8 super načina za dodatnu zaradu

Istraživanja pokazuju da 2/3 stalno zaposlenih traži honorarni posao kako bi zaradili dodatan novac. Povećanje životnih troškova ili, pak, želja za ispunjavanjem “malih luksuza” izvor su žudnje za dodatnim izvorom zarade.

Ako si i ti spreman/na izdvojiti dio slobodnog vremena na dodatan rad (od kuće), možeš očekivati i dodatne prihode. Pitaš se kako? Nedostaje ti ideja? Ne znaš koje se vještine traže i cijene?

Izdvojili smo za tebe nekoliko načina za zaraditi dodatan novac! Možda neka od dolje navedenih ideja odgovara tvojim željama i mogućnostima? 🙂

Web dizajn

Poznato je da danas svi žele biti prisutni online; većina tvrtki, kao i sve više pojedinaca, žele imati svoju web stranicu. Zbog toga su dizajneri/ce web stranica vrlo traženi!

Nikad nije kasno za učenje novih vještina, a to vjerojatno nikad nije bilo ni lakše i dostupnije; postoje brojni besplatni ili vrlo povoljni online tečajevi i tutoriali.

Što više vremena uložiš u brušenje ove vještine, to ćeš prije stvarati kvalitetne uratke, koji će te zasigurno dovesti do sve više klijenata!

Programiranje

Nekad se programiranje nazivalo zanimanjem budućnosti, ali zapravo je već postalo zanimanje sadašnjosti!

Programiranje, tj. pisanje uputa računalu što i kako učiniti, izvodi se u nekom od programskih jezika, a u sebi sadrži pojedine elemente dizajna, umjetnosti, znanosti, matematike i inžinjeringa.

Ako si voljan/na upustiti se u avanturu učenja programiranja, imaj na umu da ćeš uložiti barem nekoliko mjeseci dok sve “pohvataš”. Nakon što u malom prstu budeš imao/la, primjerice, Javu i C++, veći prihodi će bez problema postati stvarnost! 🙂

Digitalni marketing

Oglašavanje u digitalnom formatu prevladava zadnjih godina u svim sektorima. U zadnje je vrijeme sve popularniji i isplativiji marketing na društvenim mrežama. Potražnja je sve veća pa se otvara i sve više agencija za digitalni marketing.

Ako imaš iskustva ili se educiraš u ovom području, lako bi svojim vještinama ubrzo mogao/la, između ostalog, scrollati Instagramom sa svrhom i dodatno zaraditi!

Fotografiranje

Danas gotovo svatko tko ima otvoren Instagram profil ističe fotografiju kao svoj hobi ili ljubav… Međutim, činjenica je da su pametni telefoni približili ovu umjetnost mnogima te da više skupocjena oprema nije preduvjet za snimanje super fotografije.

Naravno, nije samo oprema presudna; bez “dobrog oka”, talenta i sakupljanja iskustva sve je uzalud!

Ako i drugi prepoznaju tvoj talent, očekuj pozive za fotografiranjem različitih važnih privatnih i poslovnih događanja. Osim toga, zaraditi možeš i prodavanjem svojih fotografija na internetu (Shutterstock, iStockphoto, StockXpert, Adobe Stock itd).

Obrada fotografija

Ako si majstor/ica u obrađivanju fotografija i imaš “oko za lijepo”, tvoje bi vještine mogle zanimati brojne blogere, fotografe, poduzetnike i mnoge druge u konstantnoj potrazi za photo majstorima!

Naime, širom svijeta milijuni ljudi svakog dana izrađuju na desetke milijuna fotografija, a svake se
minute samo na Instagramu objavi više od 38 000 fotografija. Nemaju svi ni vremena ni “mota” za obrađivanje izrađenih fotografija – ali zato si ti tu da se njihova djela pokažu u punom sjaju!

Snimanje video uradaka

Video je sve popularniji medij i bila bi prava šteta ne iskoristiti puni potencijal koji nudi.

Tehnologija sve više napreduje pa su danas i kamere na pametnim telefonima odlične kvalitete, a programi za obradu i montažu video materijala sve su jednostavniji i efektniji.

Ako imaš smisla za snimanje i uređivanje video materijala, ovo bi ti mogao biti odličan način dodatne zarade; svakog se dana na raznim platformama traže video majstori, a u budućnosti se očekuje još veća potraga za profesionalcima iz ovog područja!

Pisanje bloga

Blogovi su prvotno zamišljeni kao privatni web dnevnici, a u zadnje se vrijeme koriste i kao neizostavan dio content marketinga.

Blogerima je u interesu imati što više čitatelja jer na taj način, naravno, dobivaju i veće šanse za razne načine zarade, poput reklama koje postavljaju na svoj blog, putem pisanja reklamnih članaka, prodajom vlastitih proizvoda ili knjiga itd.

Ako si u školi volio/voljela pisati sastave i zadaćnice, možda je vrijeme da ponovno probudiš spisateljsku kreativnost i počneš zarađivati pisanom, tj. tipkanom, riječju!

Popravak računala i telefona

U svijetu se svake godine prodaju/kupuju ogromne količine računala i pametnih telefona, koji se, usprkos napretku tehnologije, i dalje kvare. Najčešće su kvarovi vezani uz zaslon uređaja, bateriju i softverske probleme. Zbog vrijednih informacija koje se pohranjuju na navedenim uređajima, brojni korisnici posežu za popravcima.

Ako, dakle, imaš znanja i iskustva u popravljanju pametnih telefona i računala, to je izvrstan način za dodatnu zaradu!

Odakle krenuti?

Koju god vještinu da odabereš, znaj da moraš poslovati u skladu sa zakonodavstvom Hrvatske! Sve informacije o pravnom reguliranju svog poslovanja (obrt, d.o.o., j.d.o.o. i ostala ekipa) možeš dobiti, primjerice, u poduzetničkim potpornim institucijama poput Poduzetničkog centra Synergia, inače članice Split Tech City zajednice.

Baci oko i na sljedeće freelance stranice, na kojima možeš oglasiti svoje vještine i preko kojih možeš dogovoriti poslovne angažmane: UpworkFreelancer i Freelance.hr.

Sretno!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.