Pridruži nam se na drugom Festivalu tehnologije i poduzetništva!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

IMA SVEGA: Ljetne STEM aktivnosti za djecu u Splitu

Anamarija Begonja

Anamarija Begonja

01.07.2022.

Ljeto – vrijeme kupanja i guštanja u moru, lizanja sladoleda, druženja s prijateljima, ali i prilika za stjecanje novih znanja i vještina.

Upravo to „splitskoj dici“  omogućuju udruge i institucije koje za vrijeme školskih praznika organiziraju različite aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a među mladima.

Zašto STEM?

STEM, akronim za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, mnogo je više od samo trendi akronima. 

Čak 95% poslova do 2025. godine zahtijevat će STEM obrazovanje.

Istraživanja pokazuju da će djeca izložena STEM-u u ranoj dobi vjerojatno i kasnije biti zainteresirana za poslove iz tih područja.

Kad se male ruke slože

Timski rad jedan je od najvažnijih pokretača uspjeha. Život i rad u suvremenom svijetu zahtijevaju određeni stupanj suradnje, često s velikom i raznolikom grupom ljudi.

Mnoge lekcije i zadaci s kojima će se djeca susresti na ljetnim STEM radionicama osmišljeni su tako da ih rješavaju male grupe, a ne pojedinci. 

Ovaj pristup koristi djeci, ne samo stimuliranjem njihovih vještina rješavanja problema, već i učenjem alata i umjetnosti suradnje s drugima, s čime ćemo se svi suočavati tijekom života i karijere. 

Zajednički rad na rješavanju STEM problema „tjera“ djecu da komuniciraju ideje, slušaju druge i koriste učinkovite alate za generiranje ideja kao grupa.

Učenje kroz igru

Igra je primarno sredstvo pomoću kojeg djeca istražuju svijet, istražuju njegova svojstva i grade razumijevanje o tome kako svijet funkcionira.

Djeca se kroz igru svakodnevno uključuju u STEM, aktivno promišljaju probleme, istražuju rješenja i razvijaju razumijevanje stvarnih koncepata, oblika i funkcija.

Smatra se da igra potiče istraživanje, a ograničenja od “neuspjeha” u stvarnom svijetu se ukidaju; to je taj osjećaj slobode koji kod djece priziva kreativnu misao.

Igra pomaže djeci da uspostave dublje razumijevanje svijeta.

Učenje nečeg novog nije samo pamćenje ključnih činjenica i ideja; zahtijeva duboko, konceptualno razumijevanje predmetne teme.

Udruga za robotiku “Inovatic”

Udruga “Inovatic” je osnovana 2014. godine s ciljem pružanja edukacije mladima u području modernih tehnologija poput robotike, automatike i programiranja.

Glavna misija njihove udruge je popularizirati robotiku među mladima te ih pripremiti za radne i tehnološke izazove budućnosti.

Škola je na pauzi, ali za njih uskoro započinje period prepun aktivnosti.

Za najmlađe robotičare/ke ovo ljeto su pripremili dva ciklusa Ljetnih škola robotike na temu: Energija, robotika i život.

Radionice su namijenjene polaznicima uzrasta od 6 do 9 godina, a svaki ciklus radionica će trajati dvadeset školskih sati raspoređenih u pet dana škole.

Prvi ciklus radionica je u periodu od 11. – 15. srpnja 2022., a drugi ciklus od 8. – 12. kolovoza 2022.

Roditelji, trk na službenu stranicu Udruge „Inovatic“, gdje se krije više informacija o radionicama, ali i o ljetnom kampu u organizaciji ove vrijedne udruge.

Zajednica tehničke kulture grada Splita

Zajednica tehničke kulture grada Splita u sklopu projekta STEM(AJMO!) organizira višednevne radionice iz područja STEM-a,

uključujući programiranje, razvoj video igara, informatiku, astronomiju i logiku, i to potpuno besplatno!

Djeca će istraživati Sunčev sustav, kriptografiju i razvoj videoigara u tri tematske radionice iz navedenih područja. Sigurni smo kako neće nedostajati dobre zabave, ali i prilika za učenje.

Radionice će se održavati od 11. do 22. srpnja, a prijave se zaprimaju do 5. srpnja. Detaljne informacije dostupne su na stranicama ZTK.

Gradska knjižnica Marka Marulića

Ekipa iz Gradske knjižnice također je vrijedno radila na organizaciji radionica za sve svoje članove.

Proučili smo raspored i sve što možemo reći je da djecu očekuje mnoštvo zabavno-edukativnih aktivnosti kroz cijeli srpanj i kolovoz.

Radionice LEGO robotike i 3D printanja samo su dio bogatog ljetnog programa!

Sve informacije o temama, terminima i prijavama dostupne su na stranicama Knjižice.

Tinker Labs Split

Ona znanstvena školica tijekom cijele godine nudi zanimljive sadržaje za vrtićarce i školarce, a za praznike je pripremila STEAM ljetni kamp!

Kemijske reakcije, inženjerstvo, znanost kroz umjetnost-mozaik, staklo, glina, svijet oko nas, tisak – 3D olovka, STEAM izazovi, uradi sam, matematika, biologija i životinjski svijet, zabavna fizika – to su teme kroz koje se uči tijekom tjedan ili dva izvrsnog kampa.

Sve informacije dostupne su na njihovim društvenim mrežama i putem maila split@tinkerlabs.hr.

STEM ljeto za pamćenje!

Nema sumnje kako će se uz pjesmu i zabavu ovo ljeto na plažama pričati i o STEM događanjima za naše najmlađe.

Bravo za sve organizatore! 🙂

Podijeli


O autoru:

Anamarija Begonja

Magistrica sam ekonomije, smjer marketing. Volim sve što ima veze s kreativnošću, a u slobodno vrijeme fotografiram, pravim slastice i ispijam kave.

Povezane novosti