Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

EDIT konferencija: Učenici u centru, a nastavnici kao glavni pokretači promjena u društvu!

Split Tech City

Split Tech City

16.05.2024.

Prošle se subote, 11. svibnja 2024., na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu održala EDIT konferencija u organizaciji Digitalne Dalmacije Splitsko-dalmatinske županije.

EDIT konferencija je predstavljena kao dio projektnih aktivnosti Digitalne Dalmacije; u posljednjih sedam godina djelovanja, besplatna škola programiranja EDIT CodeSchool provela se u preko 30 osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije, s više od 3000 upisane djece.

Konferencija je okupila nastavnike, ravnatelje škola, stručnjake i predstavnike obrazovnih institucija s ciljem poticanja dijaloga o najboljim praksama, izazovima i mogućnostima koje donosi integracija digitalnih alata i tehnologija u obrazovni proces. 

EDIT konferencija predstavlja ključni korak ka razvoju digitalnih vještina među učenicima i nastavnicima. Naš cilj je potaknuti cjeloživotno učenje, uvoditi inovacije u obrazovni proces te učiniti nastavu što pristupačnijom za nove generacije učenika”, istaknuo je u pozdravnom govoru Damir Brčić, voditelj Digitalne Dalmacije.

Uslijedilo je predavanje o primjeni i mogućnosti umjetne inteligencije u 2024. osnivača ”Velebit AI”-a Davora Aničića, koji je kazao: „Upravljanje umjetnom inteligencijom može unaprijediti obrazovni proces i radne aktivnosti. Cilj je postati vješt u kreiranju i kontroliranju AI tehnologija kako bismo se istaknuli u globalnoj konkurenciji“.

Na panel raspravi „Novi trendovi u obrazovanju: Umjetna inteligencija, prilike i izazovi“ sudjelovali su Davor Aničić, prodekan za nastavu PMF-a Split Gordan Radobolja, redoviti profesor s PMF-a Saša Mladenović i direktor tvrtke ”Codeasy” Ivan Biliškov.

Naglasili su da umjetna inteligencija neće zamijeniti nastavnike, ali ni učenike.

Morate osvijestiti da vi upravljate vlastitom sudbinom. Ne smijemo biti korisnici, već kreatori i osobe koje znaju kako upravljati umjetnom inteligencijom ako želimo biti bolji od drugih, odnosno, najbolji“, zaključio je Ivan Biliškov.

Svečano je bilo na prezentaciji najboljih EDIT projekata i proglašenju pobjednika EDIT CodeSchool.

U kategoriji izdvojenih radova srednjoškolaca, istaknuo se i ”Miracle hand”, rad Split Tech City volonterke Timee Podrug (na naslovnoj fotografiji). Čestitamo Timei i svima ostalima! 

Popis svih nagrađenih možeš vidjeti ovdje.

Konferencija je zaključena predavanjem Marije Jurišić Šarlija i Mirjane Gaćina Bilin iz Zdravstvene škole Split o alatima za unaprjeđenje nastave, nakon čega je uslijedilo druženje uz izložbu učeničkih radova.

EDIT konferencija potaknula je osvještavanje o važnosti cjeloživotnog učenja i kontinuiranog usavršavanja digitalnih vještina, a kako organizatori ističu, misija im i dalje ostaje ista:

Učenik u centru, a nastavnik kao glavni pokretač promjena u društvu!

Fotografije: Digitalna Dalmacija

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti