Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako izgraditi karijeru kao multi strastvena osoba?

Tina Tomičić

Tina Tomičić

15.06.2021.

Kako je biti u koži multi strastvene osobe najbolje zna Ivana Deak, gošća našeg IG live-a održanog prošli četvrtak.

Ivana je u ranom djetinjstvu naginjala na kreativnu i znanstvenu stranu,  a “problem” gomilanja interesa primjetila je krajem osnovne škole.

Za multi strastvene osobe formalno obrazovanje prestavlja poteškoću, posebice kada se trebaju opredijeliti za jednu nišu i odbaciti sve drugo. Tada se kod njih javlja duboki osjećaj nezadovoljstva. Ništa što je fiksno za njih nije dobro.

Nerazumijevanje okoline

Ivana potječe iz tradicionalnije sredine i ne poznaje puno ljudi koji su multi strastveni, tako da je od okoline dobivala “epitete” poput neodgovorna, lijena, bez cilja…

Isto tako, naglašava problem promišljanja o budućnosti:

“Mislim da na pitanje gdje se vidiš za 5 godina ne znaju odgovoriti ni oni koji nisu multi strastveni”

Prilikom upisa u srednju školu i kasnije fakultet Ivana nije gledala širu sliku i nije razmišljala o tome što će joj zapravo donijeti titula koja će joj pisati na diplomi. Tako je izabrala američki college, s ciljem usavršavanja engleskog jezika i upoznavanje engleske kulture, ali priznaje:

“Da sam tada malo više istražila svoje interese, prije bih se odlučila za neku znanstvenu disciplinu nego za biznis.”

Sve interese koje imate stavite na papir, pronađite sve ono u čemu ste dobri i izdvojite 2-3 sata vikendom da se maksimalno posvetite tom interesu, savjetuje Ivana.

Glavni izazovi

Na putu su joj stajale prepreke u vidu nerazumijevanja okoline, raštrkanosti te rasipanja energije.

Uz to, multi strastvene osobe su vječiti početnici.

“Najveći problem mi je predstavljalo gomilanje znanja za koje nisam znala u kojem pravcu ga usmjeriti.”

Tokom srednjoškolskog obrazovanja Ivani nije smetalo što je zbog učestalog mijenjanja interesa stalno na početku dok joj je na zadnjoj godini fakulteta to predstavljalo problem.

Roditelji su je stalno pitali je li se napokon pronašla u nečemu, a od cimera i prijatelja i danas čuje pitanje: “Na kojem si kraju Hrvatske i što trenutno radiš”?

Odlaganje poduzetništva i realizacija ciljeva

Ivana priznaje kako je dugo odlagala ulazak u svijet poduzetništva, vjerojatno iz straha da će onda tu i zaglaviti, radeći doživotno od 0-24 i da će joj to sve naposljetku i dosaditi.

Ipak, bila je ugodno iznenađena:

“Kada sam ušla u poduzetništvo sve kockice su se posložile!”

Dok je ranije puno vremena gubila na popisivanje interesa, a manje na njihovu realizaciju, Ivana danas s ponosom govori kako su joj sve ideje stale na 1 list papira i da ima više kvačica nego nerealiziranih projekata.

“Treba se baciti u akciju, a ne samo filozofirati.”

Punih 5 godina i preseljenje u Zagreb trebalo je Ivani da se odluči upustiti u poduzetništvo. Prvih godinu dana učila je na vlastitim pogreškama i kada je voda došla do grla ostvarila je suradnju s Teom Zavacki koja joj je dosta pomogla u realizaciji ciljeva.

Organizacija i produktivnost

Ivana je jutarnji tip i sve svoje obaveze započinje ranije ujutro i tada rješava ono najbitnije. Vikende pokušava ostati slobodna, ali i ako se dogodi da treba nešto napraviti to ne shvaća kao teret jer radi ono što voli.

Održavanje fokusa je jako bitno za multi strastvene osobe i na taj način se štedi energija. Nužno je pronaći svoje “punjače” bilo to kroz knjige, sport, druženje ili nešto drugo.

Knjiga koja je Ivani puno pomogla jest Pravilo 5 sekundi (Mel Robbins).

“Sama sebi sam najveći kritičar, jer za sve što napravim smatram da sam mogla puno bolje!”

Za kraj, svima koji se žele upustiti u poduzetničke vode, Ivana savjetuje: Povežite se s ljudima, stavite na papir 3 ideje s kojima bi mogli početi i potom se odlučite samo za jednu i sav fokus usmjerite na njenu realizaciju.

Osjetit ćeš kad budes s tom idejom na ti!

P.S. Za sve multi strastvene osobe koje nisu stigle pogledati live, snimka se nalazi ovdje. 🙂

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti