Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Get in the Ring 2021: uzbudljivo natjecanje puno potencijala!

Nikolina Kukoč

Nikolina Kukoč

02.11.2021.

Finale Get in the Ring 2021 održalo se prošlog petka ovdje u Splitu i još uvijek nas drži ta energija! Ovo posebno natjecanje je uzbudljivo na mnogo načina: za startupe jer im nudi priliku za značajnu globalnu izloženost, za lokalni ekosustav jer je to važan događaj koji obogaćuje lokalnu startup zajednicu, i za publiku jer možemo svjedočiti nevjerojatnim startupima koji sudjeluju u fantastičnim borbama u boksačkom ringu.

Nije ni čudo da smo još uvijek uzbuđeni!

Od 42 do 6

Kako smo doznali tijekom uvoda u natjecanje, koje je vodio ringmaster Michael Freer, na ovogodišnje izdanje natjecanja Get in the Ring u Splitu prijavila su se četrdeset i dva startupa. Ovi startupi su potom prošli proces predselekcije i odabrano je dvanaest natjecatelja: Adenso, AymoLive, DisCloud, Helm Order Monitor, LoopCro, Magnet Fight, Metabelly, Mr. Popper, Resplit, StoryToApp, UniCompoST i Wingo.

Od ovih dvanaest, konačnih šest finalista odabralo je sedam stručnjaka iz svijeta startup poduzetništva: Ivana Čuljak (Invento Capital Partners), Edward Platt (Kavedon Kapital), Darja Ogorodnik (Startup Wise Guys), Jan Debets (Business Angels Europe), Andrea Čordaš (Hellen`s Rock), Noortje van Heijst (Nepoznata grupa) i Vedran Blagus (South Central Ventures).

Ivica Puljak, gradonačelnik grada Splita

Ovaj fantastični žiri imao je nevjerojatno težak zadatak odrediti poduzetnički potencijal i potencijal rasta na globalnoj razini svakog od startupa kroz intervjue jedan na jedan. Za završni krug održan u Hrvatskom domu prošli petak na kraju su odabrani: AymoLive, Helm Order Monitor, Metabelly, Mr. Popper, Resplit i Wingo. Ovi startupi dobili su priliku navući svoje boksačke rukavice i zakoračiti u boksački ring kako bi se borili do posljednjeg daha!

Uzbudljive mogućnosti za 2023.

Prije nego što smo imali priliku svjedočiti prvoj borbi, okupljenu publiku pozdravili su prof.dr.sc. Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita, izv.prof.dr.sc. Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu, te prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Leandra Markić Vranješ.

Izrazili su zadovoljstvo organizacijom događaja i napretkom startup ekosustava u Splitu.

Gradonačelnik je također pozvao sve, a posebno natjecatelje, da nastave predano raditi na inovativnim rješenjima koja doprinose poboljšanju kvalitete života u lokalnoj zajednici i šire.

Podsjećamo, ukupan nagradni fond od 300.000 kuna namijenjen finalistima osigurao je Grad Split. Organizator natjecanja, Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, osigurao je licencu Get in the Ring natjecanja za Hrvatsku i sve pripremne treninge za natjecatelje. Organiziranjem ovog natjecanja Split se pozicionirao na globalnoj poslovnoj karti kao dio međunarodne Get in the Ring zajednice koja obuhvaća više od 200 gradova diljem svijeta.

Kao dodatni poticaj da se nastavi s dobrim radom, objavljena je kandidatura za domaćina globalnog natjecanja Get in the Ring 2023. godine. Ako to ostvarimo, a sigurni smo da ćemo svi mi koji smo na bilo koji način povezani sa splitskim startup ekosustavom dati sve od sebe da to postane stvarnost, to bi mnogo značilo Splitu kao rastućem tech hub-u na ovim područjima!

Šest finalista, tri prvaka u žiriju i publika “gladna krvi”

Za one koji nisu upoznati s konceptom, finale svakog Get in the Ring natjecanja čini serija od tri borbe u kojima se tri najbolja startupa biraju za posljednju četvrtu rundu koja u konačnici određuje pobjednika. Finalisti moraju impresionirati tri prvaka u žiriju, kao i publiku koja može svojim glasovima utjecati na odluke žirija. U stručnom žiriju koji je u Splitu odlučivao o pobjednicima bili su Andreas Spechtler iz austrijskog poslovnog akceleratora Silicon Castles, Pawel Bochniarz iz MIT Enterprise Forum CEE, te Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

Publika je također bila vrlo aktivna, davala je svoje glasove i postavljala zanimljiva pitanja, ali i zahtijevala da se u ringu prolije i nešto krvi kada se činilo da su svi naši startup finalisti previše prijateljski raspoloženi i podržavaju jedni druge. Nećemo vam reći što se dogodilo nakon tog zahtjeva jer – što se dogodi u ringu, ostaje u ringu!

Borbe je otvorio dvoboj Resplita, kojeg je predstavljao Leo Žanetić, i Mr. Popper-a kojeg je predstavio Darko Majić. Resplit je sustav baziran na pametnim ugovorima koji omogućuje podjelu svih vrsta plaćanja između više platitelja. Mr. Popper je inovativna digitalna video komunikacijska platforma s nekim elementima gaminga. U ovom krugu, Mr. Popper je odnio pobjedu nakon kratkog vijećanja žirija. Glasovi publike bili su podijeljeni i stoga nisu utjecali na žiri.

Drugi meč u ring je doveo Wingo, kojeg je predstavila Nikolina Vučković, i Helm Order Monitor, kojeg je predstavio Hrvoje Mihovilović. Wingo je stol s integriranim grijanjem u podnožju koji štedi i do deset puta više energije u odnosu na sve postojeće električne grijače na tržištu. Helm Order Monitor razvija elektronički uređaj namijenjen za korištenje na brodskom navigacijskom mostu. Koristi automatsko prepoznavanje govora te, prema pomorskim pravilima i propisima u kombinaciji s podacima dobivenim od senzora broda, prati jesu li izdane naredbe kormila jasne, potvrđene i ispravno izvršene. Ova borba ponovno je podijelila publiku na pola, bez jasnog utjecaja na žiri koji je ovaj put malo dulje razmišljao prije nego što je Wingo proglasio pobjednikom ovog meča.

Treća borba u ring je dovela dvije uspješne žene iz svijeta znanosti i poduzetništva, Enu Melvan i Vanju Perić, koje su predstavljale MetaBelly i AymoLive. MetaBelly se usredotočuje na kreiranje personaliziranih planova prehrane na temelju mikrobnog profila crijeva, kako bi se poboljšalo zdravlje crijevne mikroflore i pomoglo u upravljanju težinom izravnim utjecajem na nativnu mikrobnu floru osobe. AymoLive je otvorena video platforma za streamove uživo koja se usredotočuje na umjetnost, kulturu i kreativne industrije. Ova borba bila je iznimno intenzivna uz najduže vijećanje tri člana žirija. Publika ponovno nije bila od pomoći žiriju jer su glasovi ponovno bili podijeljeni. Na kraju je MetaBelly proglašen pobjednikom trećeg meča i prošao dalje u posljednju rundu.

U finalu su tri najbolja startupa, MetaBelly, Mr. Popper i Wingo, dali sve od sebe kako bi ponovno impresionirali žiri, kao i nazočnu publiku, te se pobrinuli da upravo oni odnesu kući glavnu novčanu nagradu i kartu za globalno finale Get in the Ring. Bila je to žestoka finalna borba koja je trojici članova žirija zadala mučan zadatak da odrede ukupnog pobjednika. Nakon dugog vijećanja Wingo je odnio pobjedu!

Wingo odnosi pobjedu, ali svi startupi su pobjednici

Wingo, startup koji stoji iza energetski učinkovitog pametnog stola koji prvi u svijetu koji koristi princip vodljivosti u grijanju i namijenjen je prvenstveno HoReCa sektoru, osvojio je novčanu nagradu od 120.000 kuna i kartu za globalno finale Get in the Ring natjecanja. Drugo mjesto i nagrada od 70.000 kuna pripala je Metabelly-ju, a Mr. Popper je večer završio na trećem mjestu s nagradom od 50.000 kuna.

Ukupni konačni poredak nakon intenzivnih borbi i pripadajuće nagrade startupima izgledaju ovako:

  • Wingo, 120.000 HRK
  • Metabelly, 70.000 HRK
  • Mr.Popper, 50.000 HRK
  • AymoLive, 20.000 HRK
  • Helm Order Monitor, 20.000 HRK
  • Resplit, 20.000 HRK

Nakon ovog žestokog i vatrenog natjecanja, Nikolina Vučković, predstavnica pobjedničkog startupa Wingo, podijelila je s nama što znači kada jedan startup bude izabran za finalista, ali i odnese pobjedu u ovom natjecanju: “To je još jedna potvrda kvalitete našeg proizvoda i samog Wingo tima, kao i potencijala koji imamo za osvajanje svjetskog tržišta.”

Čestitamo pobjedničkom timu iz startupa Wingo, kao i svim ostalim finalistima! Pokazali ste golem potencijal i možete biti inspiracija drugima da se pridruže izgradnji splitskog, ali i hrvatskog startup ekosustava.

Ovo natjecanje ponovno je pokazalo bogatstvo naše još uvijek rastuće startup zajednice i dalo uvid u svijetlu budućnost koja nas očekuje!

Za kraj želimo čestitati ekipi iz Studentskog poduzetničkog inkubatora koja je neumorno radila na realizaciji ovog događaja, pazeći da sve protekne u najboljem redu i da se natjecatelji, suci i publika dobro zabavljaju.

Svim startupima također želimo puno uspjeha u budućnosti: pobjedničkom timu, šestorici finalista, dvanaestorici koji su prošli kroz proces selekcije, četrdeset dvoje koji su poslali svoje prijave, kao i svima ostalima koji su još uvijek u početnim fazama pretvaranja svojih ideja u stvarnost! Ako se nas pita, svi ste vi pobjednici!

Photos by: Studentski Poduzetnički Inkubator

Podijeli


O autoru:

Nikolina Kukoč

Researching is woven into my DNA, but I'm a musician at heart. Interested in too many things and always curious. Forever in love with Split and enchanted by people who teach me new things. When I'm not writing about Split's tech community, you will find me somewhere in nature, in the theatre, or with my head stuck in a book. I do my best to live by the verse from the opera "Fedora" by Umberto Giordano: "Love forbids you not to love."

Povezane novosti