Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Danac koji živi i radi u Splitu “iz čista mira”? OpenCoffee odvezao nas je do samih početaka platforme GetByBus!

Romana Ban

Romana Ban

09.05.2019.

Najdugovječniji splitski meetup upravo je onaj koji su naši članovi pokrenuli prije više od deset godina, a koji je jučer doživio svoje 118. izdanje – Open Coffee Split. Žnjanski WIP Coworking još je jednom bio mjesto ugodnog druženja i prenošenja znanja, a u publici je bilo i studenata i uspješnih poslovnjaka s desetljećima rada iza sebe – svima je privlačan provjereni koncept ovog meetupa, koji je upravo jučer uveo novost koja se svima svidjela. Naime, odsad lokalni startupi imaju priliku predstaviti se raznolikoj publici prezentiranjem svog rada u prvih pet minuta OpenCoffeea.

Led je probila mlada ekipa iz tvrtke ClaimDon, čija je predstavnica Teodora Skelin objasnila da se radi o startupu posvećenom pomaganju putnicima koji su imali neugodnosti povezane s letom da ostvare svoje pravo na odštetu i naknadu troškova.

Naime, povećanje prometa dovelo je i do sve većeg broja problema s letovima, poput uskraćivanja ukrcaja, kašnjenja i otkazivanja. To su na svojoj koži osjetili i mladi koji su odlučili pribjeći tom problemu stvaranjem automatiziranog sustava koji u samo nekoliko koraka putnike informira o njihovim pravima i otkriva im iznos koji bi mogli ostvariti ako krenu u borbu za uskraćena prava, a koji može doseći čak do 4500 kn. Kao dodatni cilj odlučili su svojim primjerom poticati socijalno osviješteno poduzetništvo, stoga doniraju 5% iznosa od provizije koju uzimaju humanitarnoj organizaciji po izboru putnika.

Usluge koje nudi ClaimDon oduševile su sve prisutne, od kojih mnogi uopće nisu bili dobro upoznati sa svojim pravima vezanim za avio letove ni za mogućnost dobivanja odštete. Odlična ideja i korisna izvedba – jedva čekamo čuti prezentacije ostalih splitskih startupa na nadolazećim izdanjima OpenCoffee meetupa, tko zna u što će nas još korisno uputiti i zanimljivo nam otkriti!

Nakon predstavljanja ovog zanimljivog startupa povezanog s avio prijevozom, došlo je vrijeme za zvijezdu večeri i vožnju autobusom! Naime, ovog je mjeseca na rasporedu bila prezentacija “Lessons learned from building a GetByBus.com platform”, koju je održao gospodin Morten Smalby, osnivač tvrtke Get By ApS.

Jeste li znali da je GetByBus osnovan u Splitu? Nisu ni brojni posjetitelji jučerašnjeg meetupa! Smalby, inače iz Danske, već petnaest godina živi u Splitu, a jednako toliko objašnjava svojim novim sugrađanima zašto se, pobogu, preselio u Split! 😀 Ne, nije oženjen Hrvaticom. Zašto onda?! Kako to, pitao bi Vojko V.

Nas iz Split Tech Cityja, koji vjerujemo u potencijal svoga grada i vidimo prednosti koje nudi, nije potrebno uvjeravati ni objašnjavati nam. Kako je i sam rekao, ovo je sveučilišni grad s prilično razvijenom IT zajednicom, koji nudi izvrsne poslovne prilike, ali i odlične mogućnosti za usklađivanje poslovnog i privatnog života.

I Smalbyjeva poslovna priča dokaz je kako uspjeh ne dolazi preko noći; niti je ova tvrtka bila njegov prvi poslovni pothvat niti je iz početka sve išlo glatko s idejom koja se prometnula u omiljeno rješenje za tražitelje odgovarajućih autobusnih linija.

Od istraživanja tržišta, preko objašnjavanja ideje potencijalnim korisnicima i partnerima, do definiranja cijena i prodaje prvih karata, put do uspjeha bio je popločan marljivim radom, vjerom u ideju i ljudima koji su to znali prepoznati.

GetByBus najprije je postojao samo kao stranica za pružanje informacija, a tek je godinu poslije krenula i online prodaja karata. Danas na stranicama GetByBus.com možete pronaći međugradske autobusne linije u raznim europskim zemljama, kao i međunarodne autobusne linije koje povezuju europske zemlje. Poznato je da je putovanje autobusom povoljnije od putovanja autom, vlakom ili zrakoplovom, no jeste li znali i da su moderni putni autobusi među najsigurnijim prijevoznim sredstvima te da autobus ima jednu od najnižih stopa emisije ugljičnog-dioksida po prijeđenom kilometru? Uzevši sve navedeno u obzir, ne čudi činjenica da GetByBus ima stalan rast korisnika.

Ipak, Smalby ističe kako su tek na početku jer uvijek ima mjesta za razvoj i napredak!

Zanimljivo je bilo kad je publici otkrio da u Danskoj ne bi uspio napraviti ovako uspješan posao s istom idejom jer je ciljano tržište, sklono vožnji autobusom, mnogo uže.

Nakon predavanja upitali smo nekoliko posjetitelja za dojmove. Student projektnog menadžmenta Josip Franić otkrio nam je da mu je bilo zanimljivo slušati o razvoju uspješne tvrtke, od razdoblja kad se ideja tek stvarala do faza u kojima se mijenjala i prerasla u sadašnji oblik. Saša Varmuža, organizator ljetnih programa za djecu activocamp.com, u potpunosti se slaže: “Guštam slušati ovakve priče! Zanimljivo je sagledati cijeli proces od samog početka; ja sam za GetByBus čuo lani, a cijela je priča počela prije skoro deset godina, što je još jedan pokazatelj kako je rijetko koji takav proces brz i strelovit. Super mi je bio i pitch startupa, odlična im je ideja, sad znam kome se obratiti kad idući put upadnem u probleme na aerodromu!” I DevOps konzultantici Ani Roje Ivančić svidjelo se Smalbyjevo izlaganje: “Lijepo je čuti da se takvo nešto događa u Splitu! Jedino bih voljela da se osvrnuo i na financijski dio cijele priče. Inače, ne koristim baš autobusne linije pa mi je puno bliža bila priča startupa koji se predstavio na početku. Bravo za ideju!”

Tema za idući meetup već je spremna, a s nestrpljenjem očekujemo i vaše prijave za prezentiranje startupa na samom početku našeg sljedećeg druženja! Pišite nam na toni@split-techcity.com. Vidimo se!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti