DUMP Days opet nadmašili očekivanja

Prošlog vikenda održala se treća DUMP Days konferencija. Za ove DUMP Days “puno bolji nego prošle godine” nije samo fraza. Što ne znači da prošlogodišnja konferencija nije bila dobra. Dapače! DUMP-ovci jednostavno svake godine nadmašuju sami sebe. I Split Tech City je imao svoj štand na DUMP Days. A dok nismo na štandu odgovarali na zanimljiva pitanja pretežno mladih, prošetali smo atrijem FESB-a, razgovarali s posjetiteljima, te poslušali neka predavanja.

Nikad više dodatnog sadržaja u atriju FESB-a

Nikada više tvrtki u izlagačkom dijelu u atriju FESB-a i nikada više dodatnog sadržaja. HR Cloud je na svom štandu pravio kokice, kod SeekandHita ste mogli odigrati FIFU, Typeqast i Lilcodelab su dijelili poklone za programerske kvizove, kod Atosa ste mogli baciti na pikado, NETMedia je imala Pictionary s IT pojmovima, kod Extension Egninea ste mogli odigrati alku s autićem na daljinsko upravljanje, kod Travel Softa baciti partiju briškule i trešete, kod Ericssona izmjeriti aktivnosti u mozgu, kod Profica odigrati PES i PubQuiz, a kod Rimca isprobati kako izgleda unutrašnjost Concept_One. Svi na štandovima rado su odgovarali posjetiteljima na sva pitanja, predstavljali ono što rade i načine na koje rade, te se usput zabavljali uz dodatni sadržaj.

Da ne prenosimo samo naše oduševljenje, pitali smo i prolaznike kako im se čini ovogodišnja konferencija. “Ove godine DUMP Days konferencija nadmašila je prošlogodišnju, produkcija je bila izvanredna, više popratnog sadržaja u sklopu izlagačkog dijela u atriju FESB-a, stručni predavači, odlična predavanja. Najviše mi se dopala interaktivnost na predavanju Kako (ne)izraditi rasistički AI, budući da je publika tijekom cijelog predavanja putem mobilnih uređaja mogla odgovarati na pitanja predavača, što je dalo dodatnu dinamičnost predavanju.”, rekao nam je Domagoj.

Mladi na DUMP Days

Među posjetiteljima je bilo jako puno srednjoškolaca i studenata. Srednjoškolci iz MIOC-a nam navode kako već drugu godinu zaredom dolaze na DUMP Days, te da je očit veliki napredak konferencije. Kažu kako su im predavanja bila super zanimljiva, posebno ona o aktualnim temama u svijetu IT-a, kao što su AI i freelancing. “Kao osobi koja traži karijeru u nekoj IT tvrtki, ovakva konferencija je savršena. Došao sam u kontakt s mnogo firmi koje nude posao. Uz malo sreće nadam se da ću ovo ljeto raditi u jednoj od njih.”, zaključuje Josip iz MIOC-a.

DUMP Days posjećuju i profesori s lokalnih fakulteta. Jedna od profesorica koja je posjetila i naš štand bila je Jelena Nakić, profesorica na splitskom PMF-u, te voditeljica Code Cluba na PMF-u koji je dio projekta Hrvatska stvara. Njoj ova konferencija omogućava da prati najnovije trendove. Ovakve i slične događaje rado pohodi, ne samo zbog izuzetno zanimljivog sadržaja, već i zbog kontakta s poslodavcima, uviđanja njihovih potreba i mogućnosti kvalitetnijeg povezivanja studija i poslodavaca. “Najviše me veseli druženje s mojim bivšim studentima. Povratna informacija o tome što danas rade i koliko su uspješni u svom poslu daje smisao svim mojim naporima u nastavi”, nadodala je Jelena.

Lokalne tvrtke složne da je konferencija nadmašila očekivanja

Lokalne tvrtke su se potrudile i ponudile stvarno zanimljiv i interaktivan dodatni sadržaj. Navode i kako se konferencija pokazala još boljom nego prošle godine – više posjetitelja, više tvrtki izlagača, zanimljiva predavanja i radionice. Svi su složni u tome da je konferencija ispunila očekivanja.

“Što se tiče naše tvrtke, nama je konferencija interesantna jer je to prilika da se bolje upoznamo sa studentima i potencijalnim budućim zaposlenicima, te da im pokažemo što radimo i na koji način. Posjetitelje je najviše zanimalo čuti malo više o projektima na kojima radimo, način na koji radimo, te ima li prilika za zaposlenje.”, kazao nam je Mario Frančešević iz SeekandHita. S navedenim se složio i Hrvoje Udiljak iz Extension Enginea, te dodao kako su se mladi dosta raspitivali i o mogućnostima ljetne prakse.

Jedan od štandova ispred kojeg je bila ogromna gužva bio je onaj od ICT županije. Ekipa iz županije dijelila je razne poklone, ali ono što je važnije, informirala je mlade o projektu StudentCoworking koji se uskoro planira pokrenuti na FESB-u u prostoru PICS@FESB i mogućnostima koje im taj projekt nudi, te učlanila u program popriličan broj studenata i srednjoškolaca, njih čak 180. “Većina je bila ugodno iznenađena da se Splitsko-dalmatinska županija uopće bavi ovom problematikom, a pogotovo da se aktivno uključila praktičnim sadržajima i aktivnostima. Networking s kolegama iz IT tvrtki je još jedna jako korisna stvar, jer smo imali dovoljno vremena pričati o razvoju IT-a u opuštenoj i ugodnoj atmosferi koju su nam naši DUMP-ovci osigurali”, objašnjava Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija.

DUMP-ovci ponosni

Na kraju, upitali smo i DUMP-ovce kako su zadovoljni konferencijom. Oni su naravno prezadovoljni i ponosni jedni na druge. Kažu da je konferencija ispunila sva njihova očekivanja – od dvorane koja nikad nije izgledala bolje i dobro posjećenih predavanja, do sadržaja koje su oni, ali i tvrtke ponudili posjetiteljima. “Svakako smo u ovih osam mjeseci organizacije vidjeli i vlastiti napredak u brojnim područjima, a cijeli naš trud je kulminirao u ta dva dana s preko 1300 sudionika. Naravno, uvijek ima sitnica koje možemo i koje ćemo se potruditi poboljšati, ali mislimo da smo postavili odlične temelje koje će idućih godina biti teško nadmašiti.”, rekla nam je Josipa iz DUMP-a.

Split Tech City na DUMP Days

Iskustvo s naše strane možemo opisati ovako. Štand su nam najviše posjetili srednjoškolci i studenti, iznenađujuće skoro podjednako mladići i djevojke. Najviše su se raspitivali o dodatnim sadržajima u našem gradu, kao što su predavanja i radionice, te praksama u lokalnim firmama. Puno toga ih muči, te im puno toga nedostaje. Smatraju da ih trenutni sustav školovanja ne priprema dovoljno za tržište rada, s čime se u potpunosti slažemo. Kadar je najveći problem tehnološkog sektora u Splitu. Čak nije toliki problem nedostatak kadra, već nepripremljenost kadra za tržište rada. Mi smo odlučili biti njihov glas, pa uskoro spremamo priču s njima. Saznat ćemo sve što im nedostaje i što im ne valja, te, u suradnji s našim članovima, pokušati to poboljšati i ponuditi dodatne sadržaje.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane srednjoškolce, studente i mlade, tehnoloških usmjerenja i zanimanja, koji žele nešto promijeniti na bolje, da nam se jave slobodno u Split Tech City sa svojim pričama.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.