Postoji li ‘dream job’? Da, postoji.

Tema posljednjeg izdanja “Women in Tech meetup Split” jedno je od pitanja koja si postavljamo svakodnevno, neovisno o industriji u kojoj radimo – postoji li posao iz snova?

Odgovor na ovo pitanje prošli nam je tjedan u prostorijama tvrtke Extension Engine, koja sponzorski podržava ovaj meetup, dala Iva Majstorović, super simpatična cura koja trenutno radi u digitalnoj agenciji Degordian.

U nešto više od pola sata okupljenima je objasnila što je za nju posao iz snova, kako doći do istog te kako uopće krenuti u potragu.

Definirati se. Razvijati se. Preuzeti odgovornost.

Iva u Degordianu radi već šest godina, trenutno kao Group Integration Manager, što je, prema njenim riječima, posao za kojeg nije niti čula po završetku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
Sjedište agencije je u Zagrebu, s tim da postoje uredi i u Beogradu, Mostaru i Ljubljani, tako da Iva određen dio  radnog vremena provodi na nekoj od ovih lokacija.

“Moj posao je pratiti i osigurati da su sve poslovne procedure i procesi jednaki u svim uredima – ukratko, da je sve pod kontrolom”, objašnjava Iva, naglašavajući da do trenutne pozicije nije došla odmah, tako da su trenutnoj menadžerskoj ulozi prethodili poslovi Social Media Managera, Account ManageraProject Managera.

Ne postoji unikatan način odabira karijere, objašnjava Iva:
“Puno je utjecaja na to kako će vaš karijerni put izgledati. Ono što je nekome idealan put, ne mora biti i vama. Zato je jako bitno definirati se, vidjeti što vas ispunjava i u čemu ste dobri, čak i ako to uključuje stvari koje nemaju veze s profesionalnom karijerom.”

Kako bi si olakšala proces otkrivanja što je to točno što ju definira kao osobu, poslužila se najjednostavnijom metodom – zapisivanjem svojih interesa, hobija i općenito stvari koje ju zanimaju.

Iva priznaje da jako voli svoj posao, ali i da po završetku fakulteta nije znala što želi raditi, čime je vjerujem nesvjesno, čak i ohrabrila mahom mlađu populaciju u publici.

Ono što je znala je da voli raditi, tako da su ju prvotni pristup i atmosfera u Degordianu ugodno iznenadili:
“Atmosfera je bila opuštena, uglavnom su to bili mladi ljudi kojima nije smetalo kad ih priupitaš nešto što ne znaš ili ti nije jasno, i tada sam pomislila da bih se tu mogla uklopiti. Isto tako je postojala i određena odgovornost za ono što radiš, što mi je bilo super jer sam znala da se jedino tako mogu razvijati i napredovati”, objašnjava.

Odabir između dva poslovna smjera

Međutim, za sve one koji su trenutno na početku svoje karijere – kako uopće definirati svoje interese te koji karijerni put odabrati? Prema Ivinom iskustvu, najlakši način je odlučiti se za jedan od dva smjera – menadžerski ili stručni.

Postavite si pitanje vidite li se kao stručnjaka u nekom području, poput dizajna, programiranja, copywritinga i slično, ili ste ipak osoba koja naginje managementu, odnosno vođenju timova i projekata.
Za sve koji ne znaju odgovor na ovo pitanje – vratite se korak unatrag i definirajte svoje interese, koji bi vam trebali pomoći u donošenju odluke.

U standardnom Q&A dijelu meetupa, čuli smo odgovore na pitanja o zapošljavanju u tehnološkoj industriji – u Hrvatskoj nedostaje kvalitetnog kadra, kojeg velike tvrtke uzimaju vrlo brzo omogućujući im bolje financijske uvjete.
Iva priznaje da je situacija ipak puno bolja nego prije desetak godina, kada stručnjaci nisu mogli samo tako birati poslove kao danas.

Od konkretnih projekata koje je radila u Degordianu, kao najdraži izdvaja kreativni koncept kreiran za Lufthansu, a koji je pobrao nekoliko dev i marketing nagrada. Agencija ove godine slavi desetu godišnjicu postojanja, a iako im trenutno nije u planu nije dolazak u Split, Iva ne isključuje tu mogućnost, prvenstveno zbog turističkog potencijala koji naš grad nudi.

Nakon predavanja održana je zakuska, tijekom koje je znatiželjna publika nastavila razgovarati s pristupačnom i inspirativnom Ivom.

Snimka cijelog meetupa je dostupna na Youtube kanalu Split Tech Cityja, a za sva buduća događanja svakako pratite naš  portal i Facebook stranicu.

Za kraj prenosimo poruku iz inspirativnog videa s kraja predavanja, a koji još jednom potvrđuje Ivine riječi:

“When your job is not a job, but a lifestyle – then you’ve found your passion”

 

Podijeli

O autoru

Dino Veljača