Jeste li financijski pismeni?

S obzirom na to da se u zadnje vrijeme mnogi od nas nalaze pred, između ostalog, financijskim izazovima, jednu od svojih Instagram Live edukacija odlučili smo posvetiti upravo ovom području.

Zbog toga smo u ‘online’ goste pozvali Maju Dragojević Bačić, financijsku stručnjakinju i vlasnicu Poduzetničkog centra Synergia, kako bi našu publiku savjetovala u vezi upravljanja financijama, kako onim osobnim, tako i poslovnim.

Sve su djelatnosti i kućanstva, na ovaj ili onaj način, pogođene pandemijom, a pravovremenih i valjanih informacija često nedostaje ili se izgube u moru informacija. Kao poduzetnički centar i potporna institucija, imamo odgovornost da svim zainteresiranima pomognemo kako bi što više umanjili štetu proizašlu iz pandemije”, uvela nas je Maja u temu, a zatim pojasnila neke od osnovnih financijskih pojmova.

Maja nam je otkrila kako je, sukladno istraživanjima, financijska pismenost kod Hrvata na razini od 60%, dok su najnepismeniji građani u Hrvatskoj u tom smislu tinejdžeri.

Mudrost upravljanja novcem bitna je za pojedinca, ali i za cijelu obitelj/poduzeće. Važno je naučiti upravljati novcem kako novac ne bi upravljao nama”, istaknula je.

 

Prije nego krenete u proces financijskog planiranja, važno je da znate procijeniti svoje trenutno financijsko stanje, odnosno koliko ste financijski sposobni ostvariti neki financijski cilj.

To je važno da biste imali jasnu sliku o tome koliko novca imate, a koliko trošite, od kuda vam novac dolazi, a kuda odlazi, te koliko vam na kraju ostaje.

“Iako zvuči jednostavno, ipak mnogi troše više novca nego što imaju pa upadaju u financijske probleme. Međutim, uz promjenu financijskog ponašanja, mnogi se problemi s vremenom mogu popraviti.”

Govorila je Maja i o neto bogatstvu, kao i o načinima da se isto poveća.

Kad završite s obrazovanjem i započnete sa samostalnim životom, imat ćete nisku neto vrijednost bogatstva, ali kako starite, poželjno ju je povećavati. Štednja je najmoćniji način povećavanja osobnog bogatstva, naročito dok ste mladi”, savjetovala je.

Dotaknula se i izvora financiranja za poduzetničke ideje, a na kraju predavanja pozvala je sve zainteresirane kojima je potrebno savjetovanje u vezi vođenja financija, ali i pisanja i prijave projekata, da se slobodno jave njoj i kolegicama iz Poduzetničkog centra Synergia.

Hvala Maji što je odvojila svoje vrijeme kako bi našoj publici besplatno prenijela svoje znanje!

Podijeli

O autoru

Startup.hr

Misija udruge je biti neovisna središnja institucija kroz koju splitska tehnološka zajednica ostvaruje svoje opće interese. Vizija udruge je da tehnološki sektor bude najznačajnija gospodarska aktivnost u Splitu.