DUMP Days: Konferencija okrenuta budućnosti

Titulu jedne od najiščekivanijih splitskih IT konferencija svake godine nosi ona organizirana od studentske udruge DUMP Udruga mladih programera, inače naših članova, a isto bi zasigurno bilo i da takvih konferencija ima i više nego možemo izbrojiti na prste jedne ruke 🙂

Ovogodišnja DUMP Days konferencija održana je 17. i 18. svibnja na starom mjestu, Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), pod motom “konferencija za novu generaciju developera, dizajnera, marketingaša, poduzetnika i digitalaca”, koji najbolje opisuje sadržaj ponuđen mnogobrojnim posjetiteljima.

Red zainteresiranih mladih koji su čekali na registraciju i ulaz na konferenciju bio je toliki da si morao/la pomisliti: “Sigurno se sprema nešto zanimljivo, stat ću i ja u red i čekati koliko treba!”

Organizacijski je sve išlo “kao podmazano”; dvije točke za registraciju, na svakoj nekoliko volontera, akreditacije s imenima su se printale u sekundi, a nakon što se obavio taj “službeni dio”, ušlo se u “žižu” atrija, u kojem su brojni sponzori i partneri kreativnim idejama nastojali privući što više posjetitelja za svoje štandove. Provjereni recepti s nagradama i hranom odlično su “upalili” i ovaj put, no pun su pogodak bila i različita čuda tehnologije i male edukacije programiranja, a sve pod budnim okom volonterskog tima dumpovaca u prepoznatljivim majicama, do kojih se u svakom trenu lako moglo doći za bilo koju uputu ili pitanje.

Među izlagačima je bilo i nekoliko članova Split Tech Cityja: ExtensionEngine bio je zlatni sponzor, dok su L;lcodelab, TravelSoft, Atos, HR Cloud i dobartek.hr bili srebrni sponzori konferencije.

Atmosfera je odlična, puno je ljudi, svi su opušteni, ali i željni informacija, tako da je baš dinamično i interaktivno za štandovima”, zadovoljno nam je svoje dojmove prenio Božo Penović iz L:lcodelab.

U svečanom amfiteatru redala su se predavanja i panel diskusije na različite teme: od kompjuterskog vida u autonomnim vozilima i upravljanja dronom koristeći JavaScript i React Native, preko tehničkih iskustava razvoja globalnog SaaS proizvoda i programiranja u oglašavanju, do kontinuiranog testiranja kvalitete koda, blockchain tehnologije i karijere u dizajnu.

I radionice su ponudile svakom ponešto: od kreiranja vlastitih kriptovaluta i razvoja softwarea za C_Two uz pomoć Matlab/Simulinka, preko Google ads i web analytics za početnike do Firebase Cloud Messaging i Pythona.

Osim toga, u “akvariju”, prostoru koji se inače koristi kao učionica, održavali su se Campfire talks, na kojima su predstavnici sponzora razgovarali o “laganijim” temama, tako da smo mogli čuti njihova razmišljanja o tome što junior očekuje od poslodavca i obrnuto, kako i kada se odlučiti na pokretanje startupa, bi li odabrali veću plaću ili zanimljivije projekte, product firmu ili agenciju, generalizaciju ili specijalizaciju…

U istom prostoru bila je i chill zona, u kojoj se moglo predahnuti uz voćne koktele, kavu i igre, a pobjednici su birali nagrade koje su im na štandovima ponudili dumpovci i naši volonteri (Split Tech City majice razgrabljene su u tren :D).

S obzirom na to da su se na kraju svakog predavanja, radionice i panela dijelili kodovi za nagradnu igru, upitali smo posjetitelje jesu li tu samo zbog nagrada, a zapravo se dosađuju, no svi su nam redom potvrdili da ih potencijalne nagrade samo još više motiviraju da poslušaju i nauče što više toga jer je sadržaj zaista zanimljiv, a prilike za spajanje s potencijalnim budućim poslodavcima jednostavno odlične!

I predavači su nam otkrili kako im je svake godine izazovno i zanimljivo aktivno sudjelovati na DUMP Daysima jer je publika za poželjeti: aktivno slušaju, postavljaju pitanja, propitkuju, žele znati više!

I organizacijski tim bio je zadovoljan: “Sve ide kako smo zamislili, povratne informacije od sudionika i predavača su odlične, jedino se pojedinci žale što ove godine nemamo u ponudi nekih pića kao lani”, rekao je kroz smijeh Noa Barić.

Nama je zaista bilo odlično; prekrasno je osjetiti toliku pozitivnu energiju koju stvaraju mladi i vrijedni ljudi okrenuti budućnosti. Biti medijski pokrovitelj ovakve manifestacije izaziva ponos onim što je učinjeno i “jedvačekanje” onog što tek dolazi.

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.