnog svijeta i s laganim štivom u ruci na predivnim lokacijama. Ipak, htjeli mi to priznati ili ne, ljeto se primiče svom kraju i vraćamo se u radni ritam, što znači da i mi nastavljamo s našom rubrikom posvećenoj čitanju.

Današnji gost nam je Ivan Blagajić, kojeg ste imali priliku upoznati kao predavača na prvoj Motivacijskoj konferenciji za mlade. Ovaj svestrani Splićanin, na svoj karakteristično duhovit način ponudio nam je odgovor na pitanje koliko često čita:

U prosjeku pročitam 2 knjige dnevno. Najčešće “Mrljeka i Prljeka”, “Hrkala”, “Vjeverice svađalice”, ali i stručne poput “Kako radi tvoje tijelo” i “Istraži svemir”. 


Šalu na stranu, volim uvijek imati nešto u aktivi, ali nisam baš revan u čitanju. Rekao bih da je to 15ak knjiga godišnje.

S Ivanom smo se morali složiti oko siromašne ponude stručne literature u knjižnicama, što je jedan od razloga česte kupnje knjiga. Ostali razlozi vezani su za posjedovanje kućne biblioteke, ali i rado razmjenjivanje knjiga s prijateljima.

Beletristiku pokušavam što češće iznajmiti u knjižnici. 

Što se tiče najdražeg formata, za Ivana nema dvojbe – meki uvez malog formata koji se lako nosi u kafić ili na plažu.

Nakon ovakvog uvoda, vjerujemo da ste nestrpljivi pročitati Ivanovih 5 naslova koji su na njega najviše utjecali pa ih donosimo u nastavku:

Ivanove preporuke

The Design of Everyday ThingsDonald A. Norman

Sva moja razmišljanja i emocije o dizajnu ova je knjiga stavila na svoje mjesto i potaknula moju strast prema sofisticiranim rješenjima.
Knjiga se bavi psihologijom i proučavanjem ljudskih navika, ali zbog dobrog stila pisanja i izvrsnih primjera je vrlo zabavna za čitanje.Stalno je preporučujem svima bez obzira na zanimanje ili interese jer se bavi realnim problemima s kojima se gotovo svi susrećemo.

The best interface is no interfaceGolden Krishna

Ako ste se ikada zapitali “kako bi bilo da je tehnologija isključivo u službi korisnika?” – ovo je knjiga za vas.
Ona postavlja nemoguće standarde dizajna sučelja i pritom održava jako važan i zabavan ton. Zašto joj uopće davati pažnju ako zagovara nešto nemoguće? Jer je to jedini način da se pokaže koliko je standardni i danas prihvaćeni dizajn digitalnih proizvoda pogrešan i neprilagođen.

Alone togetherSherry Turkle

Da li smo dovoljno kritični prema tehnologiji, pogotovo onoj prisutnoj u svakom kućanstvu i svakoj dječjoj sobi? 
Alone together je vrlo temeljit znanstveni osvrt na tehnologiju i njen utjecaj na društvo i mentalno zdravlje. Iako je tema danas vrlo popularna, ova knjiga preispituje svu tehnlogoiju, ne samo male ekrane.
Što mislite, kako na dječji mozak utječe AIBO, robot pas iz kasnih 90-ih ili popularni dlakavac Furby?

It doesn’t have to be crazy at workDavid Heinemeier Hansson i Jason Fried

Zašto radimo 40 i više sati tjedno? Zašto imamo dan ispunjen sastancima? Zašto odgovaramo na email vikendom? Zašto moramo dolaziti u ured? Zato što je netko nekada mislio da moramo.
“It doesn’t have to be crazy at work” savršeno pitko i direktno ruši sve dogme i definira nove standarde radnih okruženja.

The complete worksDieter Rams

Za kraj jedna “slikovnica” za sve ljubitelje dizajna. Kralj funkcionalnog i sofisticiranog dizajna, Dieter Rams je nepresušan izvor inspiracije za gotovo sve moderne produkt dizajnere.
Ako postoji točno jedan način za dizajnirati neki proizvod, on je u ovoj knjizi. 

Zahvaljujemo Ivanu na zanimljivim preporukama i definitivno drugačijim u odnosu na ranija gostovanja.
Jeste li vi pročitali nešto od navedenih naslova i ako da, kakvi su vam dojmovi? Pišite nam…

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti