Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

EDIT CodeSchool priprema buduće kadrove za IT sektor: I šesta generacija oduševila svojim radovima

Split Tech City

Split Tech City

22.05.2023.

Na završnoj svečanosti 6. generacije EDIT CodeSchool programa polaznicima su dodijeljene zaslužene diplome o završetku ovih zahtjevnih developerskih tečajeva, a najperspektivnijima i atraktivne nagrade u vidu monitora, zvučnika i slušalica.

EDIT CodeSchool najveća je besplatna škola primijenjenog programiranja u Hrvatskoj, koja se odvija u sklopu aktivnosti Digitalne Dalmacije.

Više od 400 polaznika ove je godine upisalo EDIT, a preko 250 učenica i učenika zajedno sa svojim mentorima predali su svoje radove i tako obilježili završnicu šeste generacije polaznika. Naime, polaznici su po završetku edukacije praktično primijenili svo stečeno znanje, napravili završne radove i tako pokazali što su naučili.

Prilika za sve

EDIT CodeSchool je škola primijenjenog programiranja čiji je cilj popularizacija ovih vještina i IT zanimanja.

Kroz višegodišnji program velik broj učenika ima priliku kvalitetno upoznati s developerskim vještinama i eventualno krenuti u smjeru zaposlenja u IT sektoru. 

EDIT CodeSchool do sada je educirala više od 3000 učenika u preko 30 osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije, dajući priliku i onima u najudaljenijim i malim sredinama.

Važno je naglasiti kako se ovaj program provodi i u sredinama u kojima učenici inače ne bi imali priliku steći ovakvu razinu znanja u IT tehnologiji, koja ne samo da ih priprema za bolju poziciju na tržištu rada, nego im omogućuje i bolji start prilikom upisa na fakultet računarstva, informacijskih tehnologija i sl.

Ponosni mentori

Uvodne govore održali su  Saša Mladenović i Ante Bartulović, koordinatori EDIT CodeSchoola, koji su istaknuli kako ova škola programiranja osigurava da će polaznici bez straha za svoje znanje danas-sutra mogu doći u bilo koju informatičku tvrtku i aplicirati za posao.

Damir Brčić, voditelj Centra digitalne transformacije Digitalna Dalmacija, s okupljenima je podijelio kako mu je zadovoljstvo vidjeti da je sala i nakon 6 godina održavanja EDITA puna.

„EDIT CodeSchool smo pokrenuli prije 6 godina kao odgovor na zahtjev tržišta rada da IT tvrtkama treba znatno veći broj kvalitetnih developera nego što ih trenutni obrazovni sustav osigurava. Odlučili smo mogućnost developerske edukacije omogućiti što većem broju naših sugrađana, i to u što ranijoj dobi, kako bi oni nakon upoznavanja s IT tehnologijama i razvojnim okruženjem mogli odlučiti je li to ono što ih zanima kao buduće zanimanje, te da što ranije krenu u taj svijet i izbruse svoje vještine“, istaknuo je Brčić i nadodao: “Zajedno s našim razvojnim projektom Dalmatia startup ecosystem i JUNIOR Dev tečajevima, udružujemo naše EDIT CodeSchool aktivnosti i vrlo aktivno radimo na digitalnoj transformaciji Splitsko-dalmatinske županije“.

EDIT CodeSchool prati svjetske trendove

Polaznici tečaja  “Razvoj inteligentnih web aplikacija – RIWA” uče osnove razvoja umjetne inteligencije i računalnog vida. Učenici su stvorili inteligentne web aplikacije koje se tematski fokusiraju na njihova područja interesa, sposobne prepoznati predmete iz stvarnog svijeta putem kamere mobilnih uređaja, laptopa ili računala.

Kroz Osnovni Web tečaj, Osnovni JS tečaj i Srednji tečaj JS-a u srednjim školama, učenici razvijaju svoje znanje putem praktičnih zadataka i izgradnje mrežnih stranica, počevši od osnova HTML-a, CSS-a i JavaScript-a. Na Naprednom JavaScript tečaju, nadograđuju svoje znanje i vještine u programiranju web aplikacija korištenjem Bootstrapa, ReactJS-a, NodeJS-a i baza podataka.

Nagrade za najistaknutije radove

Jedan od najistaknutijih završnih radova napravili su učenici Stipan Logara i Filip Šimić iz Gimnazije dr. Mate Ujevića iz Imotskog.

Njihov projekt „e-krv“, aplikacija je za povezivanje darivatelja krvi i zdravstvenih ustanova. Kako ističu Stipan i Filip, „aplikacija bi bila povezana s računalnim sustavom bolnice pa bi tako svatko znao koje krvne grupe i gdje nedostaje, a onda i gdje donirati“.

Čestitamo svim sudionicima i mentorima, a posebno onima čiji su radovi nagrađeni! Bravo i sretno!

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti