Izabrani najbolji učenički radovi projekta EDIT

Edukacijski je projekt EDIT hvalevrijedna aktivnost Splitsko-dalmatinske županije, koja se odvija od početka školske godine 2017./2018., u okviru projekta ICT županija. Kako je školska godina završila, tako su najboljim radovima i njihovim mladim autorima dodijeljene prigodne nagrade.

Tema učeničkih radova bila je Otkrij Splitsko-dalmatinsku županiju, a prilikom vrednovanja projekata gledale su se tri kategorije – sadržaj, dizajn i kôd.

U kategoriji osnovnih škola, nagrade za najbolje radove osvojili su:

1. mjesto:  OŠ Stjepan Radić – Imotski; Laura Rebić, Grgo Vujčić, mentor Zoran Gabelica

2. mjesto: OŠ Majstora Radovana – Trogir; Lovre Lovrić, Tibor Martinović, mentor Ana Marija Sačer

3. mjesto dijele: OŠ Žnjan-Pazdigrad – Split; Roko Smuđa, Ante Gudelj, Petar Mandić, mentor Nataša Zvonar; i OŠ Split 3; Ivana Oreb, Mirta Paleško, Iva Raos, mentor Mila Ozretić

U kategoriji srednjih škola, najbolji su bili:

1. mjesto dijele: Tim 1 III. gimnazija – Split; Antonio Nikolić, Nino Borović, Gordan Milovac, mentor Ante Bartulović; i Tim 2 III. gimnazija – Split; Kristina Mustapić, Ivana Govorušić, mentor Ana Oreb

2. mjesto: SŠ Braća Radić –  Kaštela; Lucija Gelo, Jelena Duvnjak, Irena Varnica, mentor Andrijana Skelić

3. mjesto: Gimnazija dr. Mate Ujevića – Imotski; Antica Nikolić, Petra Čelan, Mirna Bušić, mentor Ivan Milardović

Sve radove, odnosno učeničke web stranice, možete pogledati na web stranici edit.trema.hr ili http://helios.com.hr/edit/.

“Pristigli radovi su nadmašili očekivanja i pred ocjenjivačkim sudom bio je iznimno težak i zahtjevan zadatak. Radovi obiluju dodatnim elementima koje učenici uopće nisu svladavali na radionicama, što znači da su se trudili i radili i više nego je bilo planirano. Zbog toga čestitamo svim timovima, ne samo nagrađenima, i nadamo se da će ovo svima biti poticaj za daljnji rad, neovisno o konačnom poretku.” – kazao je Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija pod čijim okriljem se i organizira besplatna škola programiranja EDIT.

Edukacijski IT centar SDŽ (EDIT)

EDIT za osnovne i srednje škole pokrenut je za suvremeno informatičko educiranje nastavnika informatike, koji su zatim u drugoj fazi edukatori suvremenih Škola programiranja namijenjenih širokom krugu zainteresirane djece u osnovnim i srednjim školama. Cilj je popularizirati programerski poziv, odnosno da se što je moguće većem broju djece u našoj županiji omogući pristup svijetu programiranja, kako bi onda oni koji iskažu daljnji interes mogli biti na vrijeme pravilno usmjeravani. Takvim pristupom će se postići da već i srednjoškolci budu zanimljivi tržištu rada, a svakako da studenti koji upisuju prve godine tehničkih fakulteta već solidno poznaju tehnike programiranja i neki od programskih jezika, rad s bazama podataka i sl.

Aktivnosti EDIT-a odvijaju se u osam osnovnih i devet srednjih škola širom županije (Imotski, Makarska, Omiš, Sinj, Trogir, Supetar, Split, Kaštela, Solin) kako bi se pružila prilika što većem broju djece za upoznavanje s osnovama programiranja i svijeta informatike. U prvoj godini školu osnova programiranja (HTML/CSS/JavaScript) upisalo je i pohađa 480 učenika u 17 škola.

Suvremene interaktivne nastavne materijale izradili su timovi voditelja EDIT OŠ prof. Saše Mladenovića s PMF-a i EDIT SŠ prof. Ante Bartulovića iz III. gimnazije s članovima udruge DUMP. Edukacija se planira povećati na još veći broj škola i učenika u školskoj godini 2018./2019.

Split Tech City iznimno raduju ovakvi projekti, te potpuna proaktivnost i uključenost Splitsko-dalmatinske županije u lokalnu IT zajednicu. Čestitamo svim sudionicima EDIT-a, novim sudionicima u sljedećoj školskoj godini želimo puno sreće, a o projektu EDIT, učeničkim radovima i samim učenicima ćemo još pisati.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.